Michel Houellebecq , 26 Şubat 1958'de Réunion adasında doğmuş bir Fransız yazarıdır ve gerçek ismi Michel Thomas'tır. Les Particules élémentaires (Temel Parçacıklar) ve Platform romanları ile tartışmalı bir uluslararası şöhret kazanmıştır. En olumsuz eleştirilerin yanı sıra, onu yeni Fransız edebiyatının cevheri olarak gören değerlendirmeler de bulunmaktadır. Eserlerinin tarzının ve içeriğinin Kurt Vonnegut, Bret Easton Ellis ve J. G. Ballard'ı andıran yönleri bulunmaktadır. H.P. Lovecraft'tan çok etkilendiğini kendisi de dile getirmektedir.
--spoiler--
Bir dağcı olan babası ve anestezist hekim annesinden pek ilgi görmediği anlaşılmaktadır. 6 yaşına kadar Cezayir'de anneannesi tarafından büyütülmüştür. Ardından bir komünist militan olan babannesi Henriette'e teslim edilmiş, ve babannesinin kızlık soyadı olan Houellebecq'i ileriki yıllarda yazı hayatında kullanmıştır. Fransa devletine yönetici yetiştirme geleneğine sahip Grandes écoles hazırlık sınıflarından sonra Paris'te Ziraat Mühendisliği tahsili yapmıştır. 1978'deki mezun olduğu okulda edebiyat ve film çalışmalarına katılmıştır. Ardından l’École nationale supérieure Louis Lumière'e geçerek sinema bölümünde kameramanlık eğitimi almıştır. 1981'deki mezuniyetini evlilik, çocuk, işsizlik, depresyon ve boşanma izlemiştir. Bir süre Fransa Millet Meclisi'nde bilişimci olarak çalışmıştır.
1991'de yayınladığı ilk iki şiir kitabı pek yankı uyandırmamışsa da, sonraki kitaplarının ana temaları (varoluşçu yalnızlık, liberalizme tepki ve kişilerin mahrem hayatı) bu şiirlerde görülebilmektedir.
--spoiler--
"temel parcaciklar"da farkli bir kuantum yorumu yapmistir. okudugum zaman icinde bulundugum ortamin etkisiyle olsa gerek, bana kuantumdan baska herseyi hatirlatmistir. niles bohr, schrodinger filan kuantuma merak sarmis, hizli bir sekilde okurken bir anda beni baska dunyalara cekmistir.
Boyun eğme ismiyle Türkçe'ye çevrilen kitabını, Paris'te gerçekleşen IŞiD saldırısının hemen akabinde yayınlayarak Avrupa'da öyle bir kimlik farkındalığı ve Arap tiksintisi yarattı ki, bu kitabın Avrupa'da çoksatanlardan biri olduğunu düşününce, gün itibariyle Avrupalıların bilumum sığınmacıyı başka ülkelere sokuşturma yönündeki aktif çabasına sebep olan toplum baskısını houellebecq abimizin bizzat dirilttiğini, ya da en kötü ihtimalle bizzat kuvvetlendirdiğini söyleyebiliriz.
Bu bile kendisinin ne kadar büyük bir yazar olduğunun göstergesidir. Ne talihsiz ki böyle bir yazar bizden değil de Avrupalılar'dan çıktı.