'Kitapları bir kenara bırakıp açık açık konuşacak olursak, aşk denilen şey, arzulanan bir varlıkta bulacağımız tada susamaktan başka bir şey değildir...' *
'Yapmaya alıştırıldığımız işlerden binde biri bile kendimizle doğrudan ilgili değil. bakarsınız bir adam canını dişine takmış, kurşun yağmuru altında, yıkık bir kale duvarına tırmanıyor bütün hıncıyla; bir başkası,karşı tarafta, kan revan içinde, a billaç savunuyor o kaleyi ölesiye; kendileri için mi gösteriyorlar bu yararlığı? uğrunda ölecekleri ve hiç görmedikleri insan belki o sırada kılını kıpırdatmadan keyif sürmektedir. '
diyen ve bana şehit olan askerlerimizi anlatan, 16.yy fransız deneme yazarı.
aradan o kadar zaman geçmesine rağmen insanoğlunun sorunlarının, kaygılarının, isteklerinin, düşüncelerinin hep aynı olduğunu gösteren yazardır. insanı yaratıkların en zavallısı, en cılızı olarak tanımlamaktadır kendisi. ilginçtir denemeler adlı kitabı hayatınızın farklı dönemlerinde sizin sahip olduğunuz farklı bakış açılarıyla size farklı tatlar vermektedir. mutlaka kütüphanenizde bulunması gerekir. fransa'da bu adama tapılır fakat her büyük sanatçı gibi değeri öldükten sonra anlaşılmıştır. kitabında beni en çok etkileyen cümlelerin biri de ''insanı öldürmek için gün ışığında, geniş meydanlar ararız, ama onu yaratmak için karanlık köşelere gizleniriz'' bir diğeri ise '' birçokları sarhoş oluyor diye, şarabı yasak eymek yanlıştır'' cümlesi olmuştur. bu örneklerden kolayca görülebileceği gibi hayata farklı bir pencereden irdeleyerek bakan vede okudukça da size adam haklı beyler düşüncesine sevk eden kişidir.
en sevmediği insan tipini mızmız ve şikayet eden tipler olduğunu söylemiş yazar. intihar etme, hayata son verme hakkımız varken, ağlanmanın ve ya şikayet etmenin anlamsız olduğunu söylemiştir.denemeleri mutlaka okunması gerekir. hayata dair harika şeyler yazmıştır. özellikle ölüm hakkında söyledikleri, hayata bağlar insanı.
bana göre kendini anlatma konusunda ondan daha ileri gitmiş bir yazar yoktur. denemeler yapıtında hiç dillendirilmemiş konulardan bahsederek krallığı ve kiliseyi sorgulayarak medeniyete katkıda bulunmuştur.