hain apo nun, mossad tarafından yakalanıp ülkemize teslim edilmesi sonrası halk büyük umutlarla bu hainin asılması için mhp ye oy vermiştir lakin mhp üçlü koalisyon ortak kararı ile apo nun asılmaması için belgeyi imzalamış ve imralı cennetini hazırlamıştır. zaten siyasi hayatı boyunca mhp nin yaptığı 2 olay vardır; ilki apo ya sahip çıkmak ikincisi 3 yıl içinde ülkenin anasını belleyip kemal derviş i çağırdıktan sonra iktidardan kaçmak. bu sebepten halktan silktiri yemiştir.
vay amına koyim. akşama kadar lise sıralarında salyalarını akıtan siktimin liselileri de fikir sahibi olurmuş.
dur neyse biz de gerekli olanı yazalım...
APOnun idam edilmemesini sağlayan kararın altında Devlet Bahçelinin imzası vardır diyerek, ortalıkta dolaşanlar artık çekilmez oldular. Bölücübaşının idam sürecinin defalarca açıklanmasına rağmen, MHP ve Genel Başkanı Devlet Bahçeliyi suçlamanın herhangi bir mantıksal açıklaması yoktur. Tüm bu sebeplerden ötürü bir kez daha baştan sona bu süreci açıklamakta fayda görmekteyiz. Belki bir bilmeyen kalmıştır hâlâ da okur ve öğrenir diyerekten başlayalım dilerseniz.
Terörist başının yargılanma süreci şu şekilde başladı;
- 15 Şubat 1999; terörist başı Türkiyeye getirildi.
- 31 Mayıs 1999; terörist başı Ankara 2 Nolu Devket Güvenlik Mahkemesi tarafından yargılanmaya başladı.
- 29 Haziran 1999; terörist başının TCKnın 125. maddesine göre ölüm cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.
- 25 Kasım 1999; Yargıtay 9. Ceza Dairesi, terörist başı hakkında verilen idam cezasını oy birliği ile onadı.
Böylece terörist başının idamına ilişkin iç hukuk süreci tamamlandı. Bu süreçten sonra terörist başı 25 Kasım 1999da Avrupa insan Hakları Mahkemesine başvurdu. Burada birkaç soru sormamız gerekiyor.
Terörist başı hangi sözleşmeye dayanarak iç hukuk süreci tamamlandıktan sonra AiHMye başvuru hakkı kazandı?
- Bu sözleşme ne zaman kimin tarafından imzalandı?
- Terörist başının idam cezasının TCKdan kaldırılmasına kimler söz verdi?
- Terörist başının idam cezasının kaldırılmasına kim evet oyu verdi?
- Kim hayır oyu verdi?
- idam cezasını kaldıran uluslar arası sözleşmeyi kim imzaladı?
Dilerseniz ilk sorudan başlayalım;
Apoya Avrupa insan Hakları Mahkemesine başvurma hakkı nasıl tanındı?
Avrupa insan Hakları Mahkemesinin daimi olması ve bireysel başvuru hakkı tanınması, Avrupa insan Hakları Sözleşmesinin 11 nolu protokolünün 1997 yılında kabulüyle mümkün kılınmıştır.
1997 yılında kabul edilen bu protokolle Avrupa insan Hakları Mahkemesinin yargı yetkisi daimi olarak kabul edilmiştir. Bu protokolle bölücübaşı mahkemeye başvuru hakkı elde etmiştir. 1997 yılında Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi koalisyonu görev yapmaktadır.
Peki terörist başına Avrupa insan Hakları Mahkemesine başvurma hakkı tanıyan 11 nolu protokol kararının altında kimlerin imzası vardı? Başbakan Recep Tayip Erdoğanın yardımcıları, 58. hükümetin Başbakanı Abdullah Gül ve Abdüllatif Şenerin bu protokolde imzası vardır.
Terörist başı bu protokole dayanarak Avrupa insan Hakları Mahkemesine başvurmuş ve dava sonuçlanana kadar infazın ertelenmesini istemiştir.
AiHMnin 30 Kasım 1999da 46221/99 başvuru numaralı ihtiyati tedbir kararı şu şekildedir:
Mahkeme 30 Kasım 1999 tarihi itibariyle başvuruyu incelemeye aldığını ve mahkeme iç tüzüğünün 39uncu maddesi gereğince aşağıda belirtilen ihtiyati tedbire karar verilmiştir.
insan Hakları Mahkemesi, sözleşme hükümlerine başvuranın şikâyetinin kabul edilebilirliğini ve esasını etkin bir biçimde sonuçlandırana kadar, idam cezasının infaz edilmemesi için gerekli bütün adımları atmasını ister.
Kısacası apo, bugün AKPli olan Başbakan R.Tayyip Erdoğanın yardımcılarının da imzasıyla kabul edilen protokole göre Avrupa insan Hakları Mahkemesine başvurmuştur. AiHM, mahkeme sonuçlanana kadar infazı erteleyin kararı vermiştir.
Bu karar üzerine 57. hükümet ne yapmıştır?
Avrupa insan Hakları Mahkemesinin bu kararı alması üzerine, DSP-MHP-ANAP aşağıda yer alan tavrı benimsemiştir:
12 Ocak 2000 liderler zirvesi karar metni:
Koalisyonu oluşturan DSP, MHP ve ANAPın genel başkanları, bugün Başbakanlıkta yaptıkları toplantıda, AiHMnin terörist başı Abdullah Öcalan hakkındaki kesinleşmiş idam cezasının infazının bir süre ertelenmesine ilişkin ihtiyati tedbir kararını ayrıntıları ile değerlendirmişlerdir.
Bilindiği gibi Türkiyenin de yargı yetkisini kabul etmiş olduğu AiHMnin Türk yargısınca verilmiş kararları değiştirmesi hiçbir şekilde söz konusu değildir. Anayasamızdan ve uluslar arası taahhütlerimizden kaynaklanan süreç tamamlandığında dosya, gereği için ivedilikle TBMMye gönderilecektir.
Genel başkanlar, hukuka saygı içinde aldıkları bu kararın, terör örgütü ve yandaşı çevrelerce milleti ve devleti ile Türkiyenin yüksek menfaatleri aleyhine kullanılmak istendiğinin değerlendirilmesi hâlinde, erteleme süreci kesilerek infaz sürecine derhâl geçilmesi hususunda görüş birliğine varmışlardır.
2) Süreç tamamlandığında dosya, idamın infazı için meclise gönderilecektir.
3) Bu karar terör örgütü tarafından Türkiye aleyhine kullanılırsa AiHM kararı beklenmeden infaz sürecine derhâl geçilecektir.
Bu karar terörist başının idamdan kurtulamayacağına dairdir.
Bunun yanı sıra MHPnin hükümet ortağı olduğu dönemde terör, savaş ve çok yakın savaş suçlarına ölüm cezası verileceği hükmü kondu. Buna ilişkin Anayasa değişikliği 3 Ekim 2001 tarih ve 4709 sayılı kanunla gerçekleştirildi.
29 Mayıs 2002 tarihli Hürriyet gazetesinin manşetten duyurduğu Bahçeliden Çin bombası isimli haberde Bahçeli: Öcalanın idamı meclise sevk edilsin dedi. Öcalanın idam dosyasının meclise sevkini isteyen Devlet BAHÇELi, ABnin KADEKi de terör listesine alması gerektiğini söyledi.
Bahçelinin şartı:
12 Ocak 2000deki zirvede AiHMnin kararı ne olursa olsun terörist başı dosyasının TBMMye sevk edileceği kararlaştırılmış ve bu kamuoyuna açıklanmıştı. Dosya hakkında yapılacak işlem, Meclis iradesi ve kararına tabi olacaktır.
idam cezasını, AB önünde en büyük engel görenlere KiM HAYIR DEDi?
idam cezasının AB önünde engel olduğunu söyleyerek kaldırılması ile ana dilde öğrenim ve televizyon yayınını içeren uyum yasası hakkında 7 Haziran 2002 tarihinde Cumhurbaşkanının başkanlığında liderlerin katıldığı bir AB zirvesi toplanmıştır.
MHP Genel Başkanı Dr. Devlet BAHÇELi Çankaya zirvesi sonrası basın toplantısında aynen şunları söylemiştir (7 Haziran 2002):
Geldiğimiz bu noktada, 10 ile 12 yıl sürecek bir müzakere sürecinin başlatılması için bir tarih verilmesinin bile, Ulusal Programın çerçevesinin dışında kalan bazı konularda ilave adımlar atılması şartına bağlandığı görülmektedir.
Ön şart olarak dayatılan bu talepler, idam cezasının bu safhada terör suçlarını da kapsayacak şekilde kaldırılması ve ana dilde eğitim-öğrenim ile televizyon yayını yapılmasına imkân verilmesidir.
Bugün dayatılmak istenilen üç konu ile Kıbrıs konusunda karşımıza çıkartılan denklemi, MHPnin bugünkü konjonktürde kabul etmesi hiçbir şart altında mümkün değildir.
(Bkz. 7 Haziran 2002 Radikal gazetesi manşet: MHP Avrupa yolunu kapattı)
idam cezasını AB önünde en büyük engel görüp idamın kaldırılmasına KiM SÖZ VERDi?
Terörist başının idam cezasının kaldırılması dâhil, ana dilde öğrenim ve televizyon yayınını mümkün kılan AB uyum yasasının çıkarılmasını ABye girmemiz için gerekli gören ve Liderlerin Sözlerinin yer aldığı, Avrupa Hareketi 2002 isimli bir yapılanma tarafından 3 Ağustos 2002 tarihinde gazetelerde yayınlanan ilandan:
Gelişen ve küreselleşen dünyada medeniyetin ve gelişmenin varoşlarında kalmamak, kenar mahalle ülkesi olmamak için ABye girilmesi gerektiğini savunuyoruz.
Recep Tayyip ERDOĞAN
AKP Genel Başkanı
Avrupa Birliğine tam üyelik, Türk ulusunun, tarihten, coğrafyadan ve kültürden kaynaklanan doğal hakkıdır. Avrupa Hareketini bu konudaki çabaları için kutlarım.
Bülent ECEViT
BAŞBAKAN
Onurlu, güçlü, kalkınmış, geleceğe güvenle bakan, vatandaşı olmaktan gurur duyacağımız, çocuklarımıza kıvançla bırakacağımız Türkiye, Avrupa Birliği Üyesi Olan Türkiyedir.
Mesut YILMAZ
Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı
Türkiye ABye üye olmalıdır. Bunun da barış içinde yeni bir dünya için hayati önemi vardır.
Recai KUTAN
SP Genel Başkanı
Görüldüğü üzere Recep Tayyip ERDOĞAN söz verdi.
ilanın altında aynen şu sözler yer almaktadır: Meclis dün gece çalıştı. Bu sabah sözlerinin tutulup tutulmadığını tüm dünya görüyor.
idam cezasının kaldırılmasına KiM EVET OYU VERDi?
TBMM tutanakları;
AKPARTi grubu adına Bülent ARINÇ: Ölüm cezasının kaldırılması konusu geldiğimiz noktada, bir zaruret ifade etmektedir. 1 Ağustos 2002
AKPARTi grubu adına Mehmet Ali ŞAHiN: Ölüm cezasının kaldırılmasını Parti olarak, Grup olarak biz de istiyoruz. 1 Ağustos 2002
AKPARTi grubu adına Dengir Mir Mehmet FIRAT: Asamadınız; bundan sonra da asamayacaksınız. 2 Ağustos 2002
Kanuna geçilmesi için kabul oyu veren milletvekillerinin partileri:
AB Uyum Yasalarının kabulü kapsamında, TBMMde sadece MHPnin red oyuna karşılık diğer bütün partilerin evet oylarıyla 3 Ağustos 2002de kabul edilen 4771 nolu idam cezası kaldırıldı.
"Bu çok büyük bir başarıdır. Ben, burada özellikle TBMMyi takdir ediyorum, alkışlıyorum. " AKP Genel Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN
(Hürriyet Gazetesi- 3 Ağustos 2002)
idam cezasının kaldırılmasına KiM HAYIR OYU VERDi?
idam cezasının kaldırılmasına yönelik AB Uyum Yasasının maddelerine geçilmesine sadece ve sadece MHP milletvekilleri HAYIR demiştir.
Kanunun tamamının oylanmasında da MHP milletvekillerinin dışında HAYIR oyu veren olmamıştır.
idam cezasının kaldırılmasına ilişkin Avrupa insan Hakları Sözleşmesinin 6 nolu protokolünü KiM iMZALADI?
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN idam cezasının kaldırılması yönünde 6 nolu protokolü de imzalamıştır. Bununla kalmamış savaş zamanında bile idam cezasının verilmesini engelleyen 13 nolu protokolü imzalamıştır.
AKP, Anayasaya MHP zamanında konan terör, savaş ve çok yakın savaş suçlarına idam cezası verilmesi hükmünü kaldırdı.
- Neden terörist başının idamıyla ilgili attığınız bu adımları dürüstçe milletimize anlatmıyorsunuz?
- Neden idam cezasının kaldırılmasına MHPnin karşı çıktığını ifade etmekten kaçınıyorsunuz?
- Neden terörist başının idam cezasının kaldırılması için söz verdiniz?
- Neden savaş, yakın savaş ve terör suçlarında idam cezası verilmesini engellediniz? Protokolü neden imzaladınız?
- Neden savaş zamanında bile idam cezasının tamamen kaldırılması için protokolü imzaladınız?
- Neden anayasayı değiştirerek imzaladığınız bu uluslar arası anlaşmaları kanunların üzerine taşıdınız?
- Neden terörist başının yeniden yargılanmasının önünü açan adımlar attınız?
- Neden Avrupa insan Hakları Mahkemesinin kararları doğrultusunda yeniden yargılamayı mümkün kıldınız?
Terörist başının idam cezasının kaldırılmasına söz verdiniz, idamı kaldıran yasaya, sözleşmelere evet dediniz, savaş, çok yakın savaş ve terör suçlarına idam cezası verilmesine yönelik MHP zamanında konan Anayasa maddesini kaldırdınız.
BUNLARIN ALTINDA SiZiN iMZANIZ VAR.
iŞTE DOĞRULAR, iŞTE GERÇEKLER.
Hazırlayan: Muhammet Yılmaz
.................................................. .................................................. .................................................. ......................
Apo'yu Kimler idamdan Kurtardı ?
(TAM LISTE)
TBMM zabıtlarından Meclis'teki 550 milletvekilinin Öcal'ın asılması ile ilgili ne yönde oy kullandığını isim isim açıklıyoruz.
AKP'nin de TBMM'de 53 milletvekili ile yer aldığı, o zaman milletvekili olmayan Erdoğan'ın genel başkanları sıfatıyla misafir locasından izlediği AKP Grubu "EVET" oyu kullandı. Böylece 1 Ağustos 2002'deki olağanüstü toplantılarda idam cezası, yasalarımızdan çıkarıldı.
SADECE MHP grubu 117 milletvekili ile buna "RET" oyu verdi. Ancak diğer partiler ittifak yapıp idam cezasını kaldırarak Öcalan'ı da kurtardılar. MHP lideri Bahçeli'nin, "Gökkuşağı Koalisyonu" adını verdiği DSP, ANAP, DYP, SP, AKP ve YTP'li milletvekilleri, ittifak halinde idam cezasını kaldırdılar. O gün Apo asılmasın diyen AKP milletvekilleri dışında yine o gün Apo asılmasın diyen ama AKP'de olmayan birçok milletvekili de şu an AKP'nin milletvekili olarak TBMM'de bulunmaktadır.
Öcalan'ı kurtaranlar
Kanlı terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan'ın idamıyla ilgili olarak TBMM'ye gelen dosyaya hangi milletvekilleri "ret" oyu vererek karşı çıktı, hangileri "kabul" oyu vererek Öcalan'ı idamdan kurtardı. Bunları, Meclis tutanaklarından alınan belgelerle yayınlıyoruz
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde MHP dışındaki tüm siyasi parti milletvekillerinden çoğu Bebek katili Öcalan'ı asılmaktan kurtaran yasaya kabul oyu verdiler. Demokratik bir Meclis'te yapılan oylama sonucunda da ret oylarının yetersiz kalması idam yasasının kaldırılmasına neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, MHP'ye "Apo'yu asamadınız" suçlamalarına verilecek en güzel yanıt Meclis tutanaklarından alınan bu belgelerdir. O dönemde milletvekili olmayan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis locasından AKP'li 53 milletvekiline talimat verip, kabul oyu kullandırarak Öcalan'ı asılmaktan kurtarmaya fiili olarak önayak oldu. Işte tarihi oylamada kullanılan oylar ve renkleri:
idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan DSP milletvekilleri
Tayyibe Gülek
Melda Bayer
M.Zeki Sezer
Uluç Gürkan
Ayşe Gürocak
Aydın Tümen
Hikmet Uluğbay
Mustafa Ural
Ertuğrul Kumcuoğlu
Sebahat Vardar
Hasan Macit
Ali Rahmi Beyreli
Hayati Korkmaz
Orhan Ocak
Sadık Kırbaş
Hasan Erçelebi
Mehmet Kocabatmaz
Ali Ahmet
Ertürk Şadan Şimşek
Necati Albay
Hasan Akgün
Fadlı Ağaoğlu
Ziya Aktaş
Nami Çağan
Yücel Erdener
Ahmet Güzel
Osman Kılıç
Necdet Saruhan
Sulhiye Serbest
Masum Türker
Erdoğan Toprak
Güler Aslan
Saffet Başaran
Mehmet Çümen
Şükrü Sina Gürel
Hasan Metin
Atilla Mutman
Rahmi Sezgin
Necdet Tekin
Fikret Tecer
Ahmet Arkan
M.Emrehan Halıcı
Emin Kara
Ismail Bozdağ
Nazif Topaloğlu
Ş.Ramis Savaş
M.Cengiz Güleç
Fevzi Aytekin
B.Fırat Dayanıklı
Hikmet Sami Türk
Ömer Üstünkol
Fikret Ünlü
Hasan Suna
Erol Karan
Idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan DYP milletvekilleri
Tansu Çiller
Sevgi Esen
M. Halit Dağlı
M.Nedim Bilgiç
Mahmut Bozkurt
Ismet Attila
Musa Konyar
Ahmet Iyimaya
Yıldırım Akbulut
S.Arıkan Bedük
Mehmet Baysarı
Salih Çelen
Hasan Ekinci
Ali Rıza Gönül
A. Oktay Güner
Ilyas Yılmazyıldız
Necati Yöndar
Yahya Çevik
Necmi Hoşver
Mustafa Örs
Teoman Özalp
Oğuz Tezmen
Nevfel Şahin
A. Mehmet Çay
M.Kemal Aykurt
Mehmet Gözlükaya
Nurettin Atik
M. Salim Ensarioğlu
Salih Sümer
Ayvaz Gökdemir
Mehmet Sadri Yıldırım
Burhan Kara
Rasim Zaimoğlu
Hakkı Töre
Mehmet Dönen
Ramazan Gül
Turhan Güven
Hayri Kozakçıoğlu
Nurhan Tekinel
Hasan Ufuk Söylemez
Süha Tanık
Yıldırım Ulupınar
Mehmet Gölhan
M.Ali Yavuz
Ismail Karakuyu
Rıza Akçalı
Metin Kocabaş
Mehmet Sağlam
Metin Musaoğlu
Veysi Şahin
Ibrahim Yazıcı
Mümtaz Yavuz
Nevzat Arcan
Kemal Kabataş
Erdoğan Sezgin
Takiddin Yarayan
Kadir Bozkurt
Nihan Ilgün
Enis Sülün
Ali Şevki Erek
Eyüp Aşık
Ali Naci Tuncer
Necmettin Cevheri
Hacı Filiz
Faris Özdemir
Saffet Kaya
Mustafa Eren
Idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan Yeni Türkiye Partisi (YTP) milletvekilleri
ismail Cem
ibrahim Y. Bildik
Ali Tekin
ismet Vursavuş
Gaffar Yakın
Gönül Saray Alphan
Oğuz Aygün
Esvet Özdoğu
Ahmet S. Sayın
Metin Şahin
Halit Dikmen
Tamer Kanber
M. Güven Karahan
Mustafa Karslıoğlu
Abdulsamet Turgut
Mahmut Erdir
Ali Ilıksoy
Evliya Parlak
Ali Günay
Edip Özgenç
Akif Serin
istemihan Talay
Erol Al
Perihan Yılmaz Doğan
Bülent Ersin Gök
H.Hüsamettin Özhan
Bahri Sipahi
Cahit Savaş
Yazıcı Burhan Bıçakçıoğlu
Salih Dayıoğlu
Hakan Tartan
Kemal Vatan
Çetin Bilgir
M.Hadi Dilekçi
Nural Karagöz
Halil Çalık
M.Turhan imamoğlu
Hasan Gülay
M.Cihan Yazar
M. Kemal Tuğmaner
Tunay Dikmen
Zeki Eker
Eyüp Doğanlar
Tarık Cengiz
Şenel Kapıcı
Metin Bostancıoğlu
Ahmet Zamantılı
Hasan Özgöbek
Mehmet Y. Ünal
Hasan Gemici
C. Tufan Yazıcıoğlu
Faruk Demir
Idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan Saadet Partisi milletvekilleri
Rıza Ulucak
Latif Öztek
A. Cemil Tunç
Fahrettin Kukaracı
Sacit Günbay
Ahmet Sünnetçioğlu
Hüseyin Karagöz
Ali Oğuz
Osman Yumakoğulları
Bahri Zengin
A. Sever Aydın
Fethullah Erbaş
Oğuzhan Asiltürk
Yaşar Canbay
M. Niyazi Yanmaz
Musa Demirci
Temel Karamollaoğlu
Mehmet Bekaroğlu
Mustafa Kamalak
Hüsamettin Korkutata
idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan AKP milletvekilleri
Dengir Mir Fırat
Sait Açba
Mahmut Göksu
Mehmet Özyol
Akif Gülle
Ismail Özgün
Mahfuz Güler
Zeki Ergezen
Ismail Alptekin
Faruk Çelik
Mehmet Altan
Ertuğrul Yalçınbayır
Osman Aslan
Nurettin Aktaş
Tevhit Karakaya
Ali Er
Abdülkadir Aksu
Mustafa Baş
Ali Coşkun
Hüseyin Kansu
Mehmet Ali Şahin
Nevzat Yalçıntaş
Abdullah Gül-(Bir zamanların geçici Başbakanı idi),
Salih Kapusuz
Mehmet Vecdi Gönül
Osman Pepe
Remzi Çetin
Özkan Öksüz
Avni Doğan
Ali Sezal
Sabahattin Yıldız
Eyüp Fatsa
Musa Uzunkaya
Ahmet Nurettin Aydın
Abdüllatif Şener
M.Ergün Dağcıoğlu
Yahya Akman
Zülfikar Izol
Maliki Ejder Arvas
Hüseyin Çelik
Ilyas Arslan
Mehmet Çiçek
Ramazan Toprak
Kemal Albayrak
Abdullah Veli Seyda
Şükrü Ünal
Idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan Bağımsızlar
Cemil Çiçek
Numan Gültekin
Mehmet Ağar
Mail Büyükerman
Mustafa Yılmaz
Rıdvan Budak
Zafer Güler
Mustafa Düz
M.Ali Irtemçelik
Ihsan Çabuk
H.Fehmi Konyalı
Idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan ANAP milletvekilleri
Mesut Yılmaz
Mehmet Ali Bilici
Musa Öztürk
Halil Ibrahim Özsoy
Yaşar Eryılmaz
Celal Esin
Nejat Arseven
Birkan Erdal
Yücel Seçkiner
Cengiz Aydoğan
Cengiz Altınkaya
Yüksel Yalova
Edip Safder Gaydalı
Kenan Sönmez
Beyhan Aslan
Nurettin Dilek
Abdülbaki Erdoğmuş
Seyit Haşim
Hamimi Sebğatullah Seydaoğlu
Evren Bulut
I. Yaşar Dedelek
Mustafa Taşar
Mecit Pürüzbeyoğlu
Hakkı Oğuz
Aykut Levent Mıstıkoğlu
Erkan Mumcu
R. Kazım Yücelen
Bülent Akarcalı
Ahat Andican
Aydın Ayaydın
Şamil Ayrım
Mehmet F. Fırat
Ediz Hun
Yılmaz Karakoyunlu
Cavit Kavak
Emre Kocaoğlu
Nesrin Nas
Sühan Özkan
Şadan Tuzcu
Işın Çelebi
Sümer Oral
Işılay Saygın
Rıfat Serdaroğlu
Ilhan Aküzüm
Murat Başesgioğlu
Cemal Özbilen
Sefer Ekşi
Mehmet Keçeciler
Miraç Akdoğan
Ahmet Tevfik Özal
Ekrem Pakdemirli
Ali Doğan
Süleyman Çelebi
Ömer Ertaş
Hasan Özyer
Erkan Kemaloğlu
Şükrü Yürür
Sefer Koçak
Ahmet Kabil
Mesut Ahmet Yılmaz
Ersin Taranoğlu
Mehmet Çakar
Yaşar Topçu
Ali Kemal Başaran
Eyüp Cenap Gülpınar
Kamran Inan
Lütfullah Kayalar
Ataullah Hamidi
Burhan Isen
M. Salih Yıldırım
Zeki Çakan
Ali Güner
Yaşar Okuyan
idamın kaldırılmasına "RED" oyu kullanan TEK parti olan MHP milletvekilleri
Devlet Bahçeli
M. Çulhaoğlu
Ali Halaman
A. Fatin Özdemir
Recai Yıldırım
Hasari Güler
Abdülkadir Akcan
Mehmet Telek
Nidai Seven
Adnan Uçaş
Mehmet Arslan
Koray Aydın
Şefkat Çetin
Sedat Çevik
Ali Işıklar
Abdurrahman Küçük
Hayrettin Özdemir
Mustafa Cihan Paçacı
Şevket Bülent Yahnici
Osman Müderrisoglu
Tunca Toskay
Nesrin Ünal
Bekir Ongun
Orhan Bıçakçıoğlu
Ali Uzunırmak
Aydın Gökmen
Hüseyin Kalkan
Hüseyin Arabacı
Ibrahim Halil Oral
Ersoy Özcan
Süleyman Coşkuner
Burhan Orhan
Orhan Şen
Hakkı Duran
Irfan Keleş
Salih Erbeyin
Ali Keskin
Mustafa Gül
Mihrali Aksu
Mücahit Himoğlu
Ismail Köse
Cezmi Polat
Mehmet Ay
Ali Özdemir
Mehmet Hanifi Tiryaki
Mustafa Yaman
Bedri Yaşar
Süleyman Turan Çirkin
Mehmet Şandır
Mehmet Nuri Tarhan
Osman Gazi Aksoy
Mustafa Zorlu
Yalçın Kaya
Hidayet Kılınç
Enis Öksüz
Cahit Tekelioğlu
Ahmet Çakar
Mehmet Gül
Nazif Okumuş
Esat Öz
Bozkurt Yaşar Öztürk
Mehmet Pak
Mustafa Verkaya
Yusuf Kırkpınar
Ahmet Kenan Tanrıkulu
Oktay Vural
Arslan Aydar
Mehmet Serdaroğlu
Sabahattin Çakmakoğlu
Hasan Basri Üstünbaş
Ramazan Mirzaoğlu
Meral Akşener
Cumali Durmuş
Kemal Köse
Faruk Bal
Ali Gebeş
Mustafa Sait Gönen
Hasan Kaya
Basri Coşkun
Namık Hakan Durhan
Hüseyin Akgül
Ali Serdengeçti
Mehmet Kaya
Nevzat Taner
Metin Ergun
Ismail Çevik
Mükremin Taşkın
Mükerrem Levent
Cemal Enginyurt
Yener Yıldırım
Osman Fevzi Zihnioğlu
Ahmet Aydın
Vedat Çınaroğlu
Hüsnü Yusuf Gökalp
Lütfü Ceylan
Reşat Doğru
Nail Çelebi
Muzaffer Çakmaklı
Armağan Yılmaz
Ayhan Çevik
Ahmet Erol Ersoy
Mesut Türker
Şuayip Üşenmez
Ismail Hakkı Cerrahoğlu
Kürşat Eser
Sadi Somuncuoğlu
Şaban Kardeş
Hasan Çalış
Osman Durmuş
Abbas Bozyel
Ilhami Yılmaz
Mehmet Nacar
Birol Büyüköztürk
Mehmet Kundakçı
Müjdat Karayerli
Bekir Aksoy