buna tam olarak bir sınır koymak mümkün değildir. en azından anketler ve toplumun yapısı, siyasal şartlar göz önüne alındığında.
şimdi şöyle bir yanılgı var toplumda. türkeş çok büyük siyasetçiydi, bahçeli onun tırnağı bile olamaz. o yüzden bahçeli döneminde iktidar hayal. bunu söyleyenler hangi verilerle konuşuyorlar bilmiyorum. ama eldeki verilere baktığınızda mhpnin tarihindeki en yüksek oyları devlet bahçeli döneminde almış olduğu görülüyor. http://tr.wikipedia.org/w...rtisi#Genel_se.C3.A7imler
bahçeliyi sevmemek, türkeşi sevmek farklı bir şey. ancak "bahçeli çok başarısız, türkeş olsa şimdi iktidardaydık" diyenleri anlayamıyorum ben. neye göre konuşuyorlar? bakmayın şimdilerde akplilerdeki "türkeş olsa şöyle yapardı, böyle derdi" yalakalıklarına. akp seçmeninin yüzde 90ından fazlası hayatta türkeş gibi bir adama oy vermezdi. vermediler de zaten. erbakan'ın ilk parladığı dönemlerde türkeş bunu denemişti çünkü. erbakanı kendi partisine katıp o meşhur "türk islam" sentezini pekiştirmek ve yüzde yirmilere varan oy oranını bulmak için çok uğraştı. ama erbakan da akıllı bir adamdı. bu yüzde yirmilere varan kitlenin çoğunu daha islamcı ve daha az türk milliyetçisi bir hareket altında konsolide edebileceğini görmüştü. üstelik bu hareketin de öncüsü kendisi olacaktı.
devlet bahçeli ise partiyi daha fazla merkeze kaydırdı. pkknın güçlenmesinden ve merkez sağın kan kaybetmesinden dolayı popülerliği de arttı. bunun ilk olumlu sonuçları 99 seçimlerinde görüldü. mhp oylarını ikiye katladı. yüzde 18lik oy oranı, mhp gibi bir parti için çok ciddi bir oydur.
günümüzde toplumun kendini nasıl tanımladığıyla ilgili fikir edinmek isteyenler yukarıdaki linkten faydalanabilir. orada da görülüyor ki, muhafazakarlık, milliyetçilik, sağcılık gibi temelde birbirinden çok farklı siyasi kimlikler bizde iç içe girmiş durumda. bunun bir sebebi de bizim siyasal,sosyal ve sosyo ekonomik şartlarımızın hepsinin birden siyasi kimliğimizi oturtmamızda pay sahibi olmasıdır.
bunun dışında, konjonktüre baktığınız zaman da şu anki vaziyette akpnin kaybedeceği oyların doğrudan mhpye yarayacağı görülüyor. akplilerin yüzde 66sı kendisini milliyetçi, yüzde 52si sağcı, yüzde 10u ise doğrudan ülkücü olarak tanımlıyor. bu insanların hangi durumda kaçta kaçı mhpye geçiş yapar muamma.
başka bir ankette ise abdullah öcalana özgürlük verilmesi durumunda hangi partilere oy vereceği soruluyor seçmene. ankete katılanların yüzde 37si akp diyor. bu durumda da mhpnin oyları yüzde 25lere kadar yükseliyor.
kısacası mhpnin alabileceği maksimum oyu tam olarak kestirmek zor. ama şu şartlar altında önümüzdeki seçimlerde alabileceği maksimum oy oranı 17-18i geçemez. bunun sebebi de oyların artık konsolide olmuş olması. son seçimlerde akp mhp ve chpnin oylarında öyle ciddi bir transfer yaşanmadı. sadece baraj yüzünden küçük partiler eridi ve onların seçmenleri de bu üç partide toplandı.