cumhurbaşkanlığı seçiminde denenmiş elde patlamış ittifaktır.
c.b. seçiminde daha kalını denenmiş alınamamıştır(sonuç).
kurulan ittifaklarla bir başarı şöyle dursun var olan oy potansiyelinin de altına düşülerek tam bir hezimet yaşanmıştır.
2011 genel seçiminde muhalefetin(cehape+mehape+vs) yaklaşık oy oranı % 42 civarında iken c.b. seçiminde ekmeloğlanla bu güruhun oyları %38,44'e düşmüş,
erdoğan & ak parti oyu ise % 49,95 den 51,79'a yükselmiştir.
hal böyle iken vede değişen bir şey(gezi-paralel vs.) yokken hala ittifaklarla ak parti ye karşı bir netice alınabileceğini düşünmek siyaseten acziyet belirtisidir.
Bir ulusal toplumcu türk işçi fırkası destekçisi olarak ki şu an öyle bir fırka maalesef yok değerlendireceğim durum.
Bu birleşme sonrasında bence mhp doğu ve iç anadoluda oylarını arttırabilir. Örnek vermek gerekirse Erzurum da mhpye oy verenlerin % 90ı saadete veya bbpye oy verebilir.
amma velakin ege, Akdeniz ve hatta kıyı şehirleri ile büyük şehirlerde mhpye ciddi oranda özgürce yaşayan laik kesim oy verdiği için bu sefer buralarda önemli oy düşüşü olabilir.
Bence hemşerim bu durumdan dolayı ittifaka isteksiz ve hatta karşıdır. *
Bbp ve saadet'in akp konvoyuna dâhil olduğu söylenilerek eleştirilen ittifak.
Öncelikle ittifakı bahçeli istemiyor ancak tabanında ittifakı destekleyen pek de az değil. Söz konusu akp kurtarıcısı burada mhp'dir. Mecliste akp'nin tek başına yetemediği yerlerde oy birliği sağlayan kim acaba? Bbp ve saadet herhalde?!
bahçelinin bir türlü yanaşmadığı söylenen oluşum. eğer öyleyse bahçeli siyasetin "s" sinden anlamıyor. nereden bakarsan bak milletvekili sayın artıyor iktidar alternatifi olmaman içten bile değil neyin peşinde bu adam!
sağ seçmen açısından bu üç partinin tabanı arasında geçişkenlik olduğunu düşündüğümden olması beni şaşırtmaz hatta olmalıdır da. aynı ideolojiyi savunan 3 ayrı parti olmasındansa bence tek parti olmalı.
mhp'nin kendi ideolojisini ayırırsak sağ partiler hemen hemen aynılar. bu nedenle ana arter olarak birleşmeliler. sol partiler de birleşmeli ama türkiyede sol parti var mı bu da tartışılır.
AK Parti'nin 42.60
CHP'nin 24.00
MHP-BBP-SP'nin 22.00
HDP'nin 10.8
aldıkları tahmin edilerek simülasyon edilirse;
267
125
118
40
aritmetiğinin meclise yansıyacağı görülebilir. Bu meclisten de tek başına iktidar çıkmayacağı gibi bir koalisyon ihtimali zor görünmektedir. Eğer MHP-BBP-SP ittifakı gerçekleştirse bu 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından oluşacak parlamentonun kısa ömürlü olması anlamına da gelir.
2015 Genel Seçimlerine böyle bir ittifak ile gidilmesi meclis aritmetiğini etkileyecektir. Davutoğlu'nun siyasetini beğenmeyen Ak Partili seçmen için iyi bir alternatif oluşturmasının yanı sıra, CHP'nin son yıllarda 'rüzgara' göre politika belirleme alışkanlığına tepki gösteren ulusalcı seçmenin de ilgisini cezbedecektir. HDP'nin barajı geçme ihtimalinin yüksekliği Türk milliyetçilerinin seçimlere olan ilgisini artıracak bu da doğal olarak bu güç birliğinin alacağı oy üzerinde etkili olacaktır. % 20 oy almasının başarısızlık sayılması gerektiğinin altını çizerek, bu ittifakın % 40 potansiyeli barındırmasına karşın güç birliği olarak girilen ilk seçim olması hasebiyle % 25'in başarılı bir sonuç olacağı düşünülebilir.
söz konusu bu iddianın başarısız olacağını düşünen arkadaşların kaçırdıkları bir nokta var. seçimlerden önce bu üç partinin liderleri milletvekili sayısı, aday gösterilecekleri yerler gibi konuları tartışıp bir sonuca varırlar. seçimlerden sonra da atıyorum saadet'in 10 milletvekili mhp'den istifa ederek saadet'e geçer, bbp için de bu geçerli.
yani mhp dışındaki bu iki parti kendilerini fesh ederek mhp'ye dahil olmayacaklar. ee seçmen kitlesi de bir zahmet bunun farkına varacak herhalde.
bu üçlünün siyasi görüşü ne olursa olsun sonuç olarak muhafazakar seçmen için onurunu kurtaracak alternatiftir. yoksa ileride muhafazakar denince insanların aklına sadece siyasi görüşü ne olursa olsun takiyyeci, ahlaksız, hırsız, yalancı, çıkarı ve rantı için yapamayacağı pislik olmayan, adi, münafık, mal, mülk, makam için kulu ilah yapmaktan çekinmeyen sapkın ve şeytanlaşmış insanlar akla gelecek.
olması gereken ittifaktır. yüzde %20 üzeri garanti dır.iyi ihtimal ile %25 üzeri oy alınarak ana muhalefet partisi mhp olur. böylece sahte muhalefet chp nin yerini mhp alabilir.
çok doğru bi hamle olur. üç parti de bu ittifaktan kazanç sağlar. destici ve bahçeli bu konuda olumlu açıklama yaptılar. ancak saadet partisi genel başkanı kamalakın fikrini belirttiğini görmedim henüz. ancak önümüzdeki zorlu süreçte biraz aktif rol almak istiyorlarsa meclise vekil sokmaları gerekir. o sebepten şahsi kanaatim saadet partisinin de bu fırsatı kaçırmayacağı yönünde.
son olarak bu ittifakın oy oranının Allah'ın izniyle yüzde 20-30 bandı arasında olacağını düşünüyorum.