meşru müdafaa

entry14 galeri0
    1.
  1. bir kimsenin kendisine, başkasına ya da mallarına yönelik haksız bir fiili önlemek amacıyla yapmak zorunda kaldığı ve karşı tarafa zarar veren eylem.
    (bkz: üçüncü sayfa)
    6 ...
  2. 2.
  3. sanılanın aksine mala karşı meşru müdafaanın türk hukukunda sadece geceleyin konut veya benzeri ** * yerlere girilmesi sonucu geçerli sayılabileceği her halukarda orantılılık ilkesinin ciğnenmemesi gereken bir ceza hukuku kavramı. mala karşı haksız fiili önlemek için (bkz: zilyedliğin korunması)
    1 ...
  4. 3.
  5. 5237 sayılı tck. md. 25/1'de düzenlenmiştir.
    buna göre;

    " gerek kendisine ve gerekse başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı, o anda hal ve koşullara göre, saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerdir. bu fiillerden dolayı faile ceza verilemez. "
    2 ...
  6. 4.
  7. * saldırıya ilişkin şartlar;

    1- ortada hukukça korunan haklara karşı zarar veya tehlike yaratacak biçimde icrai veya ihmali bir insan hareketi (saldırı) bulunmalıdır.
    saldırı, meşru müdafaa'da bulunan kişiye karşı olabileceği gibi başka birine karşı da olabilir.
    olmayan bir saldırıya karşı meşru müdafaa olmaz. örneğin; bir kişinin kendisine saldırmak için hazırlık yaptığını gören kişi herhangi bir saldırı hareketi başlamadan savunmada bulunursa bu meşru müdafaa sayılmaz.

    2- saldırı haksız olmalı, bir hakkın kullanılması ya da bir görevin yerine getirilmesi amacıyla olmamamalıdır.

    3- gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan bir saldırı bulunmalı.

    * savunmaya ilişkin şartlar;

    1- savunmada zorunluluk olmalıdır. ayrıca saldırı ve savunma o andaki hal ve şartlara göre aynı anda gerçekleşmelidir.

    2- savvunma saldırıya ve saldırgana karşı yapılmalıdır.

    3- * saldırı ve savunma arasında orantılılık olması gerekir. orantı bulunup bulunmadığını her somut olaya göre hakim takdir eder.
    3 ...
  8. 5.
  9. * * meşru müdafaa sınırının aşılması;

    Saldırı ve savunma arasındaki orantılılık sınırı kasten aşıldığı takdirde hukuka aykırılık ortadan kalkmaz. örneğin; meşru savunmada bulunan kişi vaki saldırıyı defetmek için saldırganı öldürmenin gerekmediğini bildiği halde ve sırf tecavüze uğramış olmasını fırsat bilerek saldırganı öldürdüğü takdirde hukuka aykırılık ortadan kalkmayacağı gibi fail bu maddedeki herhangi bir indirimden de yararlanamaz.

    tck. md. 27/1'e göre; ' ceza sorumluluğunu kaldıran nedenlerde sınırın kast olmaksızın aşılması halinde, fiil taksir le işlendiğinde de cezalandırılan fiillerden biriyse taksirli suç için kanunda yazılı cezanın 1/3'üne kadar indirim yapılarak hüküm verilir '

    yani, bu gibi hallerde işlenen suçun niteliğine bakılacak ve sadece kast bulunduğu takdirde cezalandırılabilen bir fiilse faile ceza verilmeyecek, ancak suç taksirle işlendiğinde de cezalandırılan fiilleren ise maddede öngörülen biçimde indirim yapılarak faile taksirli suçtan dolayı ceza verilecektir.

    *** tck. md. 27/2'de * meşru savunmada sınırın aşılması fail bakımından mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmişse faile ceza verilmeyecektir.
    0 ...
  10. 6.
  11. 7.
  12. türkiye cumhuriye'tini yöneten basiretsiz, politikacılar yüzünden en dogal hakkımız olan ama kullanamadığımız hak.
    2 ...
  13. 8.
  14. - meşru müdafaa ile zorunluluk hali arasındaki farklar;

    1- meşru müdafaa'da, savunma saldırgana karşı yapıldığı halde, zorunluluk hali'nde, korunmak için yapılan hareketler, tehlikeye sebebiyet verme bakımından ilgisi olmayan kişiye karşı yapılmaktadır.

    2- meşru müdafaa'da haksız saldırı bir insandan kaynaklandığı halde, zorunluluk hali'nde tehlike insan hareketinden kaynaklanabileceği gibi, bir doğal olay veya hayvan hareketinden de kaynaklanabilir.

    3- meşru müdafaa'da kusurlu harekette bulunan kişi kural olarak kendisini savunabilmesine karşın, zorunluluk hali'nde meydana gelen tehlike failin kasti hareketinden kaynaklanmış ise zorunluluk halinden yararlanamaz.
    0 ...
  15. 9.
  16. 10.
  17. 11.
  18. türk ceza kanunun yanı sıra türk borçlar kanununda da tanımını bulan bir hukuka uygunluk halidir.bir kişinin gerek kendisinin, gerek başkasının şahıs veya malvarlığına karşı yapılan haksız ve mevcut tecavüzü defetmek için zorunlu ve ölçülü karşı tecavüzde bulunmasıdır.
    1 ...
  19. 12.
  20. Ölçülülük sınırı aşılmadan kullanılabilen haktır. Size bıçakla saldıranı tabanca ile vurup öldürürseniz meşru müdafaa değil, kasten adam öldürmeye girer. Ayrıca günümüz yargıtay içtihatlarındaki adı "yasal savunma" dır.
    1 ...
  21. 13.
  22. 14.
  23. Kendisine veya bir başkasına yapılan devam eden bir saldırıyı orantılı güç kullanarak defetmektir. Hukuka uygunluk sebebi olup faile ceza verilmez.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük