(Mayıs 1583)
Osmanlı ordusu geceleri de süren savaşta binlerce meşale yaktığı için "Meşaleler Savaşı" adı verilmiştir. 3 gün, 3 gece sürdü. Erivan dahil bütün Ermenistan ele geçirildi.
Beş yıl süren büyük Kafkas seferinde Osmanlı Devleti 'nin toprakları tam 300 bin kilometrekare büyümüştü. (Bu rakam, yaklaşık olarak bugünkü Türkiye topraklarının yarısına tekabül eder.) 28 Haziran 1584'te istanbul'a döndü. Muhteşem bir karşılama töreni düzenlendi. Huzura kabul edildi. Padişah bu büyük serdarın oturmasını istedi. Ancak Osman Paşa, edebinden oturamadı. Ancak dördüncü defa ısrar edilince oturabildi.
11 mayıs 1583 tarihinde osmanlılar ile safeviler arasında meydana gelen savaşın adıdır.Savaşa meşaleler adının verilmesinin sebebi gece yakılan meşaleler ile savaşa devam edilmesindendir.Savaş sonunda ferhat paşa antlaşması imzalanmıştır.
8-11 Mayıs 1583 tarihleri arasında özdemiroğlu Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile imam Kuli Han komutasındaki Safevi (iran) ordusu arasında iran'da Şirvan'daki Beştepe'de yapılan savaş. Savaşın kanlı geçen ikinci gün çarpışmalarında Akşam karanlığında her iki ordunun meşale yakıp savaşmaya devam etmesi yüzünden bu şavaşa "Meşale Savaşı" ya da "Meşaleler Savaşı" denmiştir. Yenilen 50 bin kişilik iran Ordusu 7.500 ölü ve 3.000 esir verdi. iran ordusunun büyük bir kısmı Türk'tü. Bu nedenle çekilen iran ordusu takip edilmedi.
Bu savaşta osmanlı ordusunun eline geçen malların büyük bölümü daha sonra kırım tarafına gidilirken yolda saldıran ruslar tarafından yağmalanmış. (bkz: öğrenince çok şaşırılan bilgiler)