islamda mezhepler sünni mezhepler ve şii mezhepler diye ikiye ayrılırlar. bu ikiye ayrılma hz.alinin halifeliğinde lanetullah muaviyenin halifelik makamını işgal etmeye çalışmasıyla güçlü bir şekilde gün yüzüne çıkar hz.hüseyinin lanetullah yezid tarafından kerbelada 3 gün susuz bırakılarak 72 yoldaşıyla birlikte şehid edilmesinin ardından kesinkes ayrılır.
gercek su ki; oldukten sonra "hangi mezheptensin" sorusuyla karsilamayacagiz.
hz peygamber zamaninda mezhep diye birsey olmadigini da hepimiz biliyoruz. 4 halife ve ashab doneminde de yoktu... cunku insanlarin bir sorusu ve sorunu oldugunda gidip peygambere, sonrasinda gokteki yildiz timsali olan sahabeye sorup ogrenebilme firsatlari vardi...
zaman ilerledikçe farkli durumlar ortaya cikti, yeni sorunlar.. bu sebeple yeni fetvalara, ictihatlara ihtiyac duyuldu.
muctehidlerin olaylara getirdigi cozum ve ictihatlar sebebiyle etraflarinda cemaat toplandi. bu cemaat kendisine en yakin gelen muctehidin goruslerini benimsedi ve dini liderleri olarak da o'nu secti.. cunku herkes alim (hele muctehit alim)olamaz. zaten dinimizde boyle bir sart da yoktur. yani imamlar "haydi gelin ben mezhep kuruyorum" diye ortaya cikmadi.
"alimler peygamberlerin varisleri" oldugu icin bir alimin gorusunu benimsemekte bir sıkıntı yoktur.
misal; kaza namazi konusu, gunes enerjisinde isinan suyun durumu, sigaranin haramligi da zamanin ilerlemesiyle ortaya cikan yeni sorunlardandir..
bu sorunlara hakkiyla dogru bir cevap verebilme arzusu tasiyan imamlarimiza "allah razi olsun" diyecegine, hâla saygisizlik edenler var..
gorusunde hataya dusen muctehidin, gayretinden oturu yine de bir ecre nail oldugunu biliyoruz..
kisi kendine en yakin buldugu mezhebe dahil oldugu surece kendisinden de sorumluluk kalkmis olur..
--spoiler--
iş bu entry özellikle hanefi çevreye sahip olup, hanefiliğin ucundan bile geçmeyen neredeyse hiç bir kuralını uygulamayan, hatta hanefiliği geçtim islam'dan bile haberi olmayan yüzlerce hatta binlerce asalak kişi tanımış bir yazar tarafından girilmiştir.
--spoiler--
islami mezheplerde bazı görüş ayrılıkları olabilir ancak bunlar mezhepleri kötülemek için kullanılmamalıdır. öncelikle detaylı bir araştırma yapmak gerekir.
her dinde olan çeşitlilik. ortama göre kıvırtma şekli yani. bir tek islamla sınırlı değildir. örneğin orta çağ karanlığında artık şahsi menfaatler dini olan hristiyanlığın imajını düzeltmek için martin lutherin protestanlığı icadı gibi ya da ingiltere kralının sırf klasik hristiyanlıkta karısından boşanamadığı için kalvenizmi tercihi gibi. islamda da var buna benzer çelişkiler. örneğin midyeyi şafii yiyiyor hanefi yiyemiyor. niye lan midye bu!ayrıca bıu çifte standart niye? midye yemek için illa kürtmü olmak gerek? velhasılı kelam dinler bozulmaya başlayınca bazı itfaiyecilerin dinlerini yangından kurtarmak için buldukları kıvırtma yöntemleridir mezhepler. açıklamasınıda hayatı kolaylaştırmak olarak açıklarla zavallılar.