polemik yaratmak için saçmalayan sanatçının söyleyebileceği bir cümledir.
cinsiyet seçme şansı olsaydı herkes erkek olurdu.
cinsiyet seçme şansı olsaydı herkes kız olurdu.
gibi aptal cümleleri de peşinden sürükleye bilecek liderlikte bir cümledir aynı zamanda.
mezheplerin doğuşdan geldiğini ve insanların seçmediğini düşünen dangalak serzenişidir. insanlar siktir et mezhebi, dinlerini bile kendileri seçiyor. tabi bazı fanatikler ve körü körüne bağlanmış yobazlar böyle bir tercih hakları olduklarının farkında olmayabilir.
edit: türkiye'de şartlarımız öle değil bahanesi geçerli olmadığı durum. ne yani türkiye'de mezhebini değiştireni sikiyorlar mı?
başlığın benimsediği fikir biraz iddialı olabilir. bir sunni olarak bu konunun üzerinde sadece yaklaşımlar hakkında konuşmak istiyorum;
ister komik gelsin, ister yetersiz olduğunu düşün eğer ki buna sadece aşşağılayarak cevap veriyorsan, muhteviyatı olmayan bir şekilde tepkini koyuyorsan, yani cahil cahil cevap veriyorsan; neden sunni olduğunu tartışmaktan bile korkuyorsun demektir...
tuhaf bir bakış açısının sözlük tezahürü. tuhaf bir yönlendirme çabası. olaya bir de şu açıdan bakalım: pekiyi aileniz size bir din eğitimi vermese idi. belli bir yaşa kadar bütün dinlerle, dolayısıyla mezheplerle ilgili, hatta dinsizlikle ilgili bilgi verilse idi bu kadar emin olur muydunuz, alevi,sünni , şafi falan olacağınıza. belki budist olacaktınız, belki aranızdaki en koyu müslümanlar yahudiliği seçecekti. bir ihtimal de olsa bu gerçek değil mi?
ha bu arada mezhep değiştirmek gibi bir şansınız da var unutmadan. hatta din değiştirmek, hatta d-hiçbiri demek gibi şanslarınız da var. saksıyı çalıştırmak yeter, seçim şansımız yok diye dırlanmak yerine.
kabesi insan olan bir felsefik düşünüşün, bir yaşam formunun tercih edilmesi anlamına gelir. aleviliğin özü kavrandığı ve buna uygun yaşandığı sürece mantıklı olan önermedir.
eksik olan tarafı ise şudur: zaten herkesin alevi olması durumunda alevilik söylem düzeyinde kendisini yok eder ve insan kimliğine eklenir. yani herkesin alevi olması durumunda aleviliğe gerek yoktur. *
mezhep seçme ve değiştirme şansı islam dininde insana verilmiş. örneğin kırsal da yaşayan ve dini teamülleri yaşadığı coğrafyada daha kolay yerine getirebilecek şaafi mezhebine mensup bir müslüman; istanbul, izmir gibi metropole taşınıp hayatını burada devam ettirmeye başlayınca, dini yaşantısında mezhebi gereği karşılaşabileceği zorlukların önüne geçmek için hanefi mezhebine geçebilir. ancak burada kişinin iyi düşünmesi gerekmektedir. çünkü bu noktadan sonraki tercihi sadece eski mezhebine dönüş yapmak olabilir. eski mezhebine döndükten sonra ise tekrardan mezhep değiştirme gibi bir durum olmuyor.
seçme şansı yoksa alevi olma şansı da yoktur. bunun bir başka şekli de "insanın seçme sansı olsaydı ateist olurdu" tarzında bir söylemdir. zorla müslüman yapılıyorsunuz gibisinden garip durumlar çıkmakta ortaya. *
An itibariyle bazı insanları gördükçe içimden iyi ki seçme şansı olmamış dediğim genelleme... Başlık yazarının iyi niyetini hiç bir yazar anlamamış. Başlık yazarı da, tertemiz bir düşünceyle, ancak yanlış bir yolla bizi savunmaya çalışmış... Sağolsun.
Seçme şansı yoktur. insanların genel özelliğidir. Çocukluğundan itibaren ailesinden gördüğünü yapar. Aile solcu olacaksın der, sağcı olacaksın der, milliyetçi olacaksın der, dinci olacaksın der. Sünni olacaksını demez bile... Aksini yapamazsın...
Alevilik ise başlı başına bir konu olurdu.
Cevapları açısından da düşünce çeşitliliklerinden çok, düşünce kısırlığının göründüğü başlıktır ayrıca...
--spoiler--
Koyun Kurt ile gezerdi...
Fikir başka başkolmasa...
--spoiler--
seçme şansı verilsede herkes kendi karar verse sünni mi alevi mi olacağına ama seçme şansı yoksa başka ortak paydalarda buluşulabileceği gerçeğidir seçme şansı ise ütopyadır.
Öncelikle Alevi inanışını bilmemek böyle bir başlığın açılmasına neden olur, daha sonra islamiyet'i bilmemek ve mezhep kavramını bilmemek...
Dört Kapı inanışını gördükten sonra ben aslında Aleviliğin de Hanefilikten veya Şafilikten pek farkı olmadığını düşünüyorum. Neden seçeyim? 12 imam inanışı diyor, evet ben de saygı duyuyorum ve seviyorum 12 imam'ı. Hz. Ali sevdalısıyız diyor, ben de seviyorum, sayıyorum... Daha sonra toplum yaşantısına geliyoruz, kadın-erkek eşit diyor Alevilik ben de zaten Türkiye Cumhuriyeti yasaları gereğince bu eşitliğe inanıyorum, medeni kanuna uyuyorum ki Alevilerin çoğu söylemi de bunu gerektiyor... Falan filan işte, örnekler çoğaltılabilir...
Şimdi gel gelelim işin diğer yanına, sünniyim çünkü ailem Hanefi ben de bonus olarak hanefi oldum, Aleviler cami ibadeti yapmazlar cemevlerine giderler... Ben Cami ibadeti yapıyor olsaydım benim şuana kadar ki sosyal yaşantımı bir anda ayırıyor olurdu değil mi Alevilikten... Ama o da ne? Ne yalan söyleyeyim, bayramdan bayrama camiye gidiyorum. Buradaki çoğu kişi de öyledir. Din olunca helelelhölölöl köpürüyorlar fakat kendimden biliyorum, Camiye falan gittiğimiz yok. Aleviler bizler gibi oruç tutmuyor değil mi... ama o da ne? Ben de başında ortasında sonunda tutuyorum?
Yani bir anda bakıyoruz ki, ben Alevi gibi yaşıyormuşum ama hanefiymişim... Üstelik Aleviliğin de gerektirdiğini bir kere daha yapıp, bu yaşam tarzımdan dolayı mezheplere saldırmıyormuşum... (Alevilik yaşam tarzıdır bu arada)
Yahu ılımlı islam'dan sonra, ılımlı bir şekilde Din'e saldırı olayı çıktı... Şimdi "Din değiştirme hakkı olsaydı herkes Ateist olurdu" denilememiş de sanki "x olsaydı herkes y olurdu" diye, hafiften Aleviler üzerinden sempati toplanmaya çalışılmış gibime geliyor yoksa şüphem mi var? Hayır yok... (Üstelik başarılı da olmuş, bir alevi arkadaşımız "başlık yazarının iyi niyeti" diyerek tutmuş kendi inancını silmiş atmış, "Benim aleviliğim diğer mezheplerden üstün" gibi bir kasıntıya girmiş, Alevilikte benim gözlemlediğim kadarıyla bunu söylemek büyük ayıp, ayıplıyorum seni...)
bir kere islamiyet dininde mezheplerin üstünlüğü yoktur. ben hiç kimsenin ağzından keşke şafi ya da keşke hanefi olsaydım türünden bir söz duymadım.
ne yazıkki ama aleviler kendi inanışlarını bu başlıkta olduğu gibi yüceltip bir nevi bu inanışı islamiyetten ya da başka bir ilahi dinden üstün görüp saman altından diğer dinleri küçük görüyorlar.
ayrıca islamiyet te ki oruç ile alevilik te ki oruç birbirinden çok farklıdır. x veya y camiye gitmiyor diye de islamiyet aleviliğe benzetilemez.
yine başka bir konu var bi yazımda şamanizm ve ateizm esintileri var demiştim bazıları tepki gösterdi fakat bi kere alevilik isminin kökeninde ali yi sevmek değil güneşe veya ışığa sempati duyma olayı var hatta osmanlı zamanında fermanlarda alevilerden ışıklar diye bahsedilirdi ve bu ışığa duyulan ilgi şamanizmdeki gibidir.
yine başka bir yazımda hıristiyanlık ile aralarındaki benzerliklerden de bahsettim. ayrıca 2005 yılında milliyet gazetesinde çıkan bir habere göre de şehirli alevilerin yüzde 20 si ateisttir.