sadece kişilerin değil toplumların mezhep değiştirmesi islam tarihinde görülen vakalardır. benim bildiğim 2 örneği var. ilki fatımi hakimiyetinde şii mısırın eyyubiler zamanında sünni olması diğer ikincisi ise 16.yy 'a kadar halkının çoğunluğu sünni şafii olan iranın safevi tarikatının iktidarı ele geçirmesinden sonra şii olmasıdır. kürtlerin inançlarını korumak için iran himayesinden kendi istekleri ile ayrılıp osmanlıya sığınması ve sonrasındaki çaldıran savaşına kadar uzanan olayları başlatan sebeplerden biriside budur.
çok çok zordur. imkansıza yakındır yapılması çünkü bir mezhebe göre helal olan diğerinde haramdır. bunu başarabilen insan hayatında devrim yapmış demektir.
din değiştirmek değildir.
islam dininin kuralları kur'an-ı kerim ve Peygamberimizin uygulamaları ile belirlenmiştir.
mezhepler yorumdur. isteyen istediği yoruma göre davranır.
tabi en doğrusunu Allah bilir.
olmayan şeyi nasıl değiştireceksiniz denilesidir. mezhep yok. hepsi uydurmadır. yanlış hatırlamıyorsam sıffin savaşıyla birlikte Müslümanları bölmek için ortaya atılmış kavramdır, ayrıştırıcı bir unsurdur. kafayı mı yediniz, kendinize gelin.
Son zamanlarda bana aşırı derecede sıkıntı veren olay.
Mezhebim vardı. Yani eskiden. Sonra birkaç olayla beraber bir şeylerin doğru gitmediğini gördüm. Sonra bütün islam tarihini ve mezhepleri araştırdım.
Ne şimdiki mezhebim doğru,
Ne de diğeri tamamen kalben inanabileceğim değerlere sahip...
insanı o kadar boğuyor ki bu. Mezhepsiz müslüman olmayı istiyorum ama kendimi bir geleneğin içine almadan edemiyorum.. alınca da edemiyorum.
Çok zor bir şey vesselam.
bir çok insan sünnilikten şiiliğe geçiş yapmıştır. Hatta bu sözlükte benimde katkılarımla şii olan bir yazar da vardır. Burdan yaptığı doğru tercihten dolayı kendisini tekrar kutluyorum.
Mesela Hanefi de kan akınca abdest bozulur. Fakat baktınız su kesik ve vakit geçiyor. Şafi olarak namaza durabilirsiniz.
Hem zaten bizde Hristiyanlar gibi mezhepler arasında çok keskin bir ayrım yok.
Hepsi de haktır. Mezhepsizlik de öyle.