bu balığa dair gözlemlerim mütevazi bir balık olduğudur. bir aksilik çıkarmaz, oltaya takıldığı zaman bile sessiz sakindir. avı da çok basittir. yemli çapari ile kolaylıkla kıyıdan avlanabilir. temizlenmesi kolay, tadı lezzetlidir. tek eksisi ise bu balığın denizin dibinde ne kadar pislik, çöp varsa yemesi, petrol taşıyan gemilerinin bıraktıkları atıklarla beslenmesi, yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi.
balıklar aleminin taçsız kralı bu balıktır, sıcak sıcak yenilebildiği gibi buzdolabında bekletilip soğuk olarakta tüketilebilir, ayıklama esnasında içinden kendine has havyarı çıkarsa bunlarda kızartılıp servis edilebilir.
zamanına denk gelindiğinde içinden havyar çıkan, tutulduğu ve tavada kızartıldığı esnada fazla oynanırsa eciş-bücüş ya da paramparça olacak kadar ince etli leziz bir balıktır. ülke denizlerinde genelde bol bulunur yemli dip oltası ile yakalanabilir.
niye acaba lan. ne alaka dediğinizi duyar gibi oldum. şaka lan şaka duymadım.
efendim hafif bir balıktır bu canlı. yağı, aroması, kokusu oldukça azdır. ama lezzetlidir de kerata. hasta olanlara dokunmasın diye bu balıktan alınır.
velhasıl bu sene nerdeyse serçe parmak büyüklüğünde karadenizde. yok balık yok sadece bu da değil.
yaz sıcaklarında çoğu balık gibi bu güzel balıkta yenmez.
ancak yazlıkta ve saat 23 ten sonra, serinlik basınca yenebilir.
gerçi ızgarası olan bir balık değildir.
Rize'de bunun bir diğer adı da laho balığıdır! Hatta Mezgit deyince bazıları bilmez. Açıklarda yaşayan lezzetli mi lezzetli, temiz mi temiz balık türü. Bir buçuk kiloyu tek başıma yediğimi bilirim!
Dip balığı olduğu için denizdeki pislik, artık ne varsa yer. Bu yüzden çok fazla tüketilmelidir. Tadı nefistir, o ayrı.
Mısır ununa bulayıp kızgın yağda kızartabilirsiniz. Yağın kızgın olması önemli, yoksa balığı dağıtırsınız.
Tam balıkları atmadan yağa biraz da tereyağı da ekleyin.
Afiyet olsun.