insanlara herşeyin nedense normal gelmesi sonucu vuku bulmuş bir durumdur. günah kavramına atgözlüğü ile bakan insan için şarap dökmek sıradan birşey olabilir.
sidiğin pis kokması ve mikrobiyolojik gelişime uygun bir zemin hazırlaması dışında, hemen hemen bütün dünyada aşağılama amacı ile kullanılması (örn: japonya'da çok kullanılırdı, birisinin üzerine işeyerek onuruna hakaret etmek ) nedeni ile şarap dökmekle karşılaştırılamayacağı durumdur. birisi aşağılama ve kötü niyet belirtir, zaten can yücel'in mezarına da hayranları değil şakirtler işerdi işese işese. buradan bile ne kadar büyük bir zıtlık olduğunu anlayabiliriz.
bu konuda fetva verebilmek için, bihayli islami ilim bilinmesi gerekir. en nihayetinde, islamiyetteki herşeyin, akla-mantığa uygun olma zorunluluğu diye herhangi bir durum söz konusu değildir.
alkolün değil, vücuda alkol alımının günah olması kaynaklı durumdur. alkol içecekler dışında bin tane yerde kullanılır ve normal bir maddedir. hoş, domuza lanetli hayvan diyip hayvanın kendisinden nefret eden insanlar bunu anlamaz ama mezara şarap dökmenin bir günahı yoktur.
ayriyetten senin dinine göre günah olsa ne olacak, sana ne, senin mezarına mı döktüler? yasalarla engellenmiş mi? bitti, konuşmayacaksın. mezara zarar veren herkes suçludur ve savunanlarda suça eğilimli insanlardır.