bu olay hemen hemen her kültürde gelenek haline gelmiştir.bir kaç gün içinde kuruyup gidecek bu çiçeklerin bırakana da bırakılına da bir faydası yoktur ama gelenek çok eski çağlara kadar uzanmaktadır.bu konuda eski mezarlarda yapılan çalışmalarda çiçek kalıntılarına rastlamak mümkün değil.çiçekler dayanıksız ve kuruyup gittiklerinde arkalarında iz bırakmadıklarından çiçeğin kendisinden çok polen kalıntılarına yönelir.ilk olarak mısır firavunu tutamkamon'un m.ö 1346 da öldüğünde mezarının çiçekten taçlarla kaplandığı saptandı.
mezarlara konulan çiçeklerin güzellikleri ve hoş kokuları nedeniyle iyi ruhları çekme,kötü ruhları kovma gibi bir güce sahip olduğu düşünülür.
hatta geçenlerde hanımla aramızda buna benzer bir konu açıldı. dedim erken yaşta ölürsem bana en basitinden mezar yaptırın. yani kanunen yapılması gereken en alt ürün ne ise onu yaptırın. hatta mezara bile gelmeyin çünkü ben orada yokum. islamın kabul etmediği saçma ritüeller. ille bir şey yapılacaksa benim için sadece allah'dan merhamet, rahmet ve af dilenmesidir. namaz sırasında olması tercihimdir. bunun niyazıdır. başka hiçbir şey bana fayda etmeyecektir. çok şükür bunun bende farkındayım eşimde. hayırlısı olsun.
Kutsal kitapta bir buket buğday başağını kurban olarak sunan Habil ya da Kabil den bahseder. Çiçekler de bu anlamda bir sunu olabilir çünkü ataların ruhuna tapma diye bir dönem var insanlık tarihinde.
Mutlaka bir gün yapacağım bunu. Kafama öylesine geçirdiğim bir örtüyle, koca camlı siyah güneş gözlüklerimle ve elimde çiçek buketiyle mezar ziyaretinde bulunacağım.
Mezardakiyle konuşarak çiçekleri toprak üstüne serpeceğim...
Allahım şöyle coolluk nasip et be. Bıktık kuru kuru fatiha okumaktan öf.
Tamamen içgüdüsel. Ya doğum günüdür, yada başka bir özel gündür,gider sabah erkenden bir buket yaptırırsın özene bezene. Kaldı ki cool olmak gibi bir kaygı taşımıyorsun elinde çiçekle canından çok kıymet verdiğin birinin mezarını ziyaret ettiğinde.
ölüye dua okumak gerekir ancak insanlar o kadar dinden uzaklaştılar ki ölülerine bir fatiha okuyamayacak hale geldiler. onun için bile mezarlıktaki şarlatanlara para kaptırıyorlar.
illa dini bir anlam beklenmeyen şeydir. kimisi pişmanlıklarını, kimisi özlemini, kimisi vefasını öder bir şekilde. geç kalınmış birer hediyedir aslında manasızca.
aynı zamanda boş bakımsız mezar görünce de " yaaa yazık kimsesi de yok galiba " diyoruz. her ikiside her iki tarafa manasız geliyor. içinizden geleni yapın lütfen.
Islamda asla yeri yoktur diyen yalan soyler. Islamda mezara cicek konmaz diye bir hukum mu var ? Bunlar da istiyor ki bu dunyada hic iyilik, guzellik ve ic acici seyler olmasin.
Allahim artik bir zirve nasip et de su islamci arkadaslar ne yiyiyor ne iciyor ya da ne giyiniyor gorelim.
öncelikle dinini bilmeyip müslüman geçinenlere hatırlatmak isterim ki:
Kur'ân, ölülerin ruhuna okunmak için inmemiştir. Kur'ân, dirilerin okuyup uygulayacakları bir prensipler, yüksek ahlâk ve değerler kitabıdır. Fatiha'nın da mesajı dirileredir. Ne Peygamberimiz, ne de sahâbîleri, ölmüşlere Fatiha veya Kur'ân okumamışlardır. Peygamberimiz, kabristanı ziyaret ettiğinde onlara şöyle dua ederdi: "Ey inananlar yurdu sakinleri, Allah'ın barışı, esenliği üzerinize olsun. Siz bizden önce gittiniz. Biz de ardınızdan geleceğiz. Allah bizi, sizi ve bütün inananları bağışlasın."
ayrıca tüm islam alimlerinin ve ilahiyat hocalarının ortak görüşü mezara çiçek dikmenin, ağaç dikmenin hiçbir sakıncası olmadığı gibi, toprağı canlandırmak, hayvanların faydalanmasını sağlamak, doğayı korumak, yeşillendirmek gibi bir çok yönden de faydası vardır.
mezara çiçek ya da çelenk koymak ise mantıklı hiç bir açıklaması olmadığı için bir hıristiyan geleneği olarak mekruh sayılmıştır.