gelenek ve göreneklerimizde olmamasına rağmen günümüzde sebebi net olarak bilinmeyen sebeplerdir. bunlardan biri mezarı güzelce süsleyip meftaya değer verildiğini anlatmaya çalışmak olabilir.
ilk olarak mısır firavunu tutamkamon'un milattan önce 1346'da öldüğünde mezarının çiçekten taçlarla kaplandığı saptandı. kuzey avrupa'da ise milattan önce 2000'li yıllara kadar uzanan bir çok mezarda çiçek izlerine rastlandı.
o tarihlerde mezarlara konulan çiçeklerin güzellikleri ve hoş kokuları nedeniyle iyi ruhları çekme, kötü ruhları kovma gibi bir güce sahip olduklarına inanılıyordu. sonradan mezarları bitki ve çiçeklerle donatmanın asıl amacı cesedin çürümesinin yaratacağı kötü kokuları önleme oldu. seyahatlerinizde uzaktan nerede bir servi ağacı topluluğu görürseniz yaklaştığınızda fark edersiniz ki orası mezarlıktır.
mezarlıklara servi ağacı dikmek de aynı amaç içindir. servi ağacı uzun boyu, sık dalları ve kışın dökülmeyen yaprakları ile bir bölgeyi rüzgardan korumak için en ideal ağaçtır. ömrü çok uzundur, hemen hemen hiç çürümez ama en önemlisi odununun damıtma yoluyla lavantacılıkta da kullanılan hoş kokusudur.
-hz. peygamber (s.a.s) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında koğuculuk yapıyor, diğeri ise idrardan sakınmıyordu. bunun üzerine resulullah (s.a.s) yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmiştir. bunu gören ashap, niye böyle yaptığını sorduklarında: "bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur" (buhârî cenâiz, 82; müslim, i̇mân, 34; ebû dâvud, tahâret, 26) buyurmuşlardır.
-mezara ağaç dikmeyle ilgili bir hadisi şerif var ama çiçek ekmeyle ilgili hadisi şerif görmedim. bu konuyu bir kaç yönden değerlendirmek mümkündür
1-çiçek dikme alışkanlığı batıdaki benzer örneklerini taklit etme anlayışından kaynaklanıyorsa çiçek ekmek helal olmaz
2-çiçek ekme meselesi diğer mezarlarla yarışma haline dönüşürse bu da doğru olmaz
3-konuyla ilgili ayet veya hadis olmadığı için haramdır diyemeyiz
4-konu israf boyutuyla da ele alınabilir. mezarları gerek yapımıyla gerekse üzerini süslemek suretiyle büyük masraflar yapılıyorsa bunu israf kapsamına sokarız ki israfta haramdır