1) salatalık... eskiden mutfakta kesilen salatalığın kokusu odaya kadar gelirdi. şimdi bırak odaya kadar gelmesini, salatalığı kesenin kendisi kokusunu alamıyor daha... hadi kokuyu geçtik, işin önemli kısmına gelelim, tat kısmına gelince de hiç tat yok. bildiğin o salatalık tadı yok yani. pazardan salatalık diye satın alıyoruz hele ki... yoksa ne yediğimi anlamam gerçekten zor. salatalıkta esas salatalık tadı yok da sanki salatalık aroması var gibi.
2) karpuz... karpuz mu yiyorum kabak mı yiyorum belli değil. artık karpuzların içi eskisi gibi kıpkırmızı değil. hadi lan bu sefer de rengini geçtim. tat ve koku yok. böyle sanki karpuz yemiyorum da karpuz aromalı bir şey yiyorum. kabak gibi olmaya başladı karpuzlar. eskiden satıcıya karpuzun kelek çıktı diye sitem ederdik. artık kabak çıktı diye sitem etmek zorundayız. hatta sitem de edemeyiz. tüm karpuzlar kabak olmuş. bu arada kabak dedim durdum da bal kabağı değil ha normal salatalığa benzeyen kabaktan bahsediyorum.
3) domates... domates diye girdiğime bakmayın. hele şükür domateslerin bir kısmını kurtarabildik. bu arı domates diye satılan domateslerden bahsediyorum. arıların domates tohumlarını taşımasıyla yetişen bu domateslerde tam olmasa da %50 eski esas domateslerin kokusunu ve lezzetini yakalamak mümkün. tabii diğer domateslerin durumu iç açıcı değil.
4) muz... oha demeyin. evet muz. hadi ilk saydıklarım direk toprakta yetiştiği için kolayca hormon verilebilir onlara. yani a ilacıyla b ilacıyla direk olarak etkileşim kurabilirler. hadi diyelim onlar hormonlu(.) peki bu koskoca ağaçta yetişen muzun tadı neden eskisi gibi değil. eski kokusu da yok. kivi için ikinci bir madde açmayacağım. bu da muz gibi salatalık gibi karpuz gibi tadı ve kokusu kaybolan meyvelerden. bu arada bu ikisi diğerlerine göre daha pahalı olan gruptadırlar.
daha da sayarım ama...
tek bildiğim bu meyvelerin tatlarının, kokularının artık eskisi gibi olmadığı. lezzetsiz oldukları. ve eskiden seve seve yediğimiz halde artık zorla dahi yiyemediğimiz meyveler. bazıları midenizi rahatsız edecek derecededir.
bunların hormon yüzünden böyle olacağını sanmıyorum. gdo denilen şey de tam olarak nedir bilmiyorum ama. bu meyvelerin kalıtımsal bir değişikliğe uğradıkları kesin.
Dildeki tad tomurcuklarının çoğunun zamanla işlevini yitirmesinden dolayı genellikle yaşlılardan duyduğumuz soru cümlesi.
Eğer yaşınız gençse ve durum bu kadar sıkıntılıysa bir doktora başvurunuz.