Çoğumuzun adını duyduğu ama faydalarını tam olarak bilmediği bitkilerden biridir. Aslında yöre yöre çeşitli illerde farklı isimlerle anılır ve bu isimle bilinir.
MEYAN KÖKÜNÜN FAYDALARI
Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Sağlık Uzmanları; “Ses kısıklığına iyi gelir, balgam sökülmesi, öksürük gibi rahatsızlıklar için de kullanılır.
Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. idrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar.
Kabızlığa karşı da iyi gelen meyan kökü, kramp çözücü olarak da kullanılabilir.
Meyan kökü siroz gibi karaciğer hastalıklarına fayda sağladığı gibi akne, sivilce, sedef hastalığı gibi ciltte oluşan problemler için de meyan kökü kullanılabilir.” dediler.
Uzmanlar; “Ağız içindeki yaralar için de meyan kökü gargara yapılarak faydalı olabilir. Tansiyonun düzene sokulması ve addison hastalığı için de meyan kökü ile tedavi sağlanabilir. Birçok kişinin yakındığı peptik ülsere karşı koruma sağlar.
Böbrek üstü bezi hastalıklarına karşı kullanılması da meyan kökü faydaları arasındadır. Hormonal dengesizliklere karşı kullanılabilir.
Karaciğeri korur.
Kışın sıkça karşılaştığımız hastalıklardan olan soğuk algınlığı, grip, nezle, bronşit, balgam oluşması gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı şifa sağlar. Kışın sık sık karşılaştığımız ses kısıklığına karşı da koruma sağlar.
Dalak, böbrek ve karaciğere fayda sağlar. Vücudu toksinlerden korur. Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri vardır. Gut hastalığına karşı da kullanılabilir.
Ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Vücuttaki çıbanlar ve yaraları iyileştirir. Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığı ve kabızlığı önler. Mesane taşlarına ve idrara çıkma zorluğuna karşı tüketilebilir.
Ağzınızda çıkan aftlar için gargara yapmak suretiyle kullanabilirsiniz. Egzama için jel haline getirilerek kullanılır. Adet dönemi veya menopoz sorunlarına fayda sağlayabilir.
Yapılan araştırmalarda kolon ve meme kanserine karşı koruma sağladığı görülmüştür. Polistik over sendromu rahatsızlığı çekenler de bu şifalı bitkiyi tüketmelidir.
Kronik yorgunluğa fayda sağlaması da meyan kökünün faydaları arasındadır.
Tüberküloz, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı da kullanılabilir.
Balgam söktürücü olarak günde 3 kez 1 gr. bu şifalı bitkinin tozu yutulur. Gastrit ve ülser tedavisi için günde 20-25 gr. meyan kökü çiğnenerek tedavi sağlanabileceği gibi, 30 gr. meyan kökü tozu ile 1 tatlı kaşığı ketenotu 1 litre suda 20 dakika kaynatılarak bu sıvıdan günde 3 bardak içilebilir.
Bu sıvı öksürük tedavisine de uygundur.” Diye belirttiler.
Böyle tuhaf bir tat görmedim ben. Bir yudumla bile dili uyuşturuyor ve dakikalarca o tat gitmiyor ağzınızdan. Kola içerken gelen o acımsı keskin tat varya o iste. Ama kendisini direk tüketmek demir suyu içmek gibi bir şey. Mideye faydası var diyolar ne kadar doğru bilemeyeceğim.
Adana'da haşlama yada aşlama diye bilinen, ilk içtiğim zaman yaklaşık 7 yaşındaydım, kustugum ve uzun bi süre içmeye korktuğum fakat içmeyi öğrendikten ramazanların vazgeçilmezi olan böbrek dostu içecek.
gaziantep'te özellikle yaz aylarında sebil ettirilmesiyle meşhur bir lezzettir. sırtlarında koca güğümleriyle eski çarşıda "sebilullaaah sebiiill!" diye gezen yöresel kıyafetli satıcılar görürseniz şaşırmayın, allah hayrına bir bardak da siz için. he bi de antepliler buna miyan der şaşırmayın.