--spoiler--
Mevlüt Yaşar Kaltakcı, 1959 yılında Konya'da doğmuş olup, Konya Merkez nüfûsuna kayıtlıdır. ilk, orta, lise ve yüksek tahsilini Konya' da tamamlayarak, 1980 yılında inşaat Mühendisi olmuştur. Tahsil hayatının tamamını, pekiyi dereceler ve birinciliklerle tamamlamış ve Akademik Hayatı tercih etmiştir. 1983 yılında Yüksek Lisans ve 1990 yılında da Doktorasını tamamladıktan sonra; 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında Profesör olmuştur.
Çok sayıda proje yürütücülüğü, jüri üyeliği ve danışmanlığın yanısıra, çoğu Uluslararası olmak üzere, 155 'den fazla bilimsel çalışma ve yayın yapmış; akademik, bilimsel ve meslekî ödüller almıştır. Hâlen, Selçuk Üniversitesi inşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olup; inşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı ve Bölüm Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. 2000-2003 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2008-2011 yılları arasında da Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü yapmıştır.
Ayrıca, 1990-1992 yılları arasında bir dönem inşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği'nde bulunmuş olup; hâlen i.M.O. işyeri Temsilcisi'dir.
M. Yaşar Kaltakcı, çocukluk yıllarında mûsikî ile ilgilenmeye başlamış ve kısa sürelerle kurslar alarak, bağlama ve ud çalmayı ilerletmiştir. Tahsil hayatı boyunca ve daha sonra da sürekli olarak bu alandaki bilgi ve becerisini, hem teori, hem de icrâ alanında geliştirmiştir. 1984 yılında kuruluş aşamasından itibaren Konya Mûsikî Derneği'ne intisap etmiş ve aralıksız olarak bütün çalışmalarına ve konserlerine katılmıştır. Dernek çalışmalarında uzun yıllar saz heyetinde görev almış ve önceleri ud, daha sonra da lavta ve tanbur çalmıştır. Bir dönem Dernek Başkanlığı da yapmıştır.
Mûsikî alanında kendi gayretleri yanında, birçok kimseden, özellikle de Cinuçen Tanrıkorur, Bekir Reha Sağbaş ve Tevfik Soyata'dan istifade etmiştir. Bu arada, Selçuk Üniversitesi'nde Üniversite Korosu ve Müzik Eğitimi Bölümü Korosu'nda da uzun yıllar görev almıştır. 2001 yılından itibaren ise, 1984 yılından bu yana üyesi bulunduğu Konya Mûsikî Derneği'nin Klâsik Türk Mûsikîsi Korosu Şefliği'ni yürütmektedir. Bu dönemde, klâsik üslûp ve anlayışla yaptırdığı çalışmalarla ortaya çıkarılmış, çok sayıda üstün nitelikli Klâsik Türk Mûsikîsi Konserini yönetmiştir. Ayrıca, Klâsik Türk Mûsikîsi ve Türk Halk Mûsikîsi alanlarında, yurtiçi ve yurt dışındaki bazı solo ve koro konserlerin Sanat Yönetmenliği'ni veya Sanat Danışmanlığı'nı da yapmıştır.
M. Yaşar Kaltakcı'nın akademik ve meslek yaşamındaki çalışmaları ve ideâlleri yanında, sanat alanındaki ideâli de Türk Mûsikîsi ile ilgisini amatör olarak, ancak; özüne, geleneğe, klâsik rûhuna ve şânına yakışır bir biçimde sürdürmek, Türk Kültürü'ne ve Sanatı'na hizmet etmektir.
1983 yılında askerlik hizmetini kısa dönem olarak tamamlayan M. Yaşar Kaltakcı, evli olup; biri erkek, diğeri kız, iki evlât babasıdır ve ingilizce bilmektedir.
--spoiler--
selçuk üniversitesi inşaat mühendisliği yapı anabilim dalı ve bölüm başkanı. 1959 konya doğumludur. evli ve iki çocuk babasıdır. bölümdeki tek profesor unvanına sahip akademisyen olup öğrencilik dönemi de efsanedir. yamulmuyorsam bölüm tarihindeki gelmiş geçmiş en yüksek mezuniyet ortalaması, kendisine aittir.
görevi, betonarme'yi, çapını arttırarak öğrenciye sunmaktır. çok katı prensipleri vardır. hiçbir öğrenciyle yüz göz olmaz. çok nadir zamanlarda perdelerini indirir, kedi gibi bir insan oluverir fakat bu, en fazla bir ders saati sürer.
bayram seyran demeden 'biz hocalarımızdan böyle gördük' diyerek ders işler.
dersinde soru soran öğrenciyi aşağılar, yerin dibine sokar. öyle ki, soru soran öğrenci bir daha derse uğramaz. en çok kullandığı cevap cümlelerinden birisi 'benim bildiğim onu ilk mektepte öğretiyorlar'dır. en çok sinirlendiği şeylerin başında ton-metre'ye; ton/cm, n/kg vb. saçma sapan birimler yazan öğrenciler gelir. bir diğeri ise derste sorduğu soruya cevap alamamasıdır. öyle ki, 'aha şimdi tekme tokat girişicek' dedirtir. bu tip davranışlarının üstüne bir de çeşitli arkadaş ortamlarında 'öğrenciler benden niye korkuyor' şeklinde sitemlerde bulunur.
derste kendisine göre sınıfın sağ koridorunu kullanır. şayet hesap makinesi, çizelge, ders notu vb. getirmeden derse girmişseniz sol arka tarafa oturmanız şiddetle tavsiye olunur. (kendisi burayı okuduktan sonra faydası olur mu bilmem.)
yine de dersini iyi takip ederseniz mutlaka bir şeyler öğrenirsiniz. şansınız yaver gider, okulu da bitirebilirseniz iş hayatına atıldığınızda betonarme'de öğrendiğiniz bilgilerin çok faydasını gördüğünüzü şaşkınlıkla müşahade edebilirsiniz. ayrıca uslu bir çocuk olursanız şantiyede şirinleri de görebilirsiniz.
--spoiler--