2. dünya savaşı sırasında leningrad'da sovyetler tarafından farklı bir amaç için kullanılmıştır.
şehrin hoparlörinden yayın yapan leningrad radyo merkezi metronom'u hızlı hareket ettiğinde hava saldırısı olabilir güvenli bir şekilde hareket edin, yavaş hareket ettiğinde ise hiçbir sorun yok anlamına gelecek şekilde kullanmaktaydı.
Gece... istiklal...
Kalabalık...
Beklediğimden kalabalık...
Ulaşmak istediğim yere varmaktaki acelemle, önümdeki kalçanın salınışına diktiğim düşüncelerim arasındaki yavaşlık.
Gözüm metronomun kolu gibi saniyelik devinimlerde.
Bir sağa... bir sola sallanıyor.
O yavaş yürüyor, ben de yavaşça takipteyim...
Gördüğüm güzellik ve estetikli devinim acele etmem gerekliliğini unutturarak olduğum yerde mıhlanmama neden oluyor.
bir sağa... bir sola...
dietrich nikolaus winkler tarafından icat edilmiş olup, buna rağmen onu geliştiren johann nepomuk maelzel adıyla anılan alettir. meltsel metronomu, sarkacı bölmeli bir saat mekanizmasıdır. sarkacın üzerindeki hareket edebilen ağırlık aşağı ya da yukarı kaydırılarak 1 dakikadaki vuruş sayısı belirlenir. bpm cinsinden verilen bu vuruş sayısı dörtlük nota cinsindendir. (bkz: bpm)
çoğu müzisyenin korkulu rüyasıdır. metronomla çalışmak demek bir kalıba göre müzik yapmak demek gibi gelir, uyum büyük bir sıkıntı olur başta; ancak müzisyenin kendini geliştirmesi için oldukça faydalıdır.
çıkardığı ses değeri hız açısından bpm olarak adlandırılır.
bu "beats per minute" demektir.
yani saatin saniyesi 60 bpm ile gider.
metronoma alıştıktan sonra saniye sesinin üzerine emprovize solo atma güdüsü doğar. saniye üzerine kafanızdan rudimentler yazarsınız. yorucudur, gariptir, ama eğlencelidir.
hani ilk okulda flüt çalarken müzik öğretmeni ayağımızı yere vurdururdu. tam nota için ayağımızı iki kez vurur iki kez kaldırırdık mesela. işte orada ayağımız metronom işini yapmaktaydı. ben hatta o yıllarda hep merak etmiş ama hiç soramamıştım ''öğretmenim ayağımızı hangi hızda yere vurcaz ki biz?'' diye.
bir müzisyen olarak diyebilirimki eğer o metronumu kafanızın içinde sadece kendiniz duyacak şekilde kullanabiliyorsanız, işte ozaman senkoplar havada uçuşur,fill in ler varvasyonlar doğaçlamalar, ...kendinizi kaybedersiniz mazallah, iyi bir müzisyenin kafasının içinde mutlaka sağlam bi şekilde çalışan bir metronum mevcuttur.
davulcuların çalarken kulaklarına taktıkları kulaklıklardır. nasıl mı? kulaklık, aslında kulaklık şeklinde tasarlanmış bir metronomdur. böylece sürekli ritmi duyar ve ritm kaçırması mümkün olmaz.