tam türkiye'ye özgü bir olaydır. tamam havalimanı öyle şehrin ortasına yapılmaz ama şehrin tüm yerleşim birimlerinin o kadar uzağına da yapılmaz yapılsa da havalimanına raylı sistem ulaşımı olmalıdır.
ankara esenboğa havalimanı'nı örnek verelim: neredeyse ebesinin nikahına yapılmıştır. raylı sistem de yok. ulus veya aştiye geleceksin 10 lira havaşa bayılacaksın. zaten havalimanına baya erkenden gitmek zorundasın. ulus, havaş derken evden 2 buçuk 3 saat erken çıkıyorsun. ne anladık biz hava yolu olayından? he ben öyle uğraşamam, zamanım kıymetli dersen ya birisi arabayla bırakacak ya da taksiye 100 lira bayılacaksın. yazık günah vallahi.
samsun çarşamba havalimanı'nı örnek verecek olursak; atakent/atakum'a 35 şehir merkezine yaklaşık 25 km'dir. tamam şehrin ortasına yapmayın havalimanını eyvallah ama o kadar dışarı gitmeye gerek yok. samsun'dan havalimanı yönünde 6-7 km gittikten sonrası ıssızlaşıyor zaten. 10 km hadi bilemedin 15 km öteye yap. hem zaman hem yakıt tasarrufu olsun.
istanbul atatürk havalimanı'na bakıyoruz bir de; yapıldığı zamanlar şehrin dışındaydı, şimdi ise şehrin ortasında. ama bu istanbul'a özgü bir durum diğer şehirler bu kadar gelişmeyecek. hem metro da var. aynı metro büyük istanbul otogarına da uğruyor. istanbul gibi ulaşımı sıkıntılı olan bir yerde inanılmaz kolaylık.
"Uzağa yapılan havalimanına metro ile ulaşım sağlanmaması" daha doğru bir sitem olacaktır keza burada havalimanlarının şehire yakın olmasından dolayı doğacak sıkıntıları çok iyi bilirim...
Edit: Tabi bunu başlık olarak açmak uzunluk kısıtlamasından dolayı mümkün olmayacaktır.
Türkiye'de insanlar trafik nedeniyle uçaklarına yetişemiyorlar ya kaçırıyorlar ya da ucu ucuna yetişiyorlar.
özellikle istanbul'da taksim-sabiha gökçen yada taksim-Atatürk havaalanı arası en az 2 saat.
sırf bu yüzden insanlar otobüs yolculuğunu daha çok tercih ediyor.
hiçbir dünya başkentinde metrosuz havaalanı ulaşımı yoktur. bir de bu açıdan bakmak gerek.