Bizimkilerin yaşına taka taka erken yaşta futbolu bıraktırdığı harcanmış yetenek. Sürekli medyada "yaşlanınca futbolcuların yuhalandığını" okuyunca en tepede iken bırakmak istemiştir. Bir süre sonra boşluğa düşünce yeniden futbola dönmek istediği ve sırf onun önünü kesmek için Necmi Tanyolaç'ın "krallar soytarı olmaz" diye bir yazı ile duygusal baskı yaparak engellediği Hıncal Uluç tarafından iddia edilir.
Onun gol yüzdesine hiç bir golcümüz henüz erişememiştir. Gol sayısını geçenler vardır ama gol yüzdesi dediğimime dikkat etsinler. Kaldıki Yusuf'un çizgide tuttuğu topu içeri tikleyen Tanju ile o sezon gollerin nerdeyse yarısını penaltıdan atan Hakan ile bir tutulması bana göre hakarettir.
Bir Fenerbahçeli olarak ağları delen golünün hafızamızda yeri vardır. Ancak golü soran basın mensuplarına "O golü büyük yapan Fenerbahçeye atılmış olmasıdır" diyerek Fenerbahçelilerin de saygısını kazanmış ünlü bir golcüdür. Hani o golü birileri atacak kim atsın denirse ilk başta Metin Oktay sonrada bunca yıllık mazide Ergün Penbe dinelebilir aslında.
Trafik kazasında hakkın rahmetine kavuşmuştur. Allah rahmet eylesin.
cemal süreya'nın kendisi hakkında şahane bir yazı yazdığı futbolcu.
"Ensesiyle bile top alır. Baldırıyla, oyluğuyla, hatta bademciğiyle.
Avcı Raif ve Arslan Başer Kafaoğlu ile de konuştuk. Raif Erteme göre ülkemizde gelmiş geçmiş en büyük futbolcu Ergun (talihsiz). Kafaoğlu ise Çengel Hüseyin (ekonomik) üzerinde duruyor? Elbet, bunlar marjinal değerlendirmeler. Ayrıca futboldan çok futbolseverlerin kaprislerini ortaya koymakta.
Yine de şöyle düşündüm: Metin Oktay marjinal planda nerede duruyor? Öyle bir uçta ona nasıl bakabiliriz? Hemen bir sözcük geliyor aklıma: Adsızlık! Metin Oktay adsızlığın büyük şiirini yaratarak en büyük ad oldu. Hiçbir büyük futbolcu bu kadar ekip adamı olamaz. Yaratıcı, büyük, kulübünün tarihinde çıkardığı çıkardığı bir beden zekâsını her an ayağının önünde bulan adam. Rehanın kopuşlarını. Bülentin uzak şut güvencesini. Gündüzün yönetsel serinkanlılığını da bulabilirsiniz onda. Ama, daha önemlisi, bir isfendiyarın, bir Coşkunun ikincil katkılarını da dışlamadı. Böylece Galatasaray futbolcusunun portresi ortaya çıkıyor: Ekip oyunu, ikincilin zaferi
Metin Oktay en büyük oyuncu olarak ikincildir de.
Sanırım başarısının anahtarı burda. Galatasaray gerçekliğinin başlaması onun dönemine rastlıyor."
kaliteli ve ahlaklı futbolun rengi olmaz, kendisi türk futbolunun tarihine geçmiş efsane isimlerden. bizim bir maçını bile izleme şansımız olmadı, keşke çok daha erken doğsaymışız be taçsız kral. seni saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz.
izmir'in yetiştirmiş olduğu en önemli futbolcudur. Galatasaray kulübü ile efsaneleşmiş, (bana göre) ülke futbolunun gelmiş geçmiş en büyük golcüsü, en değerli futbolcusu ve en efendi sporcusudur. Elim bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrılmıştır.
1957 yılında fenerbahçe ikinci başkanı müslüm bağcılar Metin oktay ile bir gazinoda buluşur. Çek uzatır Metin'e, "rakamı sen yaz Metin" der. "Yeter ki fenerbahçe forması giy".. Metin oktay ise tok olmuştur her zaman paraya, izmirspor'dan da "ya ben ya Galatasaray" diyen zengin kızı sevgilisini bırakıp gelmiştir zaten, anında verir cevabı "bizi sevenleri üzmeyelim baba, bizi sevenlere ihanet etmeyelim"
Böyledir Metin OKTAY .. Ajda PEKKAN ile "Taçsız Kral" filminin setinde tanışıp, aşk yaşamaya başladıklarında, Gündüz Kılıç tarafından kadro dışı bırakılıp, izmir'e geldiğinde de Mersinli semtinin çocukları kendisinden imza istediğinde kağıt bulamayıp para çıkartıp onu imzalayan, transfer taksidini aldığı gün, Bebek'te Turgay ŞEREN ile birlikte yürürken gevreklerini denize düşüren bir gevrekçiye tüm transfer taksidini çıkarıp veren de Metin OKTAY'dır... Böyle paraya tok, böyle GALATASARAY sevdalısıdır Metin OKTAY... Ruhun Şad olsun taçsız KRAL..
--spoiler--
ispanyollar, Metin Oktay gerçeğiyle tanıştı. Ülkenin en önemli sinema dergilerinden Cinemania, "Futbol ve Sinema" köşesinde, Türk futbolu ve Galatasaray'ın ölümsüz golcüsü Metin Oktay'a tam sayfa yer ayırdı.
Dergi, "El rey sin crona / Taçsız Kral" başlığını kullandığı yazısında, efsane Metin Oktay'ın yeşil sahalarda olduğu kadar sinemanın da sevilen sanatçıları arasında olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de hayatı beyaz perdeye aktarılan tek futbolcunun Metin Oktay olduğu ve ünlü yönetmen Atıf Yılmaz'ın 1965 yılında çektiği bir filmle, Taçsız Kral'ın sinemanın da ölümsüzleri arasına girdiği kaydedildi.
Metin Oktay'ın, Türkiye'nin 1960'lı yıllardaki en büyük futbolcusu olduğunun altını çizen Cinemania Dergisi, 10 numaranın onun kadar hiçbir oyuncuya yakışmadığını savundu. Taçsız Kral'ın özellikle Fenerbahçe derbilerini sevdiğini hatırlatan dergi, ezeli rakipler arasında oynanan maçlarda çok sayıda gol atması nedeniyle Metin Oktay'ın, "Derbi Kral" olarak da tanındığını vurguladı.
Metin Oktay için "Türk futbolunun en büyüğü"; yorumunu yapan ispanyol dergisi, milli futbolcunun bir dönem italya'ya giderek Palermo forması giydiğini hatırlattı. Cinemania, 13 Eylül 1991 tarihinde geçirdiği trafik kazası nedeniyle henüz 55 yaşında hayata gözlerini yuman Metin Oktay'ın, Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdığını ifade etti.
Dergi, Türkiye'de yazılan ve Metin Oktay'ın hayatını anlatan çok sayıda kitabın yabancı dillere çevrilmemesi nedeniyle dünyadaki birçok futbolseverin Taçsız Kral'ı yeterince tanımadığına da dikkat çekti.
Galatasaraylı taraftarlar için Metin Oktay isminin çok şey ifade ettiğini kaydeden dergi, sarı-kırmızılı taraftarların, efsanenin ölüm yıldönümlerinde mezarını ziyaret ettiğini yazdı. 19 yaşında izmirspor'la ilk sözleşmesini imzalayan ve 1 yıl sonra Galatasaray'a transfer olan Metin Oktay'ın her zaman aldığı ücretin karşılığını fazlasıyla verdiği de vurgulandı
--spoiler--
unutmuyoruz, unutmuyorlar seni taçsız kral... ruhun şad olsun!
maça çıkmadan önce şu kadar gol atacağım deyip, söylediği kadar gol atan efsane. jübilesinde fenerbahçe ile oynadığı maçın son 10 dakikasında, fenerbahçeli can bartu ile formalarını değiştirip 10 dakika fenerbahçe formasıyla oynayan örnek futbolcu. kendisi milli takım maçı için gittiğinde eşi türkiyede basını toplayıp, metin'in izmir'e transfer olduğunu açıklıyor ve metin oktay geldiğinde, galatasaraydan ayrılmadığını ama eşinden ayrılacağını açıklamış. palermo ya transfer olduğunda baba gündüz kılıç'ın metin oktay için palermo başkanına yazdığı mektup unutulmaz.
. metin oktay'ı palermodan tekrar geri almak için galatasaray taraftarı o zamanın parası ile 300 bin toplamış. dünyada başka bir örneği olmayan transfer. galatasaray aşkını gerçekten yaşayan sayılı insanlardan. o taçsız kralımız, metin oktayımız. "bizi sevenleri üzmeyelim baba"
iyi ki doğdun büyük insan, yüce galatasaray lı, müthiş futbolcu, beyefendi..
ne zaman aklıma gelsen bizi sevenleri üzmeyelim baba (bkz: #7855794) sözün aklıma gelir, ve gözlerim yaşlanır..
"dünya döner, galatasaray varolur ve bu taraftar seni asla unutmaz, büyük galatasaraylı, güzel, yüce insan.."