grup yorum'un kurucularından olan, kürtçe zazaca bir çok şarkıyı da seslendiren tunceli'li kardeşler. şarkıları metin kahraman söyler, kemal kahraman genelde müzikal kısmıyla ilgilenir. deniz koydum adını ilk ve en bilinen albümleridir.
metin kahraman 1985'te birkaç arkadaşıyla grup yorum'u kurar. kemal kahraman da gruba bazı katkılarda bulunur. 91'da gruptan ayrılırlar. gülbahar'la çalışırlar ve onun seher yeli-desmal albümünde yer alırlar. kendilerinin ilk albümleri deniz koydum adını 1993'te çıkar. ikinci albümleri olan renklerde yaşamak ise 1995'te yayınlanır. bu albümleri, cazın daha doğrusu blues'un tınılarına yakındır, okay temiz de çok şey katmıştır bu albümlere. zazaca nefeslerin caza uyumu dikkat çeker, müzikal yapı olgundur. trombon ve obua hayran bırakır. sonra çıkan albümleri ise ferfecir'dir. gelenekle yeni olanın bireşimine gayret edilmiştir, başarılı da olunmuştur. (bu albüm sürecinde bir kilo esrar içtikleri de rivayet edilir, ayık kafayla bir şey üretilmez zihniyeti, ne diyelim) ferfecir'den sonra meyman çıkar. bu albüm de kültürel gerilimin, kentlere taşınmış taşranın, batıya gözünü dikmiş doğunun kültürel bunalımının dile geldiği bir albümdür. daha önce çıkan yaşlılar dersim türküleri söylüyor adlı albüm ise kahraman kardeşlerin dersim'in tarihine ve kültürüne yoğunlaşan ilgilerinin belge niteliğindeki ürünüdür. yakında çıkması beklenen dualar beyitler meseller semahlar ve binler kapısı albümleri de bu çabanın ürünü olacak. sürela albümleri ise diğer albümlerine göre daha geri planda kalmıştır, vasat bir çalışmadır. aynur doğan da katkı sunmuştur bu albüme. grup yorum içinde yer alıp grubu aşan ender müzisyenlerdendir metin-kemal kardeşler. ilk albümlerde ismail soyberk'in yer alması ve onun gitar düzenlemeleriyle yükselen nitelik son albümlerde düşmüştür. yerel dokuyu batı enstrumanlarıyla harmanlama işi başarıyı ıskalamıştır biraz, mikail aslan gibi müzisyenlerin çalışmaları ise -beğenmesem de- bu tip sorunları aşıyor.
anadolu kültürünü ve degerlerini yasatan güzel insanlardır. Tüm kültürel değerlerimizi kaybetmeye başladığımız bu yıllarda kültürümüzü yaşatan son neferlerdir.
başlangıçta metin, kemal ve kahraman adında üç kişiden oluşan bir grup diye düşünülür. yaptıklarına müzik denir xece, seda, ferfecir, bir masal kuşu .... ne diye sayıyorum ki herbiri birbirinden güzel olan şarkı-türkülerin yapan-yorumlayan mükemmel bir ikili (metin kahraman, kemal kahraman)
grup yorum un, album kapaklarında, metin kahraman in bestelerinin altina sanatcının adını yazmamalarından dolayı ya yazin ya telif verin, emege saygi serzenislerinden sonra bir grup dev gencli ya da dhkp sempatizani tarafindan kaçırılıp, sonra da feci sekilde dovulmesiyle gündeme gelen sanatcılardir. *
grubun meyman şarkısı'nın dinlenmesi gerekir. eğer şarkıyı dinleyecekseniz biraz beklemeniz gerekecektir. çünkü şarkının başında müzik değil de sadece söz vardır. politik bir grup da olsa, zazaca da besteleseler şarkılarını, bu ülkenin bir değeridir. saygı duyulması gerekmektedir.
yıllar önce kadıköy'de mephisto kitabevinde kardeşlerin ferfecir albümü çalarken kenan ışık abimiz bu çalanlar kim diye sorduktan sonra bütün albümlerini istemişti kardeşlerin.yani ideolojileri değil belki ama yaptıkları enfes müzikleri tartışılamaz.