Metin : Çok sağlam, kuvvetli
Al-Matin : The Firm. He who is very Steadfast.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
"Hiç şüphesiz, rızık veren O, metin kuvvet sahibi olan Allah'tır" (1)
* Metin, güç ve kuvvetli azalmayan, güçsüz düşmeyendir. Bu durum yalnız Allah için geçerlidir. O'nun dışındaki bütün varlıklar, zamanlagüçlerin kaybeder ve zayıf düşerler. Bu değişim, allah için imkansız varlıklar için mümkündür. Allah'ın güç ve kuvvetini bilen, kendi güç ve kuvvetiyle övünmeyi terk eder,Yüce güç sahibine yönelir. bu ismi bilen, dini bağlarını güçlendirmeli, bilgilerini artırmalı, hiç bir şekilde sarsılmayan sağlam ve kesin bir inanca sahip olmalıdır. (2)
* Hiçbir iş Allah'a zor gelmez. Hiçbir şey O'nu aciz bırakmaz. Hiçbir şey O'nun idaresine karşı gelemez. Hiçbir şey O'nun kuvvetinden kurtulamaz.
* Bir kimse "Yâ Metîn" ismini okumaya devam etse ümit olunur ki, çetin işler ona kolaylaşır. Bir kimse "Yâ Metîn" ismini bir yemek üzerine yazsa ve sütü az olan kadına yedirse sütü çok olur. (5)
Kaynaklar:
1) Zariyat, 58
2) Esmâ-ül Hüsna, Karınca Yayınları, Nisan 2004
3) Calligraphy, The Most Beautiful Names, Tosun bayrak, Threshold Books, 1985
4) Islam City
5) Miftahü'l Kulûb, Kalplerin Anahtarı, (Fethiye Evradı Bölümü) Mehmed Nuri Şemseddin Nakşıbendî, Bedir Yayınevi, 2001
METiN Türkiye'de en çok kullanılan 35. isim (... 33. can, 34. halil, 35. metin, 36. hatice, 37. ebru, ...). Ülkemizde yaklaşık her 268 kişiden birinin adı METiN ve ismin yaygınlık oranı binde 3.74.
METiN adının yaygınlık oranının Türkiye'nin resmi nüfus sayımı sonuçları ve günlük ortalama nüfus artış hızına orantılarsak ülkemizde 13-02-2009 19:49 itibariyle yaklaşık 268,995 kişinin isminin METiN olduğu ve METiN isimli kişi sayısının her yıl ortalama 4445 kişi arttığı tahmini yapılabilir.
METiN adının Amerika Birleşik Devletindeki yaygınlık oranı ise bir milyonda 8.54 civarında ve bu hesaba göre ABD'de yaklaşık 2,615 METiN yaşadığı tahmin edilebilir. ABD'nin nüfus istatistikleri dikkate alındığında Amerikada METiN sayısı her yıl 22 kişi artıyor.
METiN Türkiye'nin en yaygın 35. ismiyken, Amerika Birleşik Devletinde en yaygın 35. ad ise Brian ismi. METiN adının yakın kullanım oranına sahip diğer Amerikalı isim kardeşleri arasında 33. Douglas 34. Christopher 35. Brian 36. Lawrence 37. Patrick isimleri de sayılabilir.
*Metin, bildirişim değeri taşıyan, eyleme yönelik devingen bir bütündür;başı ve sonu ile kapalı bir yapı oluşturan dilsel göstergelerin art arda geldiği anlamlı yapıdır.
*Fransızca texte, ingilizce text sözcüklerinin kökenlerine bakıldığında, bu sözcüklerin Latincede ''kumaş'' anlamındaki textus sözcüğünden geldiği görülebilir.Kumaş nasıl ipliklerden dokunarak bir bütün oluşturuyorsa, metin de kendisini oluşturan öğelerin birbirlerine aşama aşama eklemlenmesiyle, bir ''dokuma'' süreci sonucunda ortaya çıkar.
*''Okumaya konu olan , basılı ve yazılı, anlam ve anlatım bütünlüğü bulunan her şey geniş anlamda bir metindir.Bir şiirden bir romana, bir cümleden bir paragrafa değin basılı ve yazılı dil ürünlerinin tümünü metin terimiyle adlandırabiliriz.'' (Emin Özdemir ,Eleştirel Okuma)
Metin, normalden farklı olma halidir. Bu kasıtlı olarak yapılanın aksine tüm bünyeye işlemiş olma durumudur. Anneannesinin çöreği, eşşek sıpası olarak başlayıp monsieur olarak devam etmedir. Ruha yayılması çok muhtemel, ruhtan atılmasıysa mümkün olmayandır. içe işleyendir, en içe. hayaliyle dahi mutlu edebilme kapasitesine sahip sayılı erkektir. rüyadan uyandığınızda dahi hala rüyada olma durumudur, varlığı ne kadar faydalıysa bir insan için yokluğu o kadar eksikliktir. Her insanın hayatında olmayan, - olmasını da istemediğim - çoğu kişinin içini aslında hiç görmediği insandır. Onu gördüğünüzde yalnızca onu görürsünüz, dokunduğunuzda ise en kötü acılar son bulur, ya da en büyük acıların başlangıcı olur. - boşa geçmiş zamanların acısı - Onu nasıl farketmediğinize yanarsınız, veya ona aşık olmayı engelleme çalıştığınıza kızarsınız.
belki de bu özellikler sadece banadır. bu da ona aşık olmak için en güzel sebeplerden biridir.
Metin (text, Latince textus) "dokunmuş şey", "örmek, birleştirmek, birbirine uydurmak, iç içe geçirmek anlamındaki texere fillinden geliyor. Tıpkı kumaşın ilmek ilmek dokunması gibi metin de sözcükler, cümleler ve paragraflar arası anlamsal bir uyum içinde örülür.
tekstil de zaten aynı kökten geliyor. yani onu da türkçeleştirsek "metinsel" filan olacaktı demek ki.
Bu yüzden de “metin olmak” ifadesini kullanırmışız. ilmek ilmek dokunmuş gibi ayrılmadan sökülmeden sıkı sıkı durmak için.