Metformin, bazı şeker hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. insülin direncine karşı çıkmaya yardım eder.insülin direncinin,pcos'un başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir.bu yüzden pcos tedavisinde de kullanılmaktadır. (bkz: pcos).
şu an a.b.d`de obezite tedavisinde başarı ile kullanılan bir ilaçtır. Metformin kas dokularındaki insülin reseptörlerinin hissizleşmesini geciktirir. Yani kaslar normal alabileceğinden çok daha fazla protein ve karbonhidrat depolar. Metformin kullanıcıları aynı dozdaki proteini kaslarında %50'ye varan oranda daha kolayca depolayabiliyorlar. Dolayısı ile depolanan yağ miktarı da çok azalır çünkü kandaki herşey kaslara depolanır. Metformin kullanan kişiler kullanmayalar göre çok daha az yağ depolar ve bu etkisi uzun yıllar da devam ediyor. 4 senelik bir çalışmada bile etkisini hiç kaybetmemiştir. (Metformin Treatment for 4 yr to Reduce Total and Visceral Fat Lourdes Ibáñez*, Abel López-Bermejo, Marta Díaz, Maria Victoria Marcos, and Francis de Zegher )
Diyabetik ya da prediyabetik değilim. bu ilacı deney amaçlı kullanmaktayım. 2000 mg alınca günde yemek görünce bulanıyor. Şimdi gelelim bu ilacın nasıl çalıştığına. Normalde insanlarda açlık durumunda, karaciğer hücreye enerji sağlamak adına kan şekerini belli bir düzeyde tutar. Bunu glukoz üreterek yapar. Yemek yenildiği zaman pankreas insülin salgılar. insülin glukozun hücre içine sokulmasında görevlidir. Pankreastan insülin salındığında karaciğer ya glukoz üretimi yavaşlatmak ya da durdurmak zorundadır. hasta insanlarda karaciğer insülin üretimini uyaramaz ve kana glukoz üretmeye devam eder. bu durum insülin direnci olarak adlandırılır, aslında karaciğer ve pankreas arasındaki bir iletişim kopukluğundan meydana gelen bir durumdur. Metformin karaciğer ve pankreas arasındaki insülin, glukoz üretimi dengesi olayında görevli olan CBP proteini gibi etki gösterir. Ayrıca uzun yaşam sevdalılarının da gözde ilacı olan metformin farelerde ciddi ölçüde ömrü uzatır fakat insanlardaki etkisini tam olarak bilmemekteyim.