ilk kez yüeçiler'de olduğu söylenen tümen sistemini bulmayan, ancak daha da geliştirdiğini söyleyebileceğimiz xiongnu şanyüsü. muhtemelen burada esir olduğu sırada görmüş ve kaçıp ülkesine döndüğünde kendi ordusu üzerinde uygulamıştır. çin kaynaklarında unvanının ch'eng-li ku-t'u ch'an-yü olduğu belirtilir. ilk kelimeyi çin kaynakları gök olarak aktarır, muhtemelen tengri'dir. ku-t'u ise oğul karşılığı olarak verilmiştir. ancak türk devletlerinde çin'de olduğu gibi tanrının oğlu olmaktan ziyade, ondan kut almak geleneğinin varlığından dolayı bu kelimeyi kut olarak da düşünebiliriz. ch'an-yü ise xiongnu hükümdarının unvanıdır ve enginliği gösterir. bu bakımdan unvanı sanıyorum tanrıkut olarak çevrilebilir. adı ise mo-tu olarak geçer. parker bunu bagatur, yani bahadır olarak okumuştur. gömeç ise kendi düşüncesine göre börü tonga der, ancak ne kadar doğru bilinmez.
Tarihcilere gore "Turklere gonderilen peygamberdir". Bazi islam dusunurleri buna katilirlar cunku Kur'an'da her topluma peygamber gonderildigi ve Hz. Muhammedden once binlerce peygamber oldugu yazar. Orduda onluk sistemi ilk uygulayan kisidir. Cin'i savasta yenip vergiye baglamistir. Cin seddi'nin yapimina sebep olmustur.
Babasını öldürerek başına geçtiği Büyük Hun imparatorluğu'na en parlak dönemini yaşatmış, onluk düzen sistemini orduya getirerek güçlü, düzenli ordu kurmuş büyük atam.
Büyük Türk Hakanıdır. MÖ 209 yılında dünyada yeni bir dönem başlatmış, ilk kez orduda onluk sistemi uygulamıştır. Kara Kuvvetleri'nin kuruluş tarihi de Mete Han'ın bu yeniliğine tekabül eder.
türkleri tek bayrak altında birleştiren ilk hükümdardır. hunlar metehan döneminde en parlak dönemini yaşamış ve çini vergiye bağlamıştır. çine her alanda üstünlük kurulmasına rağmen metehan türklerin çine yerleşmesine izin vermemiştir. bunun sebebi türklerin milli benliğini yitirmesinden korkmasıdır. ölünce tahta oğlu geçmiştir ancak babasının tam tersine çinli ir prensesle evlenmiş ve bu şekilde devleti gerileme dönemine sokmuştur.