neyse,
paul gilbert'ın da klasik müzik üstüne uzunca bir videosu vardır.. onu da izleyebilirsiniz.
bir ara pergamum vardı bir de o ne oldu? *
konuyla ilgili iyileştirilebilmesi güç bir psikolojik hastalıkla ilgili bilgi almak için de aşağıdaki bkz'dan yardım alabilirsiniz.
(bkz: metal müziği böğürmekten ibaret sanmak)
bunu söyleyene opeth önerilmesi kaçınılmazdır. mikael'in yazdığı sözler çoğı şiir yarışmasında ödüller aldığı düşünülürse çürüyen önermedir. ''şiir sanat değildir'' demezsin umarım.
türküsever yazar önermesidir. türkü dinleyen adamın sanattan anladığı kadar anlıyor işte; idare edin. hındırı hındırı saçlarından bir tel aldım; he koçum he.
müzik tüm alt dallarıyla bir bütün olarak sanattır. müziği parçalara ayırdıktan sonra bir kısmına sanattır deyip, bir kısmına sanat değildir demek saçmadır. hem de sırf yapılan sanat hoşunuza gitmiyor diye, o sanata sanat değildir demek daha büyük saçmalıktır. cahilliktir.
sanatı sadece klasik müzik olarak bilen(!) kişinin talihsiz açıklamasıdır. caz müzik,ya da folk müzik duyduğunda salya akıtan kişi, metal müziğe burun kıvırıp "bu sanat değildir." deme lüksüne sahip değildir. neye dayanarak diyorsun diye sorarlar adama. aynılaştırma ve farklılıklara burun kıvırma toplumu olarak toplumsal bakış ve sürü psikolojisi ile doğru orantılı bir başlık açmaya çalışan arkadaşımıza, ac/dc dinlemeyi öneriyorum.
benzer bir konu için yukarıdaki entryim hali hazırda duruyorken daha da uzun uzun, gereksiz kişiler için, önemli ve güzel konular konuşacak değilim. çünkü anlamazlar.
-abi metal ne ya tatatata gürültü
+evet ya yıvrançç
kafa yapısındaki insanlara atla eşeğin farkını ayırt etmesini söyleyemezsiniz.
-metal müzik nedir?
dinlediğiniz her müzik tarzı gibi farklı kitlelere hitap eden bir müzik tarzıdır.
-dinleyici kitlesi kimdir?
arabeskçiler gibi sürekli damar damar üstüne binmiş bunalımlar ya da popçular gibi sürekli yavşak tavırlara bürünmüş kişiler değildir. belli bir felsefeleri, desteklediği düşünceleri, sahiplendikleri değerleri olan kişilerdir.
-metal müzik tek tür müdür?
arabesk, pop, ve kalan elektronik altyapılı müzikler gibi tek tür değildir. az çok herkesin bildiği heavy metal, thrash metal gibi herkesin bildiği ana metal dalları vardır fakat cahil kesim tarafından pek bilinmeyen, doom/death, deathrash, death metal, grindcore, deathcore, metalcore, melodik death metal, black metal ve daha saymaya üşendiğim onlarca türü vardır. her türün kendi kitlesi, kendi savunduğu düşünceleri vardır.
-metal müzik sevmeyen kişiler kimlerdir?
metal müzik bildiğiniz gibi türk müziği değildir, ülkemize batıdan girmiştir ve dolayısıyla dinleyici kitlelerine sahip gruplar çoğunlukla batıdan örnek alınır. bu yüzdendir ki metal müziği sevmeyen kişiler ingilizcesi az veya olmayan kişilerdir.
brutal veya scream vokalleri olan bir şarkıyı eğer ingilizceniz yoksa vahşet, savaş, kavga gibi liriklerle dolu olduğunu sanabilirsiniz, ama bir heavy metalin liriklerinin çoğunlukla aşk ve barış için olduğunu bilir misiniz?
-metal müziğe neden bok atarlar?
çünkü icra edecek müzisyen kafası ya da dinleyecek dinleyici kafaları yoktur. onlara göre metalciler siyah giyinen tek tip adamlardır ve kendileri gibi barzo arabeskçiler olmadıkları için de yanlarında bulunan kızları, güzel ortamları kıskanırlar. "metal ne be böööğğğ bağırıyor bunlar" gibi kalıplar olmadan argüman üretemezler.
-metal müziğin sanatsal yönü var mıdır?
metal müzikteki sanatsal yönü 3 saatte çıkan pop şarkılarına bakarak bulabilirsiniz. kurular armoniler, farklı klavye ve gitar partisyonlarını 3 saatte yazacak insan henüz yoktur. kült metal şarkılarına bakarsanız günlerce çalışılan kayıt zamanlarında ortaya çıktığını görürsünüz.
olayın aslı şu ki en çok beni güldüren kısmı da budur. yahu gelmişsiniz 20+ * yaşlara. bu yaştan sonra beğenemezsiniz zaten isteseniz bile çünkü sabit fikirlisiniz. biz bunu siz özentiler gibi pat diye beğenmedik, pat diye benimsemedik. biz bu müziği çocuk yaşta benimsemeye başladık ve de ölene kadar öyle gidecek.
öyle 2 cümleyle karalansaydı, böyle 500 satırla ayar tazelenirdi.
yanlış bir önermedir, metal müzik sanatın müzikteki ilk adreslerinden bir tanesidir.
bir kere böyle grup ismiydi yok senfonik progresifti demeye gerek bile yok. basmakalıp çalmayan her türün sanatçıları işini iyi yaptığı sürece yükselir. hatta günümüz sikko metalcilerinin beğenmediği birkaç nu metal grubu bile bildiğin sanatçıdır.