eritilmiş metalin, (genellikle aliminyum, zamak ve benzeri metallerdir.) ani ve yüksek basınç uygulanarak, metal kalıbın içine doldurulmasıdır.
plastik enjeksiyon tekniğine benzer. bariz bir fark olarak, erimiş metalin kepçelerle her parça için makinaya aktarılması gereğidir. son zamanlarda bu kepçe ile makinadan alma işi robotlarla halledilemeye çalışılmaktadır. lakin pahalı bir sistemdir.
ayrıca erimiş metalin makinaya aktarımı vuruş şeklinde ani olarak yapılır. bu mekanizmaya çekiç mekanizması adı verilir.
(bkz: döküm)
(bkz:döküm yöntemleri
çelik cantlar gibi talaşlı imalatı zor ve maliyetli olan çelik parçaların üretilmeleri için kullanılır. kalıplama aşamasından sonra parçaya istenilen özellikler giydirilir.
Metal enjeksiyon, eski dilde pres döküm denilen işlemdir. Ergime sıcaklığına kadar ısıtılan metallerin özel makinelerla basınç uygulanarak önceden hazırlanmış kalıpların içine enjekte işlemidir. Alünimyum,zamak (bir çinko ve alüminyum alaşımı),pirinç,magnezyum,kurşun metal enjeksiyonda en çok kullanılan metaller ve alaşımlardır. Bu baskıyı yapan makinelere metal enjeksiyon makinesi denir. Temel olarak soğuk kamara ve sıcak kamara metal enjeksiyon makinesi olmak üzere , değişik tiplerde(Hidrolik,pnömatik,servo,hibrid,vakum) bu işlemi gerçekleştiren makinelar vardır. Soğuk kamaralı makineler genellikle alüminyum, pirinç dökümü yaparken sıcak kamaralı makinelar zamak döküm yapar.Sıcak kamaralı makineler soğuk kamaralı makinelere göre çok daha seri çalışırlar ancak sadece zamak,magnezyum ve kurşun gibi erime noktası nisbeten düşük metal ve alaşımları basabilir.