fizik ötesinde olup, bilimin ötesine geçemeyen ya da bilimin henüz açıklama getiremediği olaylardır.metafizik öyle bir felsefedir ki,olaylara ne açık bir şekilde antitez üretebiliriz, ne de olanları tez olarak kanıtlayıp sunabiliriz.aristoteles bu durumu, 'varlığın mevcut olması bakımından mevcudiyetidir' diye özetlemiştir...
ilk sebeplerin, ilk prensiplerin bilgisi. Yunanca fizikten sonra anlamındadır. Fizikötesi genel ve özel olmak üzere iki bölüme ayrılır. Birincisi, varlık bilim ya da ilk felsefe denilen bölümdür. ikinci de, maddenin hakikatinden, Tanrıdan söz eder. Bir bakıma asıl felsefe, fizikötesi dir ve felsefenin en güç, en genel meselelerine bu ad verilir.
bir hüseyin ferhad şiiridir.
METAFiZiK
Seni bir kilise avlusunda dilenmeliyim artık
haçlara gerili avuçlarımda bir suskun çan.
Ben değil miyim şu yıkıntıların üzerinde uzanan
saçlarım darmadağınık.
Seni bir sinagog avlusunda dilenmeliyim artık
çıplak ayaklarına sürmeliyim o ilençli yüzümü.
Ben değil miyim kemirip duran Madde'ye verilmiş tek sözünü
aklım darmadağınık.
Seni bir cami avlusunda dilenmeliyim artık
kirli bir mendil gibi sermeliyim yüreğimi önünde.
Ne var içimi kanatan bu ezan seslerinde
mihrabım darmadağınık.
Hüseyin FERHAD
aslen her zaman dini konular üzerine çalışması gerekmemekte olan görüş. örneğin bir karadeliğin event horizonunda evrenin dört temel kuralı yoktur. yani fizik kanunları dışında, daha doğrusu bu evrene de ait olmayan bir şeydir bir kara delik merkezi. ve gayet tabii de, bununla ilgilenmek metafizik üzerinde çalışma yapmaktır bir nevi. gördüğünüz gibi felsefi bir dalgayı gayet bilimselleştirebildim. mutluyum... :)
(bkz: wittgenstein) ve bir kısım mantıksal pozitivistlere göre etik ve estetik de metafizik kapsamındadır. bu durumda metafizik; nesnel geçerliliği olmayan, ölçülük biçilemeyen her türlü değer'e yöneltilebilecek bir suçlama, daha doğrusu "boş,geçici, öznel" anlamına gelebilecek bir sıfattır.
" (bkz: bilimsel felsefe)" terim olarak da böyle bir anlayışla ortaya çıkmış ve bir felsefi tavır olarak da ülkemizde etkili olmuş bir akımdır.
fiziğin ilgilenmediği konularla ilgilenen felsefe dalıdır.
metafizik kelimesi ilk olarak aristonun dönemimde verilmiştir.fizik adını koyduğu seri kitaplarının ardından, fizik konusu olmayan kavramları anlattığı kitaplar yazmıştır.fizikten sonra, fizikten öte diye adlandırılan bu kitaplar metafizik kelimesinin türemesini sağlamıştır.