fizik ötesidir. fiziğin kanıtlayamayıp yok saydığı şeyler metafizik kavramlardır. her şey fizik yasalarına dayandığına göre metafizik bomboş bir alandır.
ilk çağ felsefesi, mitoloji ve dinlerin ortaya çıktığı dönemdeki toplumun metafizik içerikli felsefe anlayışını en güzel gösteren şey budur * https://galeri.uludagsozluk.com/r/2043673/+
amacı "şey"lerin gerçek doğasını "var olan"ın "var olmak" bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini belirlemek ve tahmin etmek olan felsefî araştırmadır.
benzetme yapılacak olursa, her ne kadar fiziksel izdüşümleri genel anlamda pek görülemese de, matematik gibi soyuttur denebilir. bazı önermeleri, olası gerçekliğe dahi kaba taslak tahminleri içerebilir. tabi ki mirim, bazı önermelerde fiziksel olmadığı veya en olmadı fiziksel bir şeyle sabit herhangi bir bağıntısı olmadığı için, yani, deneye tabi tutulamadığı ve herhangi bir gözlenen veriyi içermediği, ya da tekrarlanan bir olgu tespit edilemediği üzere de bilimsel olarak doğrulanamaz.
amma.... yine de gerçekle arasında kesin kez hiç bağıntı yoktur, metafizik yoktur demek değildir bu. hülasa i kelam; belki bilemediğimiz metapsişik öğeler en dolaylısıdan bilemediğimiz bir şekilde etkileşimler içine giremez mi? mümkün olabilir....
Bir istenç ürünüdür. Olasılıklarda dahi yeri yoktur. Tanrı, ruh, şeytan gibi kavramların deneyimlenemez, gözlemlenemez olduğu herkesçe kabul edilir fakat bu gibi kavramların kesinkes var olduğuna inanılır ve ilginçtir bu kavramlar bizlerle sürekli etkileşim halindedir diye düşünülür.
Metafizik, felsefenin bir dalıdır. ilk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde kalan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır.
incelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir
(bkz: kabe üzerinde uçan at). Neyse ki bilim ve teknoloji öyle bir noktaya geldi ve gelecek ki artık fizik ötesi olan her şey masal niteliği kazanacak. Ama ülkemizde hala tıp bilimi sayesinde iyileşip hacılara hocalara şükredenler var.
Ses hızını geçebilen icatlar yapıldı(jetler vs.) ışık hızını geçebilecek bir icat, araç vs. yapılabilir ise zamanda yolculuk mümkün olabilir, denenebilir. Bu vb. Konuları inceler metafizik.
bu kavram, Yunanca sonra, öte, üst anlamlarına gelen "meta" sözcüğüyle doğa ve özdeksel olan anlamlarını veren "phusika" sözcüğünden meydana gelmiştir. Sözcük olarak doğaötesi anlamına gelir.
incelemeleri genellikle; varlık, varoluş, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Felsefenin en temel konularını, bu konuların felsefe içinde işlenmesi açısından ele alan bilgi dalı. Tek tek ve farklı biçimlerde varolan nesnelerden ayrı, genel ve bir bütün olarak varlığın ya da varolmanın ne olduğunu araştırır. Metafizik terimi felsefe tarihi boyunca bir yandan en üst felsefe disiplini olarak olumlu, bir yandan da boş ve anlamsız önermeler içeren bir alan olarak olumsuz anlamda kullanılmıştır.
Metafizik deyimini ilkin i.ö. 1. yüzyılda Andronikos kullanmış ve Aristoteles’in ders kitaplarını sıralarken doğa bilgisi derslerinden sonra gelen on dört kitabına Meta ta Phusika ( doğa bilimlerini kapsayan kitaplardan sonra gelen kitaplar) adını vermişti. Nitekim bu kitaplarına Aristoteles de duyularla kavranan bilgi (fizik)’in üstünde saydığı usla kavranan bilgiyi kapsadıklarından ötürü ilk felsefe adını vermiş bulunuyordu. Aristoteles için bu felsefenin ilk’liği, bütün bilimler için gerekli ilkeleri incelemesinden ve saptamaya çalışmasındandı. Böylece metafizik, ilk kullanımında fiziğin üstünde, ötesinde ya da dışında sayılan düşünce ile ilgili, düşünsel bir anlam taşımaktadır. işte bu anlam, giderek onu idealizm ve ruhçuluk ile kaynaştırmış ve gerici bir dünya görüşü oluşturmuştur.