marksizm'e göre, kapitalist pazar sistemi içinde, toplumsal ilişkilerin maddi yapısal ögelerini gösterir. Belli bir şekilde ekonomik, sosyal ve düşünsel/kültürel içerimleri olan bir kavramdır. Öyleki, metaların fetisişt nitelikleri sonucunda, insanlar bir yanılsama ortamında yaşamakta, kendilerine ve kendi gerçekliklerine yabancılaşmaktadırlar.
kapitalist piyasa ekonomisi sisteminde metaların üretim sürecinde onun değerini arttıran olgu. daha çok kapitalist sistemin oluşturduğu üretim fazlasının tüketilmesini amaçlayan, metanın basit bir üretim sonucundan statü sahibi eden kavram. iyi okunup değerlendirilmesi gereken, kültürel hegemenonyadan, tüketim toplumuna kadar geniş bir perspektifi besleyen fetiş.
"Din âleminde, insan beyninin ürünleri, bağımsız canlı varlıklar gibi görünür, ve hem birbirleriyle, hem de insanoğlu ile ilişki içine girerler. işte metalar âleminde de, insan elinin yarattığı ürünler için durum aynıdır. Emek ürünlerine, meta olarak üretildikleri anda yapışıveren ve bu, nedenle meta üretiminden ayrılması olanaksız olan şeye, ben, Fetişizm diyorum."