mesrob masdotz

entry1 galeri0
    1.
  1. 406 yılında ermeni alfabesini bulan din adamı. mesrob maşdotz/maşdots şeklinde okunur.

    patrik 2. mesrob hazretleri bir vaazında kendisinden şöyle bahsetmektedir:

    Kilise'de her bir Aziz örnek alınacak bir yaşam ve eylem gerçekleştirerek Mesih'in incili'nin yayılması veya O'nun adının yüceltilmesi için çalışmıştır. Her bir Aziz, Kilise'nin "hazinesine" kendi ruhanî katkısını yapmıştır. Ancak, Ermeni Kilisesi'nde Aziz Mesrob Maşdots'un katkısının özel bir yeri vardır. Çünkü, Ermeni halkı her fırtınalı dönemden Aziz Mesrob'un imanı ve onun başlattığı kültürel hamle sayesinde çıkabilmiştir.

    Ermeni Hristiyanlar tarihte birçok zorlu dönemlerden geçmiş, varlıkları hemen her dönemde tehdit altında kalmış, sürekli olarak kendilerini savunmak zorunda kalmışlardır. Aziz Mesrob Maşdots basit bir rahipti, büyük yetkiler, yüksek rütbeler veya krallar gibi kudreti yoktu. Ancak o, incil'de anlatılan dul kadın gibi, Ermeni kültürüne tarihteki herhangi başka bir şahıstan daha fazla katkı yaptı. O, Ermenilerin manen güçlü kalabilmesi için Allah'ın Kelamı'nı kendi diliyle okumaları gerektiğini anladı.

    387 yılından itibaren Ermenilerin Fırat nehrinin batı yakasında kalan bölümü istanbuldaki Rum Patrikliğinin nüfuz alanına girmişti. Ayrıca, Kutsal Kitabın Ermenice'ye çevirisini tamamlamak için Kutsal Kitabın Yetmişler çevirisi (Septuagint) olarak adlandırılan örneğinden bir adet edindi. Ayrıca Aziz Mesrob ve yardımcıları ayinler için ihtiyaç duyulan duaları da istanbuldaki Rumca örneklerinden Ermenice'ye çevirdiler.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük