Mesleğinizi seçerken dikkat edin. Ömür boyu üzerinizde taşıyacağınız sorumluluklarla birlikte geliyor.
Ben Veteriner hekimiyim.
Gecem gündüzüm yok, "gece 2de telefonunuz çalar, WhatsApp'tan size fotoğraf attım köpeğimin diş etleri çok mu beyaz nolur bakarmısınız?" derler.
Kliniğinize hasta gelir muayenesini yaparsınız, Hastaya gidersiniz bakarsınız sen bu kadar ücreti almak için ne yaptın ki? Olur.
Ücret istediğinizde hayvanları sevmiyor olursunuz. Bu arabaları çok seven araba tamircisinin tamirden para almamasıyla eş değer bir durumdur.
Kim olursa olsun, ne iş yaparsa yapsın emeğinin karşılığını verin. Bu ister tuvaletçi, ister çöpçü, ister bakkal, ister doktor, isterse tamirci olsun.
Şahsım adına konuşayım iyi ki hayvanları seviyorum yoksa bu meslek bu stresle yapılmaz.
meslek seçme aşamasında ki kişilerin en önemli sorunu mesleklerini yakın çevresindeki kişilerin isteklerine göre seçmeleridir.
sırf ailesi istiyor diye bir çocuğun tıp fakültesine gitmesi çok yanlıştır. örnek vermek gerekirse küçüklükten itibaren pilot olmak isteyen bir kişi hukuk fakültesini seçerse o kişi ilerleyen yaşlarında bile uçak kullanma hayali kurar. bunun sonucun da kişi psikolojik doyuma ulaşamaz ve mutlu olamaz. ancak kişi sevdiği mesleği seçerse psikolojik olarak doyuma ulaşacağı için mutluluğu daha kolay yakalar.
bu yüzden mutlu olmak istiyorsak kararlarımızı sadece kendimiz vermeliyiz. unutmayın bu hayat bizim ve kimsenin hayatımıza karışmaya hakkı yok.
Meslek seçme aşamasında ki kişilerin en önemli sorunu mesleklerini yakın çevresindeki kişilerin isteklerine göre seçmeleridir.
Sırf ailesi istiyor diye bir çocuğun tıp fakültesine gitmesi çok yanlıştır. Örnek vermek gerekirse küçüklükten itibaren pilot olmak isteyen bir kişi hukuk fakültesini seçerse o kişi ilerleyen yaşlarında bile uçak kullanma hayali kurar. Bunun sonucun da kişi psikolojik doyuma ulaşamaz ve mutlu olamaz. Ancak kişi sevdiği mesleği seçerse psikolojik olarak doyuma ulaşacağı için mutluluğu daha kolay yakalar.
Bu yüzden mutlu olmak istiyorsak kararlarımızı sadece kendimiz vermeliyiz. Unutmayın bu hayat bizim ve kimsenin hayatımıza karışmaya hakkı yok.
hangi mesleği seçtiğimizden daha değerli olan, o mesleği gelecekte nasıl icra edeceğimizdir. işletme okursunuz ama o arada öyle uzmanlaşırsınız ki, (tabii ya daha yüksek lisans var) hem sizin kariyerinizin hem de işinizden aldığınız tadın bir benzeri olmaz.
Biz insanlar -bakın herkesi insandan sayıyorum- yaşamak için bir meslek, daha iyi standartlarda yaşamak için iyi getirisi olan bir meslek edinmek durumundayız. Eğer babanız para babası değilse çalışmadan rahat yaşamak pek mümkün olmuyor.
Haliyle meslek seçmek eğitim alırken ve almadan önce çok önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak nedense bu önemli karar tam ergenlik buhranları geçirilen yaşlarda verilmek zorundadır. Ve bu dönemde çok çabuk karar değiştirir çok yanlış seçimler yapabiliriz.
Misal benim okuduğum meslek lisesine kaydımı yaptırırken ben x bölümü tercih ettiğimi babama beyan etmişsemde diploma not ortalamasına göre bölüm kaydı yapıldığından kimya okumak zorunda kaldım. Yani burada kararı siz değil okulun müdür veriyor. Dua ediyorum iyiki çaycımız vermemiş.
Meslek seçmek okul bittikten mezun olduktan sonra başlar asıl. Çünkü eğitimini aldığı mesleği yapan çalışan genç sayısı pek fazla değil. Maksat diploma almak.
Bu sebeple bu konuda günün ve kişiliğinizin özelliklerini harmanlayarak karar vermek en doğrusu olacaktır. hayal ettiğiniz meslekten kanımca uzak durun. Bırakın hayallerde kalsın. genelde başarılı olunmuyor.
Üniversite sınavına hazırlanmadan önce kişilerin çözmüş olması gereken bir sorundur, yoksa ben niçin okuyorum gibi kişinin anlayamayacağı bir soruyla sürekli yüz yüze kalmasına sebebiyet verir. Bahane haline getirmeden sorunu çözüp işe koyulmak en iyisidir.
Üniversite sınavına hazırlanırken kara kara düşünmeme neden oldu. Küçüklükten beri hayal ettiğimiz öğretmen, doktor, mühendis olma hayallerime veda ettim. O lanet sınavın açıklanmasıyla yüzde yüz bursla özel üniversitede lojistik okuyorum ne yazık ki!