meslek secimi

entry9 galeri0
    1.
  1. kişinin kendi özelliklerine, ailesinin ve çevresinin ondan beklentilerine, para getiri durumuna, popüler olma durumuna göre kendine en uygun mesleği seçme işidir.
    1 ...
  2. 2.
  3. dünyada zor, türkiye'de ise çok zor olan bir durum. bunun iki nedeni var. birincisi sadece türkiye'ye has bir durumken, ikincisi tüm dünyada yaşanan bir problemdir.

    -birinci sorun; meslek seçiminin ve meslek yaşamının temelini atan ve devamını sağlayan eğitim hayatıdır. yani türkiye'deki eğitim sistemi.
    türkiye'deki eğitim sisteminin ilkokuldan üniversiteye kadar ezbere dayalı olması bu sıkıntın başlangıcıdır fakat daha ciddi bir sorun vardır ki o da; türkiye'deki eğitim sisteminin yeknesak bir yapısının olması ve bireylerin fiziksel ve kişilik özelliklerini ayırt etmeksizin aynı eğitim politikalarının toplu halde uygulanmasıdır.bizim eğitim sistemimiz sadece kısır bir seçim üzerine inşa edilmiştir. uygulamada seçimin kaynağını sadece sınavlar oluşturur. bireyin eğitim hayatı sadece yapay bir tercihler ve sınavlar bütünü üzerine kuruludur. * avrupa da ise ilkokuldan başlamak üzere öncelikle bireylerin kişisel özelliklerini ön plana çıkarmak ve daha sonra tespit edilen bu özellikler doğrultusunda kişinin uygun alanlara yönlendirilmesi üzerine kurulu bir sistemle, eğitim ve mesleki başarıda azami performans ve başarı sağlanmaktadır. (bir sorunda istediğiniz alanda eğitim alsanız dahi türkiye'de iş bulamamaktır ki onu konumuzun dışında tutalım aksi taktirde konu baştan kapanmış sayılır)

    -ikinci sorun:
    insanın fıtratından gelen, dünyanın neresinde olursanız olun, hangi okulda okursanız okuyun bu sıkıntı ile karşılaşmamak neredeyse imkansızdır ama sizi iyi analiz eden, anlayan ebeveynleriniz varsa bu konuda şanslısınız demektir.(kısmen de olsa. çünkü genelde yanlış seçim yapmak kadar gençlerin hayatını karartan diğer bir meselede, kişinin ebeveynlerin tercihleri doğrultusunda bir meslek seçmesi hatta onların dilediği gibi bir hayat yaşamasıdır)
    bu tamamen kişisel ve doğal bir sorundur. sorun şudur; kişinin meslek seçimi de dahil olmak üzere hayati önem taşıyan tüm tercihlerinde doğru kararları alabilmek için önce kendini keşfetmesi ve anlaması gerekiyor ki, bu çok zor bir durumdur. çünkü bu tercihlerin yapılmasına başlanan dönemde (bu ağırlıklı olarak 15-16 yaşlarına denk gelir) kişi daha kişisel gelişimini tamamlamamış olduğu için doğal bir sorun halini alıyor bu dönem.

    birde hayatın insanlara genel olarak sunduğu bir denklem var ki, o da tam bir muammadır. 'sevdiğin işi seçersen aç kalırsın, aç kalmayacağın bir işi seçersen * mutsuz olursun.
    bunun da çözümü para kazanabileceğin ve aynı zamanda maksimum sevebileceğin bir işi tercih etmektir. *
    velhasıl zor bir meseledir.
    2 ...
  4. 3.
  5. Hayatta yapılacak en önemli ve zor seçimlerden biridir. Bir diğeri ise eş seçimidir.
    1 ...
  6. 4.
  7. genelde "büyüyünce ne olacaksın?" cümlesi ile sorgulanır.
    not: yanında "büyüyünce stratejik olacağım." gerekli..
    1 ...
  8. 5.
  9. çok az kişinin isteyerek, kendi istekleri doğrultusunda yapabildiği olaydır. ne mutlu başaranlara.
    1 ...
  10. 6.
  11. Sanıldığından çok daha önemli olan konudur.Özellikle üniversiteyi sadece tahsil için seçmiyorsa insan(ki genellikle kimse sırf okumuş olmak için okumaz) hemen karar vermemelidir.çoğu aileler evlatlarına bu seçim konusunda baskı yaparlar.Sırf işin maddi gelirini düşünerek ileride yapacağı işi seçen çok insan var.Fizik, matematik zekası yoksa mühendisliğe, konuşma ve hitap vs. yeteneği yoksa hukuğa sosyal bilimlere kasmamalı kimse.
    2 ...
  12. 7.
  13. Gençlerin yeteri kadar hatta hiç bilgilendirilmediği mesele.
    2 ...
  14. 8.
  15. Öğretmenlerin çok tatili var diye öğretmen olan bir arkadaşım var benim. Bu aklıma geldikçe hem ona hem kendime kızıyorum.
    1 ...
  16. 9.
  17. eş seçimi kadar önemlidir.

    çünkü gününüzün yarısını biriyle diğer yarısını da öbürüyle geçirirsiniz.

    çok çok iyi düşünmek lazım.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük