mesir macunu

entry53 galeri5
    28.
  1. üretimi ve dağıtımına kısıtlama getirilmesi gereken kuvvet macunudur.
    Yoksa bir 50 sene daha neden ülkemizde tecavüz oranı yüksek diye yakınırız.
    1 ...
  2. 27.
  3. 26.
  4. 40 küsür baharatın karıştırılmasıyla oluşturulan, kanuni'nin annesi hafza sultan'a şifa verdiğinden beri manisa'da 400 küsür yıldır camilerden halka atılan macun.

    (bkz: manisa)
    1 ...
  5. 25.
  6. 24.
  7. manisa yöresine ait bir tür kuvvet veren, tatlı, yapışkan yiyecek. şu sıralarda manidardır... malum sevgililer günü. bazılarını da çok üzmüştür diye tahmin ediyorum bu gece. * *
    0 ...
  8. 23.
  9. faydanın diğer adı. bağımlılarına dizisini çekmek isterdim.
    "aşk-ı mesir macunu"
    1 ...
  10. 22.
  11. güzel memleketimin özel ürünü.
    1 ...
  12. 21.
  13. Bu mucizevi karısım, Hafsa Sultanı iyi etmek gayesi ile kesfedilmesinden ötürü Hafsa Sultan Macunu Olarak da bilinir... Bu sebeple bir baska şifa menbaı olan Hafize Sultan Macunu ile de karıstırılması muhtemeldir. Manisaya her yolu düşenin hediye olarak sevdiklerine Mesir Macunu getirmesi de kacınılmazdır...
    0 ...
  14. 20.
  15. sanıldığı gibi afrodizyak etki için kullanılmayan, üretilmeyen, devamlı olarak padişah macunu ile karıştırılan şifa amaçlı macundur.

    manisalı olanların öğrencilik döneminde tatil dönüşlerinde sıkıntı sebebidir. gevrek gülüşlerle birlikte 'ehehehe dönüşte mesir macunu getirirsin artık' lafları sonucunda, arkadaşlara ayıp olmasın die alır bi kaç paket getirirsiniz, rengarenk ambalajlanmış çubuk şeklindeki macunları, dağıtım faslında anlamsız gereksiz, sen bana şimdi ne demek istiosun gibisinden şakalara, manalı gülüşlere maruz kalırsınız.

    bişey demek istemiorum olum, getir dediniz getirdik, keşke çorumlu olaydım da leblebi tozundan boğulup tepkisiz kalsaydınız. yani ben istermiydim memleketim ünü bu ürünle olsun, ha birde ruh ve sinir hastalıkları hastanesi var (ama ün, meşhurluk bahsinde ben genelde yokmuş gibi davranmayı tercih ediyorum orayı, mesir macunu daha da bir kabul edilebilir geliyor gözüme nedense). neyse dağıtırsınız macunları, 'ıyyy bu nee simli simli ellerime bulaştı' die şikayetler yükselir kız grubundan, daha biri lafını bitirmeden, başkası başlar, 'böğğğnüm düşlerüm bürbürüne yapuştuuu' die. sanki ben keşfettim bunu ölümsüzlük vadettim yediğiniz takdirde..sözün özü mesir macunu bir manisalı için eziyettir.
    9 ...
  16. 19.
  17. 18.
  18. Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan Manisa'da hastalanır. Günlerdir iyileşemez. Hafsa Sultanın yaptırdığı Sultan camiinin başında bulunan Merkez Efendi, 41 baharattan oluşan bir macun hazırlar. Bu macun Hafsa Sultanı iyileştirir. Bunun sonucunda Hafsa Sultan, bu macunun bütün hastalara dağıtılmasını ister. Halktan gelen büyük talep üzerine Sultan camiinin kubbe ve minarelerinden halka dağıtılmaya başlanır. Her yıl 21 Martta yapılan Manisa Mesir Macunu Şenlikleri böylece doğmuş olur.
    0 ...
  19. 17.
  20. merak ettim aldım macunudur. baktım boy boy kavanozlarda. büyüğünden olsunda bir daha rasgelmem düşüncesini eyleme döktüm.
    yalan yok bir kaşık yedim. şimdi buzdolabında yatıyor kendleri.

    anam ne ağır ama dengeli bir makinaymş. karabiber kokuyor ama acı değil. tarçın tadı var ama tarçın kokmuyor. birde pütür pütür bir şey var. ne oluğunu bilemedi bu garip. bilse sizden esirgemeyecek.

    öye bir acun bu mesir. anlaşılmaz br şey. anlamıyorum ya saygım arttı. gidip bir kaşık daha alayım. deneyiniz.
    2 ...
  21. 16.
  22. adı zikredildiğinde ilk afrodizyak özelliği akla gelen, bu yüzden manalı sırıtışlara sebep olan, ciddi manada enerji verip, zıp zıp zıplatan, çeşitli hastalıklara iyi gelen, manisa'mın meşhuru.
    yorgunluğa iyi geldiği için finallerden önce alınması gereken dicem ama dikkatle kullanmakta fayda var.
    0 ...
  23. 15.
  24. faydaları: iştah açıcı,gaz giderici,kuvvet verici,idrar yaptırıcı,yorgunluk giderici,
    hormonları hareket ettirici,zehirli hayvanların sokmalarına karşı bağışıklık kazandırıcı
    özelliğine sahiptir. mesir macununun bu tıbbi faydaları yanında; macun kullanıldığın da
    çocuğu olmayanların isteklerine kavuşacağı ve bir yıl boyunca çeşitli hastalıklara iyi
    geleceği gibi halk inançlarıda vardır.
    1 ...
  25. 14.
  26. manisa'da şenlikleri yapılan tadı enfes hede.
    sözlükteki aktif karı bulma heveslisi insanların akabininde uludağ sözlük manisa mesir macunu şenlikleri zirvesini gerçekleştireceğini düşündüğüm, baharatımsı şey.
    insanları hayal kırıklığına uğratmak, manisalıların tepkisini üzerime çekmek istemezdim ama ben yedim herhangi bir belirti göstermedi. he erkek bünyesine has bir şeyse onu bilemem tabi. ama tadı gerçekten güzelmiş ya..
    1 ...
  27. 13.
  28. 12.
  29. Gereksiz bir dizi (bkz: çocuklar duymasın) yüzünden adı "azdırıcı"ya çıkmış, 41 çeşit baharattan yapılan tatlı... "Manisa'nın nesi meşhur?" sorusuna verilen ilk yanıttır.
    3 ...
  30. 11.
  31. yedikten sora düz duvara tırmandıran,yarıştan önce atlarada yedirildiğini duyduğum enerji verici macun.fakat fazla yenilmesi durumunda zarar verebilir.
    0 ...
  32. 10.
  33. esasında osmanlı padişahlarından birinin hasta olan annesini iyileştirmak için yapılmış ilaçtır
    5 ...
  34. 9.
  35. yenıldıkce agızda yapısan iğrenç bir hale donusen bilumum baharattan olusan besin maddesi.

    ---bekle karıcım su seyi yiyeyim celik gibi olcak senı doruklara cıkarcam
    ---tabii agzın leş gibi kokacak..sen en iyisi onu yeme bende doruklara cıkmayayım..bizim köyün tepesine cıksam yeter.
    2 ...
  36. 8.
  37. 7.
  38. 41 çeşit içerir. onlarda şunlardır: anason, çivit, çam sakızı, çiçek otu, çöpçini, darı fülfül, eksir, gün balı, hardal, havlican, hindistan cevizi, hindistan çiçeği, hiyerşambe, kalanga, karabiber, karanfil, kebabiye, kimyon, kişniş, kremartar, kakule, limon kabuğu, limon tuzu, meyanbalı, portakal kabuğu, ravend, raziyane, sarı helile, şamlı, şeker, tarçın, tarçın çiçeği, tekemercini tohumu, tiryak, üdül kahr, vanilya, yeni bahar, zağfran, zencefil, zerdeçal, zulunba
    4 ...
  39. 6.
  40. 5.
  41. viagranın icad edilmeden önceki adı. düz duvara tırmandırmakta birebirdir. tavsiye edilmez.
    0 ...
  42. 4.
© 2025 uludağ sözlük