mersin balığı

entry16 galeri3
    16.
  1. nehirlerin denizle birleştiği yerlerde yaşayan balık türleridir.
    0 ...
  2. 15.
  3. "siyah altın" da denir. yumurtalarından havyar elde edilir.havyara talep fazladır ve çok ender bulunduklarından fiyatı dudak uçuklatacak cinstedir. en pahalı su ürünlerinden biridir. en pahalı türünün kilosunun 7 bin tl lerde gezdiği söylenir.
    0 ...
  4. 14.
  5. Mersin balıkları Acipenseridae familyasına mensupturlar. Ülkemiz sularında Acipenseridae familyalarına ait 6 tür bulunmaktadır. Bunlar:

    Huso huso Linnaeus, 1758 ( Mersin Morinası)
    Acipenser sturio Linnaeus, 1758 ( Kolan Balığı)
    Acipenser stellatus Pallas, 1770 ( Sivruşka Balığı) 
    Acipenser gueldenstaedtii Brandt, 1833 ( Karaca veya Rus Mersin Balığı)
    Acipenser nudiventris Lovetsky, 1828 ( Şip Balığı)
    Acipenser ruthenus Linnaeus, 1758 ( Çuka, Çiga Balığı) 

    Bu türlerden 3 tanesinin nesli bilinçsiz avlanma nedeniyle tamamen tükenmiştir. Kalan üç tür mersin morinası, karaca mersini, sivri burun korunması ve çoğaltılması çalışmaları devam etmektedir.

    Karadeniz ve Hazar Denizi Mersin balığının havyarının kalitesine göre kilosu 10 bin dolara kadar çıkmaktadır. Havyar mersin balıklarının yumurtalarının işlenmesiyle elde edilmektedir.

    Yumurtalarından dünyaca meşhur siyah havyar üretilen mersin balıkları büyük ekonomik önemi olan türlerdir. Ülkemizde başta Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya nehirlerine üremek için giren mersin balıklarının avcılığı 1971 yılında yasal olarak sınırlandırılmış ve 1997 yılında da tamamen yasaklanmıştır. Bütün mersin balığı türleri 1998 yılından itibaren CiTES sözleşmesi kapsamında nesli tehlikede olan balık türleri listesine alınmış ve tüm dünyada yetiştiricilik dışında avcılığı ve havyar ticaretinde kota uygulanmasına geçilmiştir.
    4 ...
  6. 13.
  7. galiba havyarı güzel olan bir balıktı bu.
    0 ...
  8. 12.
  9. latincesi huso huso olan iskeleti kısmen kemikleşmiş ilkel bir balıktır. mersin balıkları anadrom balıklardır üremek için tatlı sulara göç ederler. havyar elde etmek için bilinçsizce yakalanmaları sonucu nesilleri tehlike altındaki türler arasına girmişlerdir. türkiye'de mersin balıklarının neslini sürdürebilmek için yürütülen çalışma kapsamında 2011 mayıs ayında 5 bin yavru mersin balığı yeşilırmak' a bırakılmıştır.
    0 ...
  10. 11.
  11. karadenizde mevcut olan balık türüdür. yumurtaları havyar olarak tüketildiği için ekonomik değeri yüksektir.
    2 ...
  12. 10.
  13. Acipenser nudiventris cinsinde ise; Vücut uzunca olup, küçük fertlerde burun sivrice, büyük fertlerde ise biraz kütleşmiştir.

    Ağız enine yarıktır. Ağzın alt kısmında 4 tane saçaklı bıyık vardır. Çenelerinde diş yoktur. Göğüs yüzgeçlerinin dikenleri gelişmiştir.

    Sırt siyah, yanlar açık, karın beyaz renktedir. Karacadan alt dudağının düzgün, bıyıklarının saçaklı, burun ucu ile ağız ortasına yerleşmiş ve aza kadar uzanabilir oluşu ile ayrılır.

    müdüt: alıntıdır..
    0 ...
  14. 9.
  15. Acipencer stellatus cinsinde de; Burnu çok uzun ve yassı olup, baş uzunluğunun %65'ini teşkil eder. Alt dudağı oyuktur. Ağzın önünde saçaksız düz ve kısa 4 adet bıyık bulunur.

    Gövdenin yan taraflarında yıldız şeklinde plakalar bulunur. Vücut rengi sırtta morumsu esmer, yan taraflarında kahverengi esmer, karın tarafında ise beyaz veya gir sarıdır.

    Burnun kılıç gibi uzamış olması ile diğer Mersin balıklarından ayrılır.

    müdüt: alıntıdır..
    0 ...
  16. 8.
  17. Acipenser sturio cinsinde; Gövdesinde biri sırtta, ikisi yan tarafta, ikisi de karın üzerinde uzunluğuna 5 kalın yekpare kemik levhacıklar serisi vardır.

    Alt kısımlı ağzı karşıya bakar. Burnu sivrileşmiş ve uzamış, alt kısımda 4 tane bıyıkla örtülmüştür. Burnunun uzun ve noktalı, bıyıklarının burun ucu ile ağız ortasına yerleşmiş olması ile diğer Mersin balıklarından ayrılır. Alt dudağın ortası yoktur.

    Göğüs yüzgecinin dikeni çok kuvvetlidir. Kuyruk uçlarından üstteki alttakinden daha uzundur. Sırt rengi mavimsi kurşuni veya zeytuni kurşunidir. Karın kısmı beyaz ve yer yer gümüş gibi parlamaktadır.

    müdüt: alıntıdır..
    0 ...
  18. 7.
  19. dinozorlara benzeyen, türü accaip tehlike altinda olan balik.
    0 ...
  20. 6.
  21. 5.
  22. 4.
  23. Göçebe hayatı sürdüren türleri gençliklerini tatlı suda geçirip, sonradan denize göç ederler ve erginleşince çiftleşmek için tekrar tatlı suya dönerler.
    0 ...
  24. 3.
  25. mersinde olmama rağmen hiç görmediğim balık türü.isminin mersin olması tesadüf heralde.Ya da bu çeşidi bulan adam mersinlidir.

    (bkz: denizlide deniz olmaması)
    0 ...
  26. 2.
  27. mersin de bir tane bulunmaması sebebiyle, alakaya bak denilebilecek, siyah havyar kaynağı.
    azeri kardeşlerimizin, gelir kaynaklarından biri. güzel fabrikalar kurup, itina ile soylarını tüketmeden faydalanmaktadırlar.
    0 ...
  28. 1.
  29. Mersin balığıgillerden,ılık denizlerde,göllerde yaşayan,tatlı sularda yumurtlayan,yumurtalarından havyar yapılan bir balık,kolan balığı (Acipenser sturio).
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük