merkez bankasının ortaklık yapısı

entry2 galeri0
    1.
  1. Sermaye, Banka Kanununun 5. maddesi gereğince her biri 0,10 TL itibari kıymette ve tamamen ödenmiş bulunan 250.000 hisseden oluşan 25.000 TL tutarındaki ödenmiş sermaye ile 30 Aralık 2003 tarih ve 25332 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5024 sayılı Kanun hükümlerince ödenmiş sermaye kaleminde yapılan işlem sonucu 46.208.524 TL tutarındaki enflasyon düzeltmesi farkından oluşmaktadır. Hisse senetlerinin sınıflarına göre dökümü aşağıda yapılmıştır:
    Sınıfı yüzdesi
    A %54,72
    B %25,74
    C % 0,02
    D (*) %19,52

    (*) Medeni Kanun uyarınca Hazine Müsteşarlığına intikal eden 53 adet hisse, D sınıfında izlenmektedir.

    A sınıfı hisse senetlerinin tamamı Hazineye aittir. Hazinenin D sınıfında yer alan hisseleri ile birlikte sermaye içindeki payı yüzde 54,74tür. B sınıfı hisse senetlerinin tamamı Türkiyede faaliyette bulunan Milli Bankalara tahsis edilmiştir.

    B Sınıfı Hisse Yüzde Dağılımı
    T.C. Ziraat Bankası A.Ş. %19,23
    T. Garanti Bankası A.Ş. %2,48
    T. iş Bankası A.Ş. %2,33
    T. Halk Bankası A.Ş. %1,11
    Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. %0,55
    Akbank T.A.Ş. %0,03
    Türk Ekonomi Bankası A.Ş. %0,01
    TOPLAM %25,74

    Milli Bankalar dışında kalan diğer bankalarla, imtiyazlı şirketlere tahsis edilen, 15.000 adet hisse senedi ile sınırlandırılan ve toplam hisselerin yüzde 0,02 si olan 54 adet C sınıfı hisse senetlerinin tamamı ING Bank A.Ş.ye aittir.

    kaynak: 2010 yılı yıllık rapor
    http://www.tcmb.gov.tr/re...lik/10turkce/10turkce.php

    dip not: tamam a sınıfı hazinenin. b sını bankaların. c sınıfı oyak bankındı o da ing nin oldu da bu muhterem "d" sınıfı hisse ne oluyor?

    tcmb ye yaptığım yazılı başvuru sonucu çok şaşırdığım bir bilgiye ulaştım. kim olduklarını bilmiyorum ama d sınıfı hisselerin "bazı" gerçek ve tüzel kişilere ait olduğunu öğrendim. kimdir bu gerçek kişiler? cevap yok. kimdir bu tüzel kişiler ona da cevap yok. peki dedim ben de merkez bankasına ortak olmak istiyorum. sonuçta bu ülkenin vatandaşıyım kendi öz bankama ortak olayım. 25.000 TL değil mi kardeşim sermayeniz. vereyim 3-5 bin lira ortak olayım tüm bankaların başına.

    olmuyor tabi. neymiş efendim. merkez bankası hisseleri ikincil piyasada işlem görmediğinden alınıp satılamazmış. "çok özel durumlar"da alınıp satılmasına da banka yönetim kurulu karar verirmiş. bu arada merkez bankası a.ş. nin 2010 yılı net karı 857.137.889 tl yani 857 trilyon.

    ayrıca 2010 yılı nakit akım tablosunda 1.841.125.000 TL temettü ödemesi yaptığı belirtilmiştir. bunun tamamını 2010 yılı karından yapmadığı açık.

    hadi şimdi çıkalım bu işin içinden. tüm piyasayı regüle etme gücüne sahip bir kuruluşta gerçek kişi ortakların ne işi vardır? bu gerçek kişiler merkez bankasından kar payı alır mı? alırsa yılda ne kadar kar payı alırlar? neden sadece "bazı" kişilerin kar payı alma hakkı vardır?

    bir babayiğit çıksın bana bunu açıklasın.
    2 ...
  2. 2.
  3. biraz geç olacak ama başlıkta belirtilen babayiğit olmaya çalışacağım;

    öncelikle kar payı hadisesinde bu sese kulak verelim http://www.bloomberght.co...cumhuriyet-merkez-bankasi

    --okumaya üşenenler için ilgili bölüm--

    Halka mal etme adına halka satılan Merkez Bankası hisselerinin getirisi her zaman eleştiri konusu olur. Yasaya göre, Merkez Bankası birinci temettü olarak nominal hisse değerinin yüzde 6'sından fazla kâr payı dağıtamaz. ikinci temettü olarak da ikinci bir yüzde 6 dağıtılabilir. Yani, toplamda nominal hisse değerinin yüzde 12'sinden fazla kâr payı dağıtılamıyor. Bankanın toplam nominal
    sermayesinin 25 bin lira olduğu göz önüne alınırsa, dağıtılan kâr payı çok düşük oluyor. Bu parayı almak için Banka'ya gitmenin maliyeti bile karşılanmıyor. Doğal olarak, atalarından Merkez Bankası hissesi kalmış kişiler Hissedarlar Genel Kurulu'na gelip şikâyet ediyorlar. Trajik, trajik olduğu kadar da komik bir durum yaşanıyor. "O dönemde babam Merkez Bankası değil de, iş Bankası hissesi alsaydı, şimdi zengin olmuştuk" yönünde konuşmalar yapılıyor. Haksız değiller.

    --okumaya üşenenler için ilgili bölüm--

    ilk entryde belirtilen "2010 yılı nakit akım tablosunda 1.841.125.000 tl temettü ödemesi yaptığı belirtilmiştir." ifadesinin cevabı ise;
    dünyanın hemen her ülke merkez bankasında olduğu gibi kar tamamı hazineye kalıyor. gerçek kişiler ödenmiş sermaye 25 bin tl olduğu için çok komik rakamlarda kar alırlar.

    ayrıca hazır konusu açılmışken merkez bankası işlem yaparken kar amacı gütmez. merkez bankasında güvenli işlem önceliklidir. ikinci sırada bir şey vardır hatırlamıyorum. üçüncü sırada kar gelir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük