türkiye gibi, gelenekselci, en fazla bağıranın iktidar olduğu ülkelerde asla gerçekleşmeyecek yönetim şeklidir.
ülkemizde yıllardır süregelen iktidarlar, hep alt zeka seviyesinde eşitlikçi olmuşlardır. vatandaş da "aa bak aynı biz gibi" dediği tiplere "basmış oyu"... oysa bir politikacının aynı sen gibi olması (ya da öyle görünmesi) seni iyi yönetebileceği anlamına gelmez. sen zaten zeka-vizyon-müteşebbislik özelliklerinden birine ya da bir kaçına sahip olsaydın, sıradan bir vatandaş değil, ülkenin önde gelen başarılı insanlarından biri olurdun. sana senin gibi başarısız ve ortalama zekaya sahip politikacılar değil, seni silkeleyip kendine getirecek, atalet duygusundan arınmanı sağlayacak vizyoner devlet adamları lazımdır.
köylü sülo'dan halk adamı ecevite, kasımpaşalı tayyib'e kadar bu gelenek hep sürmüştür. halk kendine yakın bulduğuna vermiştir oyunu. oysa ülkeyi aldığı yerden daha ileriye götürmek için "halka benzemek" iş değil, halktan farklılaşıp * onu bir yerlere taşıyacak liderlik vasfını ortaya koymaktır önemli olan.
meritokrasi falan boş işler salla gitsin. bu aralar "demokrasi" moda. sokakta kime sorsan; "türban bizim demokratik hakkımız" diyor. dtp'ye sorsan bizim mehmetçiğimize kurşun sıkan kansızlar da demokrasi savaşçıları. bağlı bulundukları legal örgütün adı bile demokrasiyle başlıyor.
ya biz bu demokrasi kelimesinin içini kabak gibi oyup her halta salça yapmışız, ya da bizim bildiğimiz demokrasiyle bunların bildiği demokrasi birbirinden bir hayli farklı.
ne diyorduk; meritokrasi. boşver meritokrasiyi, tayyip'in ağzından çıkmayan kelimeyi bizim vatandaş kelimeden saymıyor. önce o bir kelime edecek, o kelimenin kızlığını bozacak, ondan sonra simitçisi, kestanecisi bu kelimeleri ağzına sakız yapacak.
ama meritokrasi kelimesini başbakanın ağzından çıkarmasını beklemeyin sakın. çünkü tanımda ne deniyor; "Yönetim gücünün, başarılı ve yetenekli olan kişilerden oluşması ilkesine dayanan yönetim biçimi." hiç de kasımpaşalı eski futbolcuların hasbelkader ülke yönetimine geldiği ya da getirtildiği yönetim biçimi demiyor. demek ki bu kavram bize uzak.
cumhurbaşkanının eşi türbanlı olur mu?
malezya olur muyuz?
türban üniversitelere serbest olsun mu?
Yönetim gücünün, başarılı ve yetenekli olan kişilerden oluşması ilkesine dayanan yönetim biçimidir. Bu yönetim şeklinde idare gücün, üstün özellikleri olduğu düşünülen kişiler arasında bölüştürülür.
bana göre en adil olan toplum düzeni ama meritokrasi bile tam olarak adil değildir işte bu yüzden adalet imkansızdır, sonsuzluktur. meritokrasi kısaca becerisi, zekası, yeteneği olanın toplumda en üst tabakayı yani yönetici sınıfı oluşturduğu bir toplum düzenidir. paranın en az sözünün geçtiği toplum düzenidir fakat birey başarılıysa bu onundur başarısızsa da bu onundur.
hiyerarşiyle oluşturulmuş sosyal düzen. bunu savunmak için aklından zorun olması lazım. eşitlikten anladıkları şey; eşitler arası eşitlik. sendeki potansiyelin açığa çıkmasını engelleyecek bu kastı oluşturup ardından bilgiye, yeteneğe, başarıya göre küçük toplumlar oluşturmak. insanlığı rahat bıraksalar her şey daha güzel olacak.