ikiside orjinal olarak türkçe olmamasına rağmen aleykum selam diyen arap özentisidir. buralı olan birine naber dediğinizde size hello dediğini düşünün. aynı bok... kendi dilini kullanmak varken.. biri arapça biri ingilizce. asimile olmaktır kısaca. türkler kadar kendine yabancı ve düşman başka topluluk yoktur.
genel olarak bahsettiği allahın dilini bilmeden (öğrenmen için seni tutan yok) artistlik yapan kişi tavrı...
ikinci bir genel anlam: toplumsal sindirmenin ürünüdür, gördüğüm bir kaç hristiyan bile selamünaleyküm e aleykümselam diye cevap vermiştir. ("naber la yrrram" diye selam veren şakirtleri saymıyorum bu arada.)
Merhaba diyenin, aleykümselam cevabını aldıktan sonra, konuşmaya Arapça devam etmesi ve karşı tarafın bunu anlamaması durumunda, ''ulan, madem Arapça'n yok, ne diye şekil yapıyorsun? iki ekmek bir de yoğurt ver'' demesi gayet şık olur. Selam almak, selam vermek güzeldir. Hangi dilde olduğunun önemi yok.
gayet normal adamdır kafasıda karısık olabilir başka bir cevapda bilmiyor olabilir. selamınaleyküm diyen adamada hadi len ordan yeme beni diyorum mesela o da benden korkuyor ama oturup konusuyoruz muhabbetimizi ediyoruz. ne sacma bir başlık bu böyle.
merhaba ya da selamın aleyküm, olmadı en güzeli sa. 18 yaşındayım. bursa'nın bir kenar mahallesinde yaşıyorum. müslümanım. tipsiz bir erkekim. kendime ait özgün bir fikrim yok. sadece bazı saçma prensiplerim ya da saçma bir tarzım var. siyasi görüşüm yok. dönem itibariyle apolitikliğe dahil olan bir insanım. cumaya giderim. 6 rekatımı kılar çıkarım. ara sıra gaza gelir 5 vakit namaz kılarım. sonra vaz geçerim, üşenirim vb. işlediğim günahların gençliğime verilmesinden yanayım ama galiba götüme girecek. siyasi görüş olarak boş bir insanım. tek görüşüm: "solcularla tartışmaycaksın abi göt olursun." bir de "kılıçdaroğlu iyi adam lan". başka görüş bilmem. gerçi her konuda boş bir insanım sanki. geçen babama "sıcaklık değil de nem kötü" dememden anlaşılabilir bu düzlüğüm. kenar mahallede yaşayıp modern yerlerde ki insanlarla arkadaş olduğum için değişik bir kimlik bunalımı içindeyim. net olarak benim her kesimden dostlarım var insanıyım. 4 sene bir devlet yurdunda yatılı kalıp lise okudum. her kesimden insan oradaydı. hafta sonları evime geldim. başka türlü bir her kesim de buradaydı. mesela sadece kenar mahallerde görebileceğiniz çocuğuna avazı çıktığı kadar bağıran anne demin iyi azarladı çocuğunu. çocuk şu an çok pis ağlıyor. camı kapatırsam sıcaktan öleceğim için ses işkencesine tahammül ediyorum. böyle güzel bir ortamda büyümenin ve yaşamanın bir güzelliği her ortamın adamı oluyorsun tabii başarabilirsen. ben insanlarla ilişkileri zayıf bir öküz olduğum için ben de ters tepti sanki. hiç bir ortamın adamı olamadım. işte bu kimlik bunalımında ortamlara girdiğimde ne yapacağımı bilemiyorum tabii normal bir insan ortamına göre davranır. yeri geldiğinde selamın aleykümü yeri geldiğinde merhabayı kullanır. ben de çoğu zaman öyle yapıyorum. ama bazen yanılıyorum. işte yaklaşık bir saat önce de yanıldım ve bir hacı amcaya yanlışlıkla merhaba dedim. aleyküm selam dedi. başıma bir iş gelmeyecekse devlet büyüklerimizden bu durumu düzeltmelerini ve bir standart getirmelerini isterim. ya da banane.
bana kalırsa dayatmacı denyonun en önde gidenidir. diyalog üstünlüğünü din vurgulu bir tavırla karşısındakini ezerek ele geçirdiğini zanneder. yanılır. gerginlik yaratmaya yarar başka da bi tenasül uzvuna yaramaz.
islam hosgorusunden nasibini almamis insandir. yakin cevresindeki selamlasmasini "selamun aleykum aleykum selam" cercevesi dahilinde yapan insan, merhaba denildiginde olayi bozuntuya vermemek icin ayni sekilde karsilik vermelidir; ki selamun aleykum yerine merhaba demenin ne islam'da ne modern gorgu kurallarinda hicbir sakincasi yoktur. bahsi gecen kisinin ayar verme girisimi sadece karsisindakini selamun aleykum cumlesinden sogutur. ne demis peygamber, nefret ettirmeyiniz sevdiriniz.
ortamı germekten başka işe yaramayan insandır. halbuki karşı tarafı psikolojikmen rahatsız ettiğinde, merhaba dese alacağı sevabı da kaçıran, üstelik bir de tahminimce kendi inancında günaha giren insandır.