Genellikle yanlış anlaşılan bir kavramdır.Kadında yumurtlamanın bittiği bir dönemdir.Östrojen azalır.Dolayısıyla yalnızca kimyasal bir değişimdir.Ha, arada ateşler basar, o ayrı... Cinsel eylemde hiçbir değişiklik olmaz.Ancak vajina kuruluğu görülebilir. idare etceniz artık!
* Ateş basmaları
* Uyku Bozuklukları
* Kemik erimesi (osteoporoz)
* Damar sertliği (ateroskleroz) gelişme eğilimi ve kalp hastalıkları
* Cinsel organlarda gerilemeye bağlı belirtiler
* Yüzde kırışıklıklar
* idrar yollarında gerilemeye bağlı belirtiler
latince kökenli, fransızca dan bize uzanan bu sözcük, doğuştan depolanmış yumurtaların tükenmesini anlatır ki; toplumsal mesaj verdiği de görülmüştür can yücel'in şu şiiriyle:
yardımı kesildi ya amerikan dostluğunun
gençler, kendinize mukayyet olun!
kime saldıracağı belli olmaz haaa
adetten kesilmiş kibar o...punun.
kadın pubetreye* ulaşınca ovaryumlarında 500 kadar yumurta içerir. her ay bunlardan birini adet kanaması ile dışarı atar ya da gebe kalır, çocuk doğurur, ya da düşürür, ya da aldırır ya babane! işte bu yumurtalar bitince de hormonal dengesi bozulan kadın değişik arayışlar içine girebilir.
not: menapoz cinsel yaşamın sonu değildir. durmak yok kızlar yola devam!
kadınlar menopoz dönemine kadar erkeklere göre daha az kalp krizi riski yaşarlar. ancak doğum kontrol hapı kullanan ve sigara içen kadınlarda bu risk daha fazladır.
kadınlar yaşlılığa ve yıpranmaya erkeklere oranla daha yatkındırlar. bu nedenle özellikle menopozun kötü etkilerini ortadan kaldırmak ya da en azından minimuma indirmek için doktor kontrolünden yararlanmak çok önemlidir.
35 yaşından itibaren azalan kadınlık hormonlarıyla birlikte dudak üstünde kırışıklıklar belirir. (bu erkeklerde olmaz)
buluğ çağından itibaren farklı olan kadın ve erkek cildi 60 yaşından sonra birbirine benzemeye başlar.
- menopoz sonrasında kadınların dudaklarının üstünde ve çenelerindeki kıllar artar. nedeni kadınlık hormonu azalırken androjen dediğimiz erkeklik hormonlarının artmasıdır.
- koltuk altında, kasıklarda, bacaklardaki kıllar azalır, saçlar dökülmeye başlar. bu da dhea denilen böbreküstü hormonlarının azalmasıyla ilgilidir.
- menopozdan sonra kadınların çoğunu bezdiren aşırı terleme ve cilt kuruluğu tamamen östrojen sıkıntısının sonuçlarıdır. tırnakların kırılması, cildin incelmesi de aynı sebepledir.
- cilt elastikiyetini kaybeder. bu progesteron hormonuyla ilgilidir, azlığı kollajen eksikliğine o da bağ dokusunda zayıflamaya yol açar.
- güneş etkileri kolajeni eriten enzimlerin açığa çıkmasına neden olur.
olsun moralinizi bozmayın kızlar. her yaşın ayrı bir güzelliği vardır. *
kadınların kabullenemediği,sinirinden cevresinde zarar verdiği 40 yaş sonrasındaki verilen evreye verilen isim ya da başka bir deyişle de "kadınların son kullanma tarihi" diyebiliriz...
iki çeşidi vardır
*fizyolojik:oosit sayısının sürekli azalmasıyla oluşur
*yapay:cerrahi yada radyasyon tedavisiyle overlerin etkisiz hale getirilmesiyle.
aynı evde yaşadığınız bayanlardan biri (ana - bacı) girdiğinde hayattan nefret etmenize sebebiyet veren zamanı gelince her bayanın başına gelecek olan doğal bir olaydır. ne olduğu ilk entrylerde açıklanmıştır tekrar açıklanmasına gerek yoktur.
birden ateş basar, çok geçmeden soğuktan titrmeye başlanır. dişi kısmısının yumurtlama dönemini sona ermesidir, ayrıca toplumsal bir yanılgı vardır cinsel istek azalması gibi, böyle bir şey söz konusu değildir, vajinada kuruma olabilir *