dini esasa dayanan ve gayesini saklayan bir cemiyet olduğu gerekçesiyle millet partisini kapatması olayıdır.
atatürk'ün mezarına çiçek bırakmayı reddettikleri için merhum tarafından tarihin karanlık sayfalarına gömülmüşlerdir.
tabi yıllar o zaman 1950'lerin ilk yarısı, menderes'in din tüccarlığının kaymağını keşfetmediği, atatürkçü olduğu zamanlar.
ekleme: dinimizde heykel haramdır diye atatürk büstlerine saldıran yobazları kulağından tutup hapse tıktığı, atatürk'ü koruma kanununu çıkarıp bu azgın yobazların önünü kestiği zamanlar.
ulu önderimiz mustafa kemal atatürk tarafından, milli mücadele döneminde sağladığı büyük katkılar nedeniyle mareşallikle onurlandırılan ve sonrasında da genelkurmay başkanlığı görevine getirilen mareşal fevzi çakmak paşanın kurduğu millet partisini, "irticai faaliyet yürütmek" gerekçesiyle kapatmasıdır.
bugün bir takım cahiller tarafından "cennetmekan adnan menderes" olarak anılan bu zat-ı muhteremin, aslında hayallerinizdeki gibi bir "siyasal islamcı" olmadığının en somut örneğidir bu olay.
buna ek olarak siyasete chp çatısı altında bizzat atatürk'ün isteğiyle girmiş olması ve atatürk'ü koruma kanununu çıkaran isim olması da ayrıca bir dipnot olsun.
mhp'nin öncülü olan millet partisinin kapatılmasıdır.
aslında mhp'nin 1969 değil millet partisinin kurulduğu 1948 yılıdır. kurucu ise fevzi çakmak paşa'dır. türk milliyetçiliğinin ve muhafazakarlık bu partinin ideolojisidir. kapandıktan sonra cumhuriyetçi millet partisi olarak tekrar kurulmuştur.
çok partili sisteme geçilirken fevzi çakmak paşa ve celal bayar beraber hareket edip demokrat partide buluşmuşlardır. türkiye tarihindeki iki mareşal'den birisi olan*fevzi çakmak paşa parti içinde önemli bir figür olsa da ne yönetiminde vardır, ne de kurucularından değildir. aşırı chp karşıtı olduğu için demokrat parti ile chp arasında fark görememiş ve istifayı basmıştır. kendisini ikna etmek için büyük çaba gösteren celal bayar başarılı olamamış ve partisinde ilk bölünmüşlüğü yaşamıştır.
cennet mekan fevzi çakmak paşa o aralar sağlığı iyi değildir ve parti kurduktan sonra çok geçmeden vefat eder. millet partisi ise tek muhafazakar ve tek milliyetçi parti olarak meclistedir. cumhuriyet tarihinin en yüksek oyunu alan menderes ve ekibi ise o zamanlar değil muhafazakar, tam anlamıyla sağcı bile sayılmazdı. bayar ve menderes koyu atatürkçüdür, yaşam tarzlarına* bakılırsa muhafazakar olmadıkları oldukça ortadadır.
60'lı yıllarda siyasi partiler tek renk değildi. kendi genel başkanını ve siyasi politikaları muhalefetten daha sert eleştirebilmek oldukça normaldi. nitekim millet partisi içinde koyu muhafazakar kesim ile milliyetçi kesim zaman içerisinde karşı karşıya gelmiştir. demokrat parti bu fırsatı kaçırmamış ve millet partisini kapatmıştır. fakat beklentilerinin aksine bu parti içerisinde milliyetçiler osman bölükbaşı önderliğinde başka parti kurmuştur ve bugün mhp olarak karşımıza gelen partiye kadar milliyetçiler kendi çatısı altında devam etmiştir.
demokrat parti 1954 yılında büyük bir sükse yaparak oylarını çok yükseltmiştir. fakat meclis içi kavgalar daha gürültülü hale gelmeye başlamıştır. chp'nin kendini ortanın soluna attığı zaman, dp ise ortanın sağına atmıştır. siyasette yerinin çok önemli olduğunu gördüğü din silahına sarılmaya başlamıştır. 1957 seçimlerinde muhalif partiler birleşmiş ve oylarını %50 üzerine çıkarmıştır ama dp mecliste az farkla da olsa mecliste tek başına iktidar olmayı başarmıştır. fakat dp politikalarını iyice sertleştirmiş ve zamanında laiklik karşıtı diye kapattıkları millet partisinin çok ötesinde dini kullanma güdülmeye başlamıştır.
müslüman bir ülkede geçmişe dair kan donduran detaydır.
şimdi efendim bu ülkenin mareşali ve ilk genelkurmay başkanı olan fevzi çakmak paşanın kurmuş olduğu millet partisini, "irticai faaliyet yürütmek" suçlamasıyla kapatan ve islamiyetin yükselişine çelme takan merhum menderes'e ne demeli bilemedim.
akp'li kardeşlerimizden bu konuda bir yardım bekliyorum.