nedense sürekli ya kpss'ye girip ya düz, dümdüz memur yahut da polis olmamı söylüyorlar; niye? çünkü 2200 TL maaşı varmış, rahatmış. sırtını devlete yaslıyacakmışsın, akşam 5 dedi mi işten çıkıyormuşsun da falan da filan...
iyi de arkadaş bana niye niyetimi, yapmak istediğim işi soran yok? belki ben ayda 2200 TL'ye çalışmak istemiyorum, neden beni 2200 TL'ye mahkum bırakıyorsunuz anlamış değilim.
ha! küçük gördüğümden, hakir gördüğümden değil ama ben o zihniyette bi adam değilim ki. bana ayda 1000 TL kazandırsın ama kendi işim olsun zihniyetinde biriyim ya da belki cidden büyük düşüncelerim var ve iyi bir yerlere gelicem buna inancım var neden engel oluyorsun.
hiçbir zaman niyetinde olmadığım bir durum ve olmayacağım da bir durum...
mesleğimi de seçtim, en geç 3 sene içinde kendi işimi kurmuş olacağım.
üniversiteyi yeni bitiren ve arkasında ciddi bir ekonomik destek bulamayan bir insanın kolay kolay girişemeyeceği eylemdir. üstelik önünde de koca bir pazar piyasası serpilmektedir. her dönemin güzide ve nostaljik girişimi olarak kalmaya adaydır.
meslekleri devlet özel sektör ve ticaret diye ayıracak olursak bunlardan istediğimizi seçme şansımızın olduğunu düşünmüyorum. Şöyle kendi kuşağıma bakıyorum. Geniş bir yelpazede tanıdıklarım oldu. Zengin fakir orta vs. Çoğunlukla şaşmadı meslek tercihleri. Benim gibi babası devlette olanlar yine aynı kapıda işe girdi, babası zengin olanlar babalarının yanında aynı işin başına geçmeye hazırlanıyor şu an. Babadan zengin olup da memur olan, ya da işçi olan tanıdığım yok benim.
Ha başarı düzeyine göre çok iyiler yüksek gelirli işlerde, ortalar memurluk gibi işlerde, az olanlarda özel sektörde bir kapı buldular.
girişimci ruhu taşımayı gerektirir. iş kurmak ve yaşatmak kolay değildir.
memurluk durumunun herkese eşit şartlar sunması, yetenekli üretken olmayı gerektirmeyen yapısı, performansa göre ücret ödenmemesi, klavye kullanmayı bilmeyen cahil herifin bile sgk memuru olabilmesi de ayrı bir sorundur bu arada. benden aldığı vergiyle bunlara maaş ödeyen devlete hakkımı helal etmiyorum.
mantıklı risktir. evet riskin de mantıklısı olur. evet risk vardır var olmasına da, bunda mantık nerdedir?
şurdadır; efendim memur olmak için de zaman ve para harcıyorsunuz. yok sınavlar, yok dershaneler, yok kitaplar, testler falan uzaar gider. işte tüm bunları devlet kapısı denilen o yere girmek için değil de kendi işinizi kurmak ve genişletmek için yaparsanız, emeğinizi, zamanınızı ve paranızı bu yönde harcarsanız işte bence bu büyük bir risk olmaz. aksine doğru bişey olur. yani bu son derece mantıklı bir risk olur. bence bir kere denemeye değer. şimdi devam..
devlet memuru olan abim yakın zamanda iş kurdu. iki ortak 60.000 tl kadar harcadılar. hepsini kredi olarak çektiler. başlamadan önce atıp tutuyorlardı şu kadar kişi gelse ayda şu kadardan yılda bu bilmem ne. iki ay geçti. şimdi dükkana müşteri girdi bu gün 300 tl girdi oldu falan diye seviniyorlar. yani davulun sesi uzaktan hoş geliyor. ayrıca bütün devlet memurlarının maaşı 1750 tl de değil. ben de kasım ataması ile iski ye mühendis olarak atandım. 3000 tl nin üzerinde maaş alacağım.
aslında bazı insanlar sermayeleri olmadığı için, ben önce bir memur olayım belimi doğrultayım da sonra memurluktan gelen parayı biriktirir, bir iş kurarım düşüncesiyle memurluğa girmekte ve rahata alışıp ömrünün sonuna kadar memur kalmaktadır.
1-sermaye olmadigi icin memurluk secilir.
2-risk cok yuksektir.
3-herkesin bu riski goze alacak ne zamani nede parasi olmayabilir.
4-cok yeni ve devrim niteliginde bir is olmadigi surece iflas etme orani cok yuksektir.
5-memur maasi sanilanin aksine iyi seviyededir. bu zamanda kari koca memurlugun moda oldugu dusunulurse ayda 3500 lira uzeri bulunmaz nimettir.
6-memurda bu ay parami alirmiyim korkusu yoktur.
7-memurlukta ne uzarsiniz ne kisalir. ama kendi isinizde tutturdunuzmu patlar gidersiniz kimse tutamaz.
orta sinif bir aristokrat derki "beyin bedava" evet isin ozu budur. is kurmak icin min 100 bin tl lazimken memur olmak bedava.
doğru olandır. ancak kendi işini para sahibi olmadan da yapabilir insan. birinin parasıyla diğerinin zekası birleşirse olmayacak diye bir şey söz konusu değildir.
sermaye ile kapital de birbiriyle karıştırılmamalıdır. kapital para demektir. sermaye ise birikim demektir. tecrübe, piyasa çevresi, bilgi birikimi, para, hepsi sermayeye girer. sermayem yok diye üzülmeyin. vardır sizin de elbet bir sermayeniz.
işsizliği en aza indirecek olan girişimdir.
ama şöyle de bir şey var ki, herkeste ticari beceri olmayabilir bu normaldir. beceriyi de geçtim, sermayeniz sağlam olmadıkça ayalta duramazsınız.
bunu herkes düşünür de böyle memur olmayı hayal edeceğinize iş kursanız daha iyi olur diyen kişi ya çocuktur ya çevresinden soyut bir kişidir ya da iş kurmaktan kastı seyyar satıcılıktır.
iş sahibi olmayanın bilemeyeceği kavramdır bu.
1750 Tl maaş kötü mü anlamadım. Kendi işimin sahibiyim, vergisini ödemekten, faturasını ödemekten, ssk şu bu derken ay sonu 1750 kalıyor mu acaba?
Bunlar sözde kolay şeyler bugün boş dükkan açsan kirası, elektriği vs. en az ayda 2.000 TL giderin var, %20 kazandığın bir işin olduğunu varsayalım ayda sadece 10.000 TL ile sadece dükkan giderini çıkartırsın, işçisi, ssk sı, kendine kalacak maaşın filan hariç.
O yüzden insanları hayal dünyasına yollamayın!