maaş bordromu göstersem 765 tl. vergi kesimi olduğunu görüp umarım utanacağını düşündüğüm sevgili sözlük yazarının açtığı başlık.kendisinin ne iş yaptığını ve ne kadar vergi verdiğini bilmiyorum.ya da umarım vergi veriyordur..
en çok vergiyi kamuda çalışan insanlar öder. bi dönem muhasebecilik yapmıştım esnafın nasıl ver gi kaçırdığına gözlerimle şahit oldum. kocaman dükkandan vergi çıkmadı bir yıl. kimsede gelip sormuyo arkadaş bi yıldır zararına işletiyosun dükkanı niye hala açık diye. bu adam ayda 2o lira vergi verirken memur babam 300 tl ye yakın vergi veriyo. aslında vermiyo alıyolar.
adı vergi değil memur için algı olmalıymış. vergi gönülden verme anlamı taşır halbuki bu zorla alınan bişey.
yine bilip bilmeden bir yapılan bir yorum ile karşı karşıyayız. memurlar en çok vergi ödeyen kısımdır. brüt maaşları üzerinden vergiler kesilir ve memurun eline maaş öyle geçer. yani vergi peşin alınır.
komiklikler şakalar. esnafa ve sanayiciye çöken devletmiş. yemin ediyorum, böylesine bir zırva hiç duymadım. neden devamlı dolaylı vergiyle oyanayarak gelir elde edilir bilir misin? mesela götün yiyorsa kurumlar vergisiyle 1 puan oynarsın. yemez, dolaylı vergi yedirilmesi kolay bir vergidir. daha da önemlisi yansıtılması en kolay vergidir. yani esnafın, sanayicinin sırtına binmez, bize girer.
hah şimdi gelelim asıl mevzuya. önceki mesleğimden ötürü bir kredi dosyası incelerken bir kuyumcunun bilançosu geçti elime. ciro 3 milyon tl. ödenen vergi 20 bin tl. 100 bin tl kar göstermiş. yıl sonunda benden yapılan kesinti kaç tl idi sizce? 20 bin tl'ye yakındı. onun içindir ki bi siktir git. devletin kimi domalttığı ortadayken... ha, bir bilançoda da kasa hesabının alacak kalanı verdiğini gördüm mesela. oluyor yani bunlar. devletin esnafa çökmesi, sıkı denetimler falan...
vergi politikasından ve sistemimizden bihaber provakatör iddiasıdır. la memurun vergiye konu olacak bir işlemi olsa sike sike ödeyecek. ne vergisi ödeyecek birader memur. adam arabası varsa motorlu taşıtlar vergisi öder, evi varsa çevre temizlik vergisini emlak vergisini paşa paşa öder. araba alırsa ötv sini telefon kullanıyorsa öiv sini efendi efendi öder. türkiye de vergi gelirlerinin çoğunu dolaylı vergiler oluşturmaktadır ki bu oran da yüzde 69 civarıydı en son. şimdi yüzde 70i geçmiştir. dolaylı vergiler ortalama bir ailenin işçi olsun memur olsun farketmez bütçesinde çok önemli bir yer tutarken geliri fazla olanlar için devede kulak kalır. demek ki neymiş; fabrikatör olmayan memurdan kurumlar vergisi ödemesini, miras kazanmayan memurdan veraset intikal vergisi ödemesini bekleyemezsin. makul olun lan biraz üniversite bitirmiş adamlarsınız.
Vergi zamanı geldiğinde maaşlarından otomatik olarak kesiliyor vergi parası. Lisede bir öğretmenimle konuşuyorduk, o söylemişti. Altı ayda bir veya on iki ayda bir kesintiye uğruyormuş maaşları. Demek istediğim memurlar vergi ödüyor, söke söke alıyorlar hem de hiç sorgusuz sualsiz.
esnafa göre oldukça fazla vergi veren meslektir memuriyet.
zira bakkal vs vs vs hepsi vergisini tam vermez.
ancak kamu kurumunda çalışanlar daha doğrusu maaşlı çalışanlar vergilerini maaşını aldığı gibi öder.