Memluk Arapça bir sözcük olup, Köle anlamındadır. Aslı kölelikten gelen, 1250 yılında Eyyubiler 'in egemenliğine son veren Çerkez ve Türkler 'in Mısır 'da kurdukları bir hanedandır. Kölemenler adıyla da anılan bu devlet Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümüyle, Arap Yarımadası 'nı ve Suriye 'yi ele geçirmiş, Moğollara karşı başarılı savaşlar yapmışlar, 1258 yılından 1517 yılına dek Abbasi Halifesi'ni saraylarında barındırmışlardır. 1516 yılında Mercidabık ve 1517 yılında da Ridaniye Savaşları'nda Osmanlılar karşısında yenilgiye uğrayınca egemenlikleri sona ermiştir.
bildiğin arap devletidir. bir kaç yöneticisi türk diye bir ülke türk devleti olmaz. yönetim kadrosunde oldukça çerkez de mevcutmuş. merak ediyorum çerkezler memlüklülere çerkez devleti diyorlar mıdır?
tarih sahnesinde önemli bir yeri olan türk devletidir. azınlığın, ait olmadıkları bir çoğunluk milleti yönetişi, israilde dahi ilgi çekmiş olacak ki, memlüklere ait en fazla kaynak israilde bulunmakta ve ciddi şekilde devlet yönetimi konusunda israilce model alındığı düşünülmektedir.
bir türk devletidir. şanlı bir türk devletidir hem de. ama nedendir bilinmez altın ordu'yu, ak hun'u bile barındıran cumhuriyet forsunda yer almaz. devlet daha sonra çerkezlerin eline geçmiştir. osmanlı'nın yıktığı zamanda devletin başında çerkezler vardı. yani türk memlükleri ve çerkez memlükleri diye iki döneme ayrılır.
osmanlı devletinden daha ileri de bir kültürü var idi. en ünlü kumandanı baybars bir kıpçak türk'üdür.
güçlü ve acımasız bir orduya sahip olduğu rivayet edilen başkenti kahire olan devlet. öyle ki mısır'ı fethettikten sonra memlük sultanı su kemeri yapılmasını emretmiş afrika'nın çeşitli bölgelerinden köleler getirtmiştir. kölelerin yetersiz kalması ile tüm halkın su kemeri inşaasında çalışmasını zorunlu kılmıştır.
kahire'nin kalbine nil nehrinden taşınan sular önce saraya hizmet vermiştir. halkın güçsüz düşmesi hastalıklar gibi etkenler kendini yavaş yavaş gösterdiğinde memlük sultanı şehrin her bir köşesine su depoları kurdurtmuş. bu depoların başlarına birer memur atayarak insanlara temiz su dağıtılmasını sağlamış böylece avrupa'nın pislikten ve hastalıktan kırıldığı bir devirde kahire halkı oldukça sağlıklı kalmıştır.
nil nehri kıyısına kurulan, hayvan gücü ile çalışan bir hidrofor sistemiyle, temiz su kemerlerden akarak tüm şehre hayat vermiştir. halkın faydalandığı depolara ise suyu askerler taşırdı. keçi derisinden yapılma 50 kiloluk çantalarda günde 5 km yol katederek şehirdeki depolara su takviyesi yaptıkları biliniyor.
osmanlıdan sonra türklerin tarihte kurduğu 2.devlet impratorluktur. moğolları yenebilmişler ve haclı artıklarını temizlemişlerdir. tabi daha sonra osmanlı büyür büyür ve yavuz gelir bunları yıkar. bunların yıkılması gerekliydi. çünkü memlükler çok zayıflamıştı ve halifelik bunlarda olmasına rağmen yemen e çıkan portekizlilerle savaşmayı göze alamadılar. sonra osmanlı gelip memlükleri yıkar ve hicaz bölgesini hakimi altına alır. portekizliler osmanlı ile savaşmayı o dönem göze alamaz karada ve yemenden çekilir.
1382 yılından sonraki hanedan türk değil çerkestir. yani yavuz, türk olan bahri hanedanının memluklularını değil çerkes olan burci hanedanının memluklarını yıkmıştır.