bünyesinde bu kanseri taşıyan kişi, tedavi sürecinde azimli olmalıdır fazlasıyla. çünkü, o yaşına kadar özenle baktığı saçları kemoterapi sonucu dökülebilir, kilo alabilir ve kemoterapi sonrası 2-3 hafta kendisine gelemeyebilir. erken teşhis çok önemlidir.
özellikle belli bir yaştan sonra çok daha sık bir biçimde olmak kaydıyla her daim göğüslerin kontrol edilmesi gerektiren hastalıktır. göğüs bölgesinde meydana gelen kitleler ile gözlemlenebilir. bu kitleler kötü huylu olmakla birlikte iyi huylu da olabilir. fakat bunun anlaşılabilmesi için gerekli patolojinin yapılması için ise bir örneğinin veya tamamının alınması lazımdır ki eğer kötü huylu ise bu işlemin uygulanması da bir nebze tehlikelidir. genellikle kitlelerin oluşması yüzeyden derine doğru ilerler, bu sebepten düzenli kontroller ile meydana gelebilecek herhangi bir aksi durumun bir an evvel önüne geçilebilir. özellikle her banyoda çok da güvenilir olmamakla birlikte elle kontrol yapılması, çok sık olmamak kaydıyla, 6 ay veya senede bir mamografi çekilmesi gerekmektedir (mamografi de radyasyonel bir işlem olması nedeniyle çok sık tercih edilmemelidir, doktor tarafından tavsiye edilen aralıklarda uygulanmalıdır). hissedilir bir kütle, çıkıntı, sertlik olduğu zaman doktora danışmakta gecikilmemelidir.
sıklıkla doğurganlık dönemini tamamlamış kadınlarda ortaya çıkan kanser türüdür. ailesel yatkınlık hastalığın ortaya çıkmasında birinci dereceden önemlidir. erken regl olmak, geç menapoz, ilk doğumunu geç bir yaşta yapma, östrojen türevi ilaçlar kullanma, fazla yağlı yiyecek tüketmek, emzirmemek diger risk faktörleridir.erken tanı tedavide çok önemlidir. kadınlar kendilerini devamlı muayene etmeli ve menapoz döneminde mamogragilerini * aksatmamalıdırlar.
Büyük bir çoğunlukta ergenlik dönemini gecen kadınlarda görülen ve Ortalama her 10 kadından birisinde görülen bir kanser türüdür.Bu hastalıktada en büyük etken erken tanı ve erken tedavidir.%98 oranında kadınlarda görülen ama sadece kadına özgü bir hastalık değildir.sebebleri kalıtımsal veya daha once yaşadığı tehlikeli hastalıklar baş göstermektedir.Elle ve gözle muayenesi olduğu için göğüs altında kitle, kızarıklık, akıntı olarak belirtileri mevcuttur ve vakit gecirmeden hekime basvurulmalıdır.
Meme/göğüs kanserinde kanser iyi veya kötü huylu kanser olarak yayılabilmekte olup eger erken tanı yapılmaz ise lenf aracılıgıyla tüm vucuda yayılabilir.Her 10 kadından birisinde görülen bir hastalık olduğundan dolayı düzenli olarak kontrol ve düzenli mamografi çektirilmesi gerektirir.
12-16 küçük kız çocuklarında da göğüste kitlesel oluşum görülebilmekte fakat büyük bir çogunluğu ergenliğe bağlı hormonel bozukluklardan dolayı oluşan kitlelerdir ve kanserojen bir yapı kesinlikle değildir, hekime basvurulması halinde tedavisi oldukça basittir.