8 kaadından birinde görülecek kadar yaygın bir kanserdir. göğsü 4e böldüğünümüzde üst dış kadranda görülme sıklığı daha fazladır.erken tanı ile tedavi yüzdesi oldukça fazladır. yakalanma riski için ise ailesinde özellkle anne/teyze gibi yakınlarında mem kanseri olan ,erken adet görmeye başlamış ve geç menopoza girmiş kadınlarda risk daha fazladır. çünkü bu uzun adet görme östrojen salgılanma dönemi arttırır bayanların her ayın belli bir gününü özellikle regl döneminin 5-6.günlerini takip edip banyoda elle muayene yapmaları yaşa göre de hekime gidip fiziksel muayene görmeleri tavsiye edilir.
bu seneki kampanyada da doğum ayı ve günü baz alınır, şifrelenir duvarlarda boy gösterir. 14 haftadır simit yemedim gibi cümleler.
yazacağım bu değildi esas. bazı muhafazakar görünümlü sapık ruhlular meme kanseri erine göğüs kanseri diyor bu hastalığa. göğüs başka meme başka..
daha çok kadınlarda rastlanan kanser türüdür. öyle bir hal aldı ki bu hastalık grip olmak gibi, kimi duysak kimi görsek bu illet hastalığa yakalanmış...
göğüste rastlanan her kitle kanserli bir doku olduğu anlamına gelmez ama var olan bir kitlenin beraberinde sırt ağrısı ve göğüs ucu ağrısı yaşıyorsanız ihmal etmeden bir doktora başvurun.
arabanızda bulunduracağınız plastik su şişesindeki su çok tehlikelidir.
plastik şişeler özellikle avustralyada yüksek sayıda görülen göğüs kanseri vakalarının en büyük nedenidir.
"kadınlar arabalarda bırakılmış plastik su şişelerinden su içmemelidir"
yüksek sıcaklık ve şişe plastiklerindeki belli kimyasallar göğüs kanserine neden olabilir. lütfen dikkatli olun ve arabada bırakılmış plastik şişelerden su içmeyin!..
yüksek sıcaklık plastiğin içindeki toksinleri suya ve yiyeceklerimize geçiriyor ve doktorlar bu toksinleri kanserli hücrelerimizin etrafında kolaylıkla gözleyebiliyorlar.
mikrodalga fırınlarına plastik tabak ve kutuları koymayınız!....
plastik su şişelerini buzluğa koymayınız!...
plastik tabak örtülerini (saran wrap, streç v.b.) mikrodalga fırınına koymayınız.
dioxin isimli kimyasal madde kansere neden olur, özellikle göğüs kanseri.
dioxin maddesi vücudumuzdaki hücreler için bir zehirdir.
plastik şişeleri içinde su varken dondurmayınız. bu durumda plastik içindeki dioxin'i açığa çıkartmaktadır.
yiyecekler mikrodalgada plastik kutular içinde ısıtılmamalı.
bu özellikle içinde yağ olan yiyecekler için daha önemlidir.
yağ, yüksek sıcaklık ve plastikler bir araya geldiklerinde dioxin açığa çıkartır ve bunlar vücudumuzdaki hücrelere geçer.
plastikler yerine cam, pyrex, corningware ya da seramikten yapılmış kapların kullanılmalıdır.
mikrodalga için hazır üretilmiş çabuk ısıtılabilen yiyecek paketlerini başka bir kaba aktararak ısıtınız. kâğıt çok kötü bir malzeme değil ama içinde ne olabileceğini hiçbir zaman bilemeyiz. pyrex, ısıcam, corningware gibi kapları kullanmak çok daha güvenlidir.
fast food restoranları yakın geçmişte plastik kutulardan kağıda geçtiler. bunun en büyük nedeni dioxin problemidir.
ayrıca, saran wrap (veya streç) ismi altında satılan tabak ve kutuların üzerine örttüğümüz ince plastik film de mikrodalga fırınına girdiğinde diğer plastikler kadar tehlikelidir.
mikrodalgada yiyecek ışınlanırken yüksek sıcaklıklar ince plastiği eritebilir ve erimiş plastik yiyeceğinize karışabilir.
mikrodalga kullanırken yiyecek kapları plastik yerine kağıt havlu ile örtülmelidir.
en büyük nedeni plastik şişelerdir. Sheryl Crow bu yüzden meme kanseri olmuştur.
Özellikle arabada bulundurulan plastik su şişesindeki, güneş ışığına maruz kalmış su çok tehlikelidir. Yüksek sıcaklık plastiğin içindeki toksinleri suya ve yiyeceklerimize geçiriyor ve doktorlar bu toksinleri kanserli hücrelerimizin etrafında kolaylıkla gözleyebiliyorlar.
hastalığın en yaygın belirtisi göğüste ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir. o kadar uyarılara rağmen hala toplum bu hastalık konusunda bilinçlenmemiştir. erken tanının çok önemli olduğu bu hastalık artık kadınların en büyük kabusu haline gelmiştir. halbuki bir kadın rahatlıkla kendini evde muayene edebilir. ara ara bu konuda bilgili olan birinden ya da bir doktordan öğrenerek kendi kendine bunları yapabilir az bir zamanını buna ayırarak hayatını kurtarabilir.
meme kanseri riskini belirleme yolları:
ilk adetinizi 12 yaşından önce mi gördünüz?
ilk çocuğunuza 30 yaşından önce mi sahip oldunuz?
anneniz veya varsa kız kardeşiniz meme kanseri hastası mı?
meme kanseri olmuş kızınız var mı?
daha önce hiç göğüs biyopsisi yaptırdınız mı?
bu biyopsinin sonucunda kanser öncesi hücrelere rastladınız mı?
bu biyopsinin sonucunda erken yani yayılmamış kansere rastlandı mı ?
bu risklerden en az biri veya bir kaçı sizde varsa mutlaka doktor kontrolüne başvurmalı 3 veya 6 ayda bir kontrollere gidilmelidir.
dünya üzerinde kadınlar arasında kanser ölümlerinde birinci sıraya sahiptir. nerdeyse her 8 kadından 1' inde görülme sıklığına kadar yaygınlanmıştır. ülkemizin batı bölgelerinde doğuya göre daha sık görülmektedir. bunun nedeni teknik imkanlar mı yoksa epigenetik faktörler mi bilinmemektedir. en sık metastaz yaptığı bölgeler kemik, beyin, akciğer ve karaciğerdir.
kendi kendini muayene ve rutin mamografi ve ultrasound gibi yöntemlere tanısı oldukça kolay olan, erken tanı durumunda da memeyi dahi kaybetmeden %100 kür sağlanabilen kanser türüdür. her kadının kendi kendine muayeneyi bilmesi, her kocanın da meme kanseri açısından uyanık olması gerekir. unutmamalıdır ki erken tanı hayat kurtarır, bununla birlikte insana konfor sağlar.
yıllık rutin bir muayeneyle ve erken teşhisle atlatılabilecek bir hastalık.
genetik faktörlerin, sigaranın, hatta koltuk altı rolonlarının bile neden olabildiği bu kanser türündenin korunmanın tüm yollarını şu linkten bulabilirseniz.
meme muayenesini her kadının öğrenmesiyle erken teşhis edilerek tedavi edilebilecek bir tümördür. uygulamalı anlatmamı isteyenler mesaj yazabilir.
burda anlatalım şimdi diyelim sol memeden başlıyoruz yatağa uzanın sol elinizi ensenize koyunki memeniz gerginleşsin. şimdi sağ elinizi areola yani meme başına bastırın. küçük dairesel hareketlerleçevresinde turlayın meme başının her turda çemberi biraz genişletin. eğer elinize bir kitle herhangi diğer memede olmayan bir sertlik gelirse zaman kaybetmeden bir mamagrofi çektirip doktorunuzla görüşün.
herk kadının bu hastalığa yakalanma riski var. mutlaka 17 yaşından sonra her kadın düzenli olarak altı ayda bir dr. gidip kontrol ettirmeli kendini. ayrıca her duşta kendinizde kontrol edebilirsiniz. (nasıl yapılacağını uzun uzun yazmaya üşeniyorum internetten görsellere bakabilirsin.)kistler parçalanabilir ve hareket edebilir bu sebeple göğüslerin üzerine yatmak sağlıklı değil. darbelere karşı da korunmalı. iyi huylu ise zaten ilaçla tedavisi mümkün. kötü huylu ise bu süreçte sabırlı olmak gerekiyor. ilaç tedavisi, ultrasonlar hayatının bir parçası olup çıkıyor. ilaçlar bünyeye ağır gelebilir ve günlük yaşamı önemli ölçüde etkiliyor. morfin yemiş gibi dolaşabilirsiniz ama kendinizi bu halsizliğe teslim ederseniz daha da güçsüz düşüyor insan o yüzden, moral ve motivasyon şart. ameliyat sonrası tamamen temizlenmesi içni radyoterapi alabilirsiniz. eğer dr gerekli görürse kemoterapi de başlayabilir. radyoterapi sonrası inanılmaz tatlı uykulara ağrılarla dalıp dayak yemiş gibi uyanabilirsiniz ama emin olun kemoterapiye nazaran daha hafif. allah vermesin. bir de devlet hastaneleri anlaşmalı kemoterapi ve radyoterapi merkezleriyle çalışıyor ancak bu merkezler o kadar kalabalık oluyor ki ssk hastasına haftalar hatta aylar sonrasına gün verebiliyor. güya acil durum güya hemen tedaviye başlanmalı.. özel sigortan varsa yırttın. önceliklisin. bazen gereksiz gelebiliyor o siortaya ödenen paralar ama böyle günlerde anlıyor insan kıymetini. bu arada bu gibi hastalıklarda hastalık sonrası sigorta yaptırmanın hiçbir önemi kalmıyor. çünkü hastalık sonrası sigorta ödenek çıkarmıyor bilginiz olsun. yani öncesinde yaptırmak gerekiyor. birsürü saçma sapan prosedür ve bilgi öğreniyor insan bu süreçte. anneler mutlaka kız çocuklarına meme kontrolünün nasıl yapıldığını öğretmeli, bilinçlendirmeli. erken teşhis önemli bu noktada. allah kimseye yaşatmasın.
yaklaşık 3aydır annemin memesine yapışan hücreler yüzünden tuhaf, berbat, tam ifade edemeyeceğim günler yaşıyorum.
annem değil, memesi kanser dedim kendi kendime hep. meme dediğin ne ki... doğduğum zaman beni doyurmaktan baska işe yaramayan bi şey değil mi.
öyle zor bir süreç ki bu. Şimdi burayı okuyanlar için yazıyorum. hele ki meme kanseri kendisi ise uzun süre kabul etmeyecek bunu. karşılaştırmalar yapacak, kendisinde kötü bir şey olmadığını düşünerek rahatlamaya çalışacak. en iyisini değil, kötüsünü düşünün. ama geçecek deyin kendinize. öyle çok örneği var ki aslında. onlar yaşıyor ben de yaşayacağım deyin ve korkmayın.
annemin memesini aldılar ve protez taktılar.daha doğrusu silikon yaptılar. silikona doğru karar vermeli meme kanseri olan hasta.
istemiyorum, pamuk koyarim ben oraya dedi annem. pamuk koyacaksandemek k istiyorsun dedim ve tekrar götürdüm plastik cerrahiye. Şimdi meme ucu yok ve şekli bozuk ama yavaş yavaş düzelecekmiş biraz da olsa. Şimdi gelenlerin hep memesine baktığını ve eğer protez olmasaydı kötü hissedeceğini söylüyor.
ilaç mı, kemoterapi mi bilmiyorum ama meme kanseri hemen yanıbaşımızda duruyor. hayata tutunmak için bi nedendir belki bu. Bir sınavdır.