Kadınların belli aralıklarla kendi kendine koltuk altı lenflerinde bir şişlik olup olmadığını kontrol ederek cevap alabileceği durum. Kanserdir şakaya gelmez.
özellikle son zamanlarda öncelikle kadınların kendilerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. çünkü artık ülkemizde her 8 kadından birinin meme kanseri olduğu belirtilmektedir. erkekler de artık bu soruyu kendilerine sormaya başlamıştır çünkü meme kanseri erkekte görüldüğünde, kurtulma şansı kadına oranla daha azdır. erkeklerin kendi memelerini muayene ederek, ellerine gelen özellikle sabit sert kitleler tespiti durumunda hiç zaman kaybetmeden muayene olmaları gerekmektedir.
bu sorunun cevaplanmasında bireylerin öncelikle kendilerine yapacağı el muayenesi çok önemli bir aşamadır. ancak sonrasında ya da el muayenesi yapılamıyorsa şu aşamalar da uygulanmalıdır;
kadınlar için; genel cerrahi ya da kadın doğum polikliniğine, erkekler için; genel cerrahi polikliniğine kayıt açtırıp muayene olunması gerekmektedir. kadın doğum uzmanları meme muayenesini genel olarak yapmazlar ancak, poliklinik olarak meme ile ilgili tetkikleri isteme hakkına sahip olduklarından ötürü, ilgili hasta, jinekoloji muayenesi sırasında meme ile ilgili tetkiklerini de başka bir polikliniğe kayıt açtırmadan buradan talep edebilir ve takibini yaptırabilir. öneri olarak; genel cerraha muayene olmak mantıklıdır çünkü bir genel cerrahi uzmanının memeye uygulayacağı el muayenesi çok önemlidir. el muayenesi sırasında tespit ettiği bir kitle hakkında, henüz diğer tetkikleri istemeden bile o lezyonun benign ya da malign özellikte olup olmadığı konusunda fikirleri oluşur.
muayenenin sonraki aşaması meme ultrasonografisidir. bu usg sonrasında gerek görülürse meme mrg çektirilir. gerek görülmezse aylık ya da yıllık usg takibi yapılmasına karar verilir. eğer hastanın yaşı 41 yaş üzeri ise, memede kitle olsun ya da olmasın, o kadının mutlaka senede bir kez mamografi çektirmesi gerekmektedir.
günümüzde meme kanseri 20 li yaşlara kadar inmiş olup, genç yaşta meme kanserinin asabi seyrettiği de bilinmektedir. yani bu şu demek oluyor; eğer bir kadın genç yaşta meme kanseri olduysa, çoğunlukla meme kanserinin en kötüsü ile karşılaşmıştır ve vücuduna oldukça hızlı metastaz atar. sonrası da malum.
şunu da belirtmekte fayda var; kadınlar mümkün olduğunca hormon ilacı kullanmamalıdır. yiyeceklerde hormon alımı ile başedemezken, en azından hormon ilaçları konusunda çok dikkatli olunmalıdır. kanser oranı bu kullanımlar nedeni ile oldukça artmıştır.
en önemli nokta erken teşhisin can kurtardığıdır. doktora illaki memede ele bir kitle gelmesi halinde değil, kontrol amacı ile mutlaka gidilmelidir. 1 cm nin altında tespit edilen meme kitlesi özellikle aksillaya henüz yayılmamıştır ve bu bir erken teşhistir, dolayısıyla olumlu sonuçlanır.