halen teori safhasında olup ispatlanmış bir şey olmasa da ileride değişip olgunlaşacak bir düşünceden ibarettir. tabii ki buna göre mem düşüncesini kendisi de bir memdir *
kişisel olarak dawkins'in iddia ettiği şekilde o kadar geniş bir külürel alanı kapsadığına inanmıyorum memlerin, bence bu noktada yine genlerde olduğu gibi çok daha ağır ve evrimsel mekanizmaya bağlı bir süreç işliyor olmalı.
buna en iyi örnek doğuştan gelen koku bilgisidir. yani bence memler çok temel yaşamsal bilgi parçacıklarıdır genel değil.
Mem (ingilizce: meme), bir kültür içerisinde kişiden kişiye aktarılarak geçen fikir, davranış veya bilgi parçalarına denir. Mem kavramı, genlerle özdeşleştirilir ve genlerin biyolojik olarak aktarılması gibi, memlerin de kişiden kişiye ancak genetik olmayan yollarla aktarıldığı düşünülür. bu kavram ilk olarak richard dawkins'in gen bencildir kitabında ortaya atılmış olmasına rağmen varlığı çok daha öncelere dayanır.
richard dawkins'e göre bir yaşamkalım makinesi olan insanı, hayvanlardan ve bitkilerden ayıran en önemli ve belki de tek özelliktir. tam olarak karşılamasa da popüler manası "kültür"e denk gelmektedir. dawkins, farz-ı misal bugün sokrates'tan birkaç gen kalmış ya da kalmamışsa bile, deyişlerinin hâlâ yaşıyor olmasını memlerin yaşıyor ve çalışıyor olmasına bağlar...
ingiliz biyolog richard dawkins tarafından, gen bencildir kitabında ortaya koyulan kavramdır. memler insanın sosyal ve kültürel hayatıyla ilgili bilgileri içeren kodlardır, biyolojik evrimdeki genlerin benzeri olarak, kültürel evrimin birimleridir.