epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur.
bundan 30 sene öncesine kadar melatonin hormonunun işlevi tam olarak bilinmiyordu. gelişim döneminde etkili olduğu, uykuyu düzenlediği ve buna bağlı olarak da stresi azalttığına dair bir ön kabul vardı. bunların hepsi de doğrudur, melatonin dışarıdan alındığında uykuyu düzenler ve jetlag etkisinden de kurtulmanızı sağlar.
melatonin hormonu insan vücudunda epifiz bezi tarafından sentezlenir, epifiz bezi ise ışığa son derece duyarlıdır. gündüzleri melatonin salgılanımı düşükken, gün batımından gün doğumuna kadar -özellikle 02:00 - 05:00 arası- melatonin salgılanımı artar. melatonin üzerine yapılan güncel araştırmalar gösteriyor ki melatoninin işlevi sanıldığından çok daha fazladır. melatonin size huşu halini, gece sakinliğini yaşatır. gece yapılan konuşmaların daha incelikli olmasının sebebi yine melatonin hormonudur.
bunlar melatoninin gözlemleyebildiğimiz etkileri. melatonine tıp açısından bakacak olursak, eskiden düzenli uykuyla yapılan tedaviler artık melatonin takviyesiyle yapıldığını gözlemleriz. zira artık asıl tedavinin uyku değil melatonin salglanımı olduğu görüldü. aynı zamanda melatonin mide ve bağırsak sistemini düzenliyor obeziteye karşı dirençli olmanızı sağlıyor ve en önemlisi kansere iyi geliyor.
hatta günümüzde melatonin bir çok akademik makalede kanserin tedavisi olarak gösteriliyor. düzenli melatonin salgılayan bir vücutta kanser yayılımının durması, gerilemesi ve hatta yok olması gibi bir durum söz konusu olabileceği iddia ediliyor. bunu destekleyen şeylerden biri de dünya sağlık örgütü'nün araştırması. söz konusu araştırmaya göre kanser hastalıklarının yarısı dünyanın 1/5'lik bir kesiminde görülüyor. bu kesim ise dünyanın en endüstrileşmiş yani en çok ışık alan bölgeleri -zira melatonin salgılanımı karanlıkta gerçekleşir-. bunu bir başka destekleyen görüş de şudur ki, görme engellilerin kansere yakalanma riski oldukça düşük.
şimdiye kadar melatoninin bu gibi bir çok yararı olduğu görülmüş ve yapılan araştırmalara göre herhangi bir zararı olduğuna ulaşılamamıştır. peki melatonin salgılanımını etkileyen başka şeyler var mıdır? evet, bunların başında florid gelir. epifiz bezi bir florid mıknatısı gibidir ve florid epifiz bezinin kireçlenmesine, zamanla taşlaşıp melatonin üretememesine yol açar. florid devletlerin şebeke sularının içine dezenfektan görevi gördüğünü iddia ederek koyduğu bir maddedir ve sudan ayrıştırılması kolay değildir. florid'in ne işi yardığı öncelikle askeri düzlemde denenmiş ve insanların daha kolay emir almasına, daha itaatkar olmasına sebep olduğu gözlenmiş. itaatkarlık sağlaması sebebiyle devletlerin kullanması bir bakıma mantıklı olsa, florid aynı zamanda yüksek miktarda diş macunlarında da bulunur. diş macunlarında bulunmasının etkisini biraz irdelemek istersek de, madde kullanımını düşünebiliriz. filmlerde kokainin burundan çekildikten sonra diş etlerine sürüldüğübü hepimiz görmüşüzdür. bu madde alınımını kolaylaştırır ve beynin daha hızlı uyarılmasını sağlar. diş macunları bu yüzden kasıtlı olarak floridli yapılır ve bir markete gittiğinizde floridsiz diş macunu bulamazsınız, bunlar sadece eczanelerde ve bazı kişisel bakım marketlerinde satılırlar. yani insanların en çok bulunduğu yerler olan marketlerde florürlü diş macunları bulursunuz ve florürü direkt olarak diş etlerize sürerek epifiz bezinizin melatonin salgılamamasına sebep olursunuz.
aynı zamanda 02:00 - 05:00 arasında uyumuyor olmanız, ışığa maruz kalmanız -akıllı telefonlarınızın ışığı- melatonin salgılanımını azaltır. ve alkol kullanımı 25-30 yaş aralığındaki kişilerde melatonin salgılanımının durmasına sebep olur.
daha detaylı bilgi için (bkz: nebuch)
gözün ışık ile temasının yanında vücudun da ışıktan arındırılmış olması önemlidir.
uzun süre uyu uyumayan kişilerde melatonin salgısı yeterli düzeyde olmaz ve hücre yenilenmesi süresi gecikir. ölü hücrelerin yenilenip atılmaması sebebi ile uzun vadede kanser riski oluştuğu gibi kısa vadede vücut dengesi şaşar.
Bunu hap olarak aldiktan bir sure sonra cok tatli bir uyku hali olusur.Sanki uzun sure uykusuz kalmissin kafayi koyunca uyuyacak hissini yaratir ve uyutur da. Ancak ertesi gun ayilmak biraz sure alabilir.
melatonin, beyindeki epifiz bezinden özellikle geceleri karanlık ortamda salgılanan bir hormondur. triptofan isimli bir maddeden elde edilir. hormonun temel görevi, vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlamaktır. melatonin üretimi, gecenin uzunluğu ile ilgilidir, gece ne kadar uzarsa, üretim de o denli uzar. Karanlık fazın başlangıcında veya sonundaki ışık, melatonin üretimine engel olur. kanserin bana göre suan dünya üzerindeki en önemli ilacı bu hormon . geceleri mümkün olduğunca uyanık olmayın ve uyuduğunuz oda mümkün mertebe kesinlikle zifiri karanlık olmalı ne kadar az ışık algılarsa görme sistemi kadar epifiz bezinde salgılanır sunu unutmayın körlerin kanser ve kalp krizi geçirme oranı %0 yakındır .
tıbbi farmakolojide ilaç çalışması yapılan hormon. melatonin reseptörüne bağlanan moleküller bulunmuştur. benzer etkiler göstermektedir haliyle. bunlardan ramelteon depresyon tedavisinde, agomelatin insomnia tedavisinde kullanılacaktır önümüzdeki yıllarda.
zaten tıpta ilaç sektöründe hormon tedavisi olarak girilmeyen tek alan buydu, buna da girdiler.
Melatonin, uyku ve mutluluk hormonudur. Havanın kararmasıyla salgılanması artan bir hormondur. Gün içinde üretimi azdır. Biyolojik saatimiz, melatonin tarafından yönetilir. Spor yaparak kan şekerini dengelemek, bu hormonun düzenli salgılanmasını sağlar.
insan vücudunun saatlerini ayarlama enstitüsü olarak görev yapan hormon.
belirlenemeyen bir nedenle beynimde az salgılandığı için uzun süre insomnia rahatsızlığı çektim. önemli bir hormon, metabolizmanın işleyişini düzene koyuyor. eksikliği başta uykusuzluk olmak üzere bir sürü hastalığa ön ayak oluyor. amman dikkat diyeyim.
Ben çok yorgun olduğumda magnezyum ve melatonin içiyorum ve bana çok iyi geliyor gece uykusu öncesi. Fakat annemde migren atakları tutuyor. Melatoninin migreni tetikleyen yan etkisi olabiliyormuş.