melatonin

entry46 galeri1
    1.
  1. normal uyuma şartlarını belirleyen, pineal bezinin salgıladığı bir hormondur..
    hava karanlık olduğu ve gece girdiği zamanlarda salgılanır ve insana uyuşukluk hissi verir.gündüz ise seviyesi düşer ve insana dinçlik gelir,bu nedenle doğru dürüst uyku saatleri olmayan insanlar bütün gün mıymıntı dolaşırlar,çünkü pineal bezin melatonin salgılama döngüsü zarar görür ve saçma sapan salgılanmaya başlar ..

    ayrıca kedilerin dilinde de bulunan bir hormondur .. hatta tam olarak kanıtlanamamış olsa da,kedi dilindeki batan his melatonin hormonundandır denilir bazı kaynaklarda..o açıdan suratınızı filan kediye yalatınca uyuşukluk basar ... * *

    (bkz: biyoritm çok önemlidir) *
    8 ...
  2. 2.
  3. ankaranın sağlam metal gruplarından biri.
    1 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. ankara'da tunus caddesindeki bir barda* cuma geceleri cikan metal grubu. metallica, iron maiden, manowar, testament, black sabbath...vs pek cok gruptan parcalari basariyla calmakla beraber kendilerine ait birbirinden güzel parcalari da mevcuttur.
    2 ...
  7. 5.
  8. seksten sonra erkegin donup arkasini uyumasina neden olan hormonlardan birisidir.
    1 ...
  9. 6.
  10. insan beyninde, yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan hormondur.
    2 ...
  11. 7.
  12. 8.
  13. birşeylerden zevk almamızı sağlaya seratonin isimli hormonun geceleyin uyumamızı sağlayan ve hastalıklardan kurtulmamızı sağlayan hormona dönüştüğünede aldığı isimdir.
    1 ...
  14. 9.
  15. Melatonin denilen hormon beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur.
    Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak.

    Jetlag denilen hadisenin sebebi de bu hormon.
    Hormon diğer aktioksidan tesirlerini de güçlendiriyor,
    kanserli hücrelere karsı koruma sağlıyor, üreme
    Sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini de oluşturabiliyor.
    Şu anda bu hormon yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da üzerinde önemle durulan bir hormon. işin can alıcı noktalarından birisi hormonun çocuklar üzerindeki tesiridir.

    Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden istenen bir husus da çocukların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.
    Ancak, bu hormon ışığa duyarlı.
    Deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş.
    Bilimsel bir gerçek. 'Lütfen karanlıkta yatın ve Çocuklarınız uyurken ışığı
    kapatın.'
    Unutmayın körlerde kanser olma oranı yoka yakındır.
    9 ...
  16. 10.
  17. 11.
  18. gonodotropin releasing hormonu inhibe eder. puberte geciktirir.
    0 ...
  19. 12.
  20. bu hormonun tableti de vardır ve bu tabletler hayat kurtarır. Var oluşu boyunca gece yaşamış olan bünyeyi düzene sokar.
    2 ...
  21. 13.
  22. epifizden salgılanan bir hormondur. triptofan amino asitinden köken alır.
    0 ...
  23. 14.
  24. Beynin salgılanması ortamdaki ışık düzeyi ile ayarlanan ilginç bir hormonu ''melatonin''.

    Melatonin hormonu beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanıyor.

    Diğer hücrelerimizin içine girebilen melatonin enteresan bir şekilde, adeta bir çöpçü gibi, tüm çalışma saatleri boyunca yorulan ve atık (zararlı) madde biriktiren hücrelerimizde, bir temizlik işlemi yapar.

    Bu sessiz ve bizim bile fark edemediğimiz temizlik çok hayati olup, ertesi sabah hücrelerimizin, yenilenmiş gibi, yeni bir iş gününe hazır olabilmesi için yapılan önemli faaliyetlerden birisidir. Bu sayede, pek çok hastalığa neden olduğu şeklinde gösterilen (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek-karaciğer hastalıkları, kanser vs.) oksijen ve nitrojen radikalleri gibi zararlı maddeler ortamdan kaldırılarak, hücrelerin içinde birikmesi engellenmiş olur.

    Melatonin hormonunun kan düzeyi, akşamdan itibaren yükselmeye başlıyor, gece yarısı en üst düzeye çıkıyor. Sabaha karşı azalmaya başlıyor ve aydınlıkta (gündüz) en düşük seviyelerine iniyor.

    Hava yolculuğunda Jetlag diye bildiğimiz olayın nedeni de bu hormondur.

    Hormonun bir diger görevi vücudun biyolojik saatini koruyup doğal ritmini ayarlamaktır.

    Kronobiyoloji ya da biyolojik ritim, bilimi bu konu ile yakından ilgilenmektedir.

    Bir çok hastalığın insanın biyolojik ritminin bozulması ile ilişkisi bilinmektedir.

    Ayrıca melatonin, vücudumuzdaki aktioksidanların etkilerini, güçlendirerek,
    bağışıklık sistemimize destek veriyor.

    Bu sayede kanserli hücrelere karşı başarılı bir koruma sağlıyor.

    Üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini de oluşturabiliyor.

    Bu hormonun yaşlanmayı geciktirici bir etkisinin olduğu da anlaşılmıştır.

    işin can alıcı noktalarından birisi de hormonun çocuklar üzerindeki etkisidir.

    Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artması nedeniyle yapılan araştırmalar sonucunda, ailelerden istenen çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda uyutmalarıdır.

    Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.

    ışığa karşı duyarlı olan bu hormonla ilgili deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı
    izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta ise yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş.

    gecenin doğasındaki karanlığın önemini bilelim ve ışığı gerektiği kadar kullanalım

    KÖRLERDE KANSER OLMA ORANININ SIFIRA YAKIN OLDUĞUNU BiLiYORMUYDUNUZ.

    Melatoninden maksimum yararlanabilmek için kolayca uygulayabileceğiniz öneriler;

    - LÜTFEN KARANLIKTA YATIN VE UYURKEN IŞIĞI KAPATIN

    Özellikle çocuklarınızın odasında gece lambası kullanıyorsanız, lütfen solgun kırmızı ışık seçiniz.
    Bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahiptir.
    Aynı gerçek hepimizin yatak odaları için de geçerlidir.

    - Gece geç saatlere kadar uyumayıp bilgisayar başında oturmayin

    - gece kitap okurken ışığı yanık unutarak uyumayin,

    - TV açık iken uyumayin
    6 ...
  25. 15.
  26. 00.00-03.00 arası, karanlık ortamda uyunduğunda salgılanan hormon. Bence de Gece oturmak çok keyifli, ama ayda en azından 10 gün kendinize bu iyiliği yapabilirsiniz.
    0 ...
  27. 16.
  28. beynimizdeki hipofiz bezinden üretilen bir hormondur. uyku zamanını ayarlayan, erişkinlik döneminde cinsi olgunlaşmayı temin eden hormondur.
    değişik uyku bozukluklarının ve jet lag durumunun düzeltilmesine yararlı olmaktadır.
    2 ...
  29. 17.
  30. Gün boyunca ihtiyacımız olan önemli hormonlardan biridir. Elektronik cihaz ve ışığın olduğu bölgede üretilmesi mümkün değil.
    1 ...
  31. 18.
  32. insan hayatının düzenli olmasının aslında ne kadar önemli olduğunu aklımıza kazıyan hormon olarak biliriz melatonini. çünkü sadece gece karanlığında ve aslında uykuda olmamız gereken saatlerde salgılanıyor. pek çoğumuz gece yaşamaktan zevk alıyoruz. erken yatanları tavuk olarak nitelendirip, gece yaptığımız her aktiviteden mutluluk duyuyoruz. ama bu hormonun işleyişi öğrenildikten sonra bu eylem pek rahat yapılamıyor. en azından benim tarafımdan.

    biyoritmi düzenlemesinin yanında gözlere yararı varmış melatoninin. makula dejenerasyonunu geciktirici bir etkiye sahipmiş ki bu hastalık ailesinde olanlar bilirler ki kaçabilmek için insan uyuması gerekiyorsa uyur.

    jet lag sendromunu tedavi etmek amaçlı dışarıdan takviye yoluyla da alınabiliyor. ancak uzun süreli kullanımlarda vücudun "nasılsa geliyor dışarıdan" mantığıyla salgılamayı kesmesi ve sizi bir insomnia hastasına dönüştümesi de mümkün.

    diğer görevi de hücreyi yenilemek ve bağışıklık sistemini düzenlemek. biz uyuyup dinlenirken beynimiz çalışmaya devam ediyor. insan vücudunun mucizelerinden oldukça habersiziz aslında. sen uyu ama o senin bozduğun, bilinçli olarak sigara içerek, alkol tüketerek vs. zarar verdiğin vücudunu adam etsin yeniden. ne güzel bir nimet aslında.

    kansere karşı koruyuculuğuyla son dönemde çok ön plana çıktı zaten bu hormon. hatta görme engellilerde kanser oranının düşüklüğüne vurgu yapıldı en çok da. yani dendi ki mutlaka karanlıkta uyuyun. vaktinde uyuyun ki kanser riskiniz azalsın. şimdi bunu bile bile sabahladığında insan eski zevki alamıyor. hatta uzmanlar uyurken televizyonu, bilgisayarı, ışığı kapatmanın yeterli olmadığını, muhakkak fişten de çekilmeleri gerektiğini söylüyorlar.

    hatta bu hormon o kadar çalışkan ki stresin vücut üstündeki etkilerini de yok ediyor. yani sen sinirlen sinirlen, üzül, geril ama gece vaktinde uyudun mu sabaha mis gibi kalkacaksın. en azından beynin olmasa da vücudun arınmış olacak. demek ki neymiş sinirden kendimizi kesecek durumda olduğumuzda da ağlamaktan gözlerimiz patladığında da sabaha kadar oturup mızıldanmayacakmışız. bunu en çok kendime söylemekteyim zaten.

    bağışıklık sistemini düzenlemesiyle birlikte yaşlanmayı da geciktirdiği bilinmekte. şimdi gel de sabahla. özellikle kadınlar için çok önemli olduğunu düşündüğüm bir işlevi melatoninin. yaşlandırmayı geciktirici olduğu iddia edilen kozmetik ürünlerine dökülen paralarla kozmetik şirketlerinin zenginleştiğini düşünürsek eğer önemi anlaşılacaktır.

    melatonin ihtiva eden bitkiler de mevcut. kızılcık ve vişne şerbeti, rezene, anason, sarıkantaron, papatya çayı, ayçiçeği, ceviz, badem ve fındık gibi besinlerde mevcut kendisi. bunları yazınca ibrahim saraçoğlu havası yakalamış sayıldım. güzel bir his değilmiş. o değil de adamın adını google'a yazdım isim doğru mu diye kontrol etmek için havuç çıktı.

    özet: gece uykusu iyidir.
    2 ...
  33. 19.
  34. hayvansal kaynaklı, hormonal yapıda olan doğal bir antioksandır. çok ciddi bir serbest radikal temizleyicisi olduğu çeşitli dokulara olan etkileri sayesinden saptanmıştır.

    -Jet lag sorununu önlemesi ve yeniden normal uyku düzenine dönülmesini kolaylaştırır.
    -Ağrı ve stresten kaynaklanan uyku problemlerinin düzeltir.
    -Uykusuzluk sorununun çözümünde yardımcı olur.
    -Yaşlılığa bağlı belirtileri erteler ve antioksidan özellikleri ile katarakt oluşumunu engeller,
    -kalp damar hastalıklarının gelişimini geciktirir.
    -insanlarda mide fonksiyonlarının düzenlenmesinde yardımcı olup, ülser gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
    3 ...
  35. 20.
  36. 21.
  37. Çok büyük bir nimettir . Ama uyku düzeninin bozukluğuna bağlı olarak salgılanması azalan hormondur .
    0 ...
  38. 22.
  39. en zararlı radikallerden hidroksil radikalini ortadn kaldıran güçlü bir antioksainttır.
    nam-ı diğer karanlık ve uyku hormonudur.
    üzerindeki yapılan bilimsel çalışmalar hala devam etmekle birlikte, gece 23-05 saatler arasında karanlık bir ortamda uyumayla beyin epifiz bezlerinden salgılanan, mutluluk hormonu olarak bilinen seratonine dönüşen bir hormondur.
    vücut doğal yollarla yeterli miktarda salgılayamadığında, dışardan sentetik yani ilaç olarak alınabilir.
    yüksek dozda ve uzun süre kullanımında bile hiçbir toksik etkisi görülmemiştir.
    1 ...
  40. 23.
  41. insanın uykulu olmasını sağlayan hormondur.

    Sarı rengi ise bu hormonun aşırı salgılanmasını engeller.
    Çünkü odaklanma ve dikkat yetiniz artar sarı renkle.

    Biliyorsunuz ki taksiler sarı olduğundan daha çok göze çarpar ve bizim dikkatimizi çeker.
    2 ...
  42. 24.
  43. 25.
© 2025 uludağ sözlük