mikat noktasına çıkıp, ihramını niyetle giydikten sonra hacc vazifesini eda eder. mekkeli de olsa sonuçta hac mevsimini bekleyip, milyonlarca insanlar beraber haccetmek zorundadır. ama umre yapmak gayet kolay onun için elbette.
Mikat sınırları dısına(mekke ve çevresi) cıkıp hac niyeti edilip tekrar mekke ye gelmek suretiyle yapılır. (Hudeybiye ve hz.aişe mescidi de olur)
Mekkelilerin umre için mikat yeri ise, dilediği herhangi bir yerden, harem bölgesine en yakın olan yerdir. Ancak umrede ihrama girmek için en fazîletli yer "Tenim", sonrâ "Cirane", sonra "Hudeybiye"dir.
- anneeee ben arkadaşlarla kabe ye gidicem, hacı olup gelicem
- hiç bir yere gitmiyorsun, hem bu kaçıncı, hacı olcam diye evden çıkıyon, kabe nin karşısındaki cafelerde sürtüyon, otur oturduğun yere, cuma günü babanla gidersiniz.
-öfff anneee yaaaaaaa!!!
hac demek mekkeye gitmek demek değildir. haccın farzlarını yerine getirmek gerekir. tabi orada yaşayanlar hac ibadetini yerine getirebilme imkanına daha çok sahip.
1-ihrama girmek 2-Kabeyi tavaf etmek 3-Arafatta vakfe durmak.
Mekkede yaşayan kişiler de bu farzları uygulamak zorundadır. Bu farzları da kafana göre her zaman uygulayamazsın, Kurban Bayramı döneminde olman gerekir.
Bu farzlardan biri olan ihrama girmek olayını da mikat sınırının dışına çıkıp niyet ederek yapabilir. yani evden çıkıp doğrudan Kabe'ye gidemez.
Fakat şu var ki, Türkiyeden gitmeye elbette daha kolaydır. 1 ay öncesinden yola çıkması gerekmez, arefe günü bütün görevlerini yerine getirip evine dönebilir, masrafı da olmaz.