mekanik titresimler

entry3 galeri0
    1.
  1. Bir denge konumu etrafinda salinimlar yapan cismin hareketi titresim olarak isimlendirilir.

    Bir sistem de titresim olabilmesi icin sistemde bir atalet elemani (kutle) ve bir yay elemani (yay , akiskanlarin yuzdurme etkisi , yercekimi ivmesi , malzemenin elastikiyeti vb.) bulunmasi gerekir.

    Mekanik titresimler iki grupta incelenir :

    1) Sistemin hic bir kuvvet etkisi altinda olmadan kendi kendine serbest titresimleri.
    2) Sistemin bir zorlama kuvveti etkisi altinda zorlanmis titresimleri.

    Zorlanmis titresimler kendi icerisinde uc ayri grupta incelenir :

    1) Zaman icerisinde tekrarlanan duzenli rejim zorlanmis titresimleri.
    2) Zaman icerisinde tekrari olmayan gecici rejim zorlanmis titresimleri.
    3) Zorlama fonksiyonunun rasgele oldugu gelisiguzel titresimler.

    Serbest ve zorlanmis titresimler sonumlu ve sonumsuz olmak uzere baska bir siniflandirmaya da tabi tutulurlar. sonumsuz titresim ; bastirilmayan , engellenmeyen titresim diyebiliriz. Sonumlu titresim ise bir kutle , yay , damper sisteminden olusur. Yay ile saglanan titresim , damper ile absorbe edilir buna sonumlu titresim denir. Ornek olarak binek tasitlardaki helezon(yay) , amortisor sistemidir.
    2 ...
  2. 2.
  3. isminden midir nedir sıklıkla mekanik materyallerdeki titreşimleri incelediğini sanırdım bu bilim dalının. Fakat öyle değilmiş. insan vucudunun titreşimlerini de incelermiş. surata yumruk geldiğinde yanakların titreşimi, veya kalbin rezonansı gibi. hiç olmadı sevişme sırasında şaplaklanan bir göt lobunun nasıl etkiyen kuvvete titreşim olarak cevap vereceği..önemli şeyler bunlar.
    0 ...
  4. 3.
  5. ereksiyon halindeki bir pipinin ucuna vücuda paralel ve yeterince şiddetli bir kuvvet uygulandığında yapacağı clamped-fixed tramplen modelinin titreşimini de incelemesi gereken bilim dalı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük